UPDATE – de atacuri armate în Rusia: au fost vizate două biserici, o sinagogă și un post de poliție din Daghestan. Cel puțin polițiști 15 morți și patru „teroriști” eliminați
Last Updated on 24/06/2024 by Iulian Gavriluta

UPDATE - Numarul victimelor a crescut la 19...

Bărbați înarmați au deschis focul duminică, 23 iunie, asupra a două biserici ortodoxe, a unei sinagogi şi a unui post al poliţiei rutiere în oraşele Derbent şi Mahacikala din Daghestan, o republică autonomă majoritar musulmană din Caucazul de Nord. Cel puțin 15 polițiști și câțiva civili, printre care un preot, au fost uciși în urma atacurilor. Patru dintre atacatori au fost „neutralizați” într-o operațiune antiteroristă care s-a încheiat luni dimineața.

UPDATE luni, ora 09:30 – „Operațiunea antiteroristă” declanșată în urma atacurilor din Daghestan s-a încheiat luni, la ora locală 08:15, relatează Interfax, care citează o sursă din Comitetul Național Antiterorism. Cel puțin patru atacatori au fost „eliminați”, printre care doi fii ai șefului raionului Sergokalinski din Daghestan. 24, 25 și 26 iunie au fost declarate zile de doliu în Daghestan.

Potrivit publicației RBK, atacatorii sunt locuitori ai Republicii Autonome Daghestan, iar unii dintre ei figurează în baza de date a Ministerului rus de Interne ca având legături cu cercuri wahhabite, o mișcare islamică ultraconservatoare, austeră, fundamentalistă și puritană. Autoritățile ruse l-au arestat pe șeful raionului Sergokalinski din Daghestan, Magomed Omarov, ai cărui fii au fost implicați în atacuri și eliminați de forțele de securitate. Un deputat din Duma de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus, a formulat deja primele acuzații fără dovezi. „Serviciile speciale ucrainene și țările NATO ar putea fi în spatele (atacurilor din Daghestan – n.r.), deoarece avem succese pe toate fronturile operațiunii militare speciale (termenul Kremlinului pentru agresiunea sa armată din Ucraina -n.r.), iar situația trebuie zdruncinată în interiorul țării noastre”, a susținut Abdulhakim Gadjiev într-o intervenție la postul public de televiziune Rossia-1.

Serghei Melikov, guvernator al Daghestanului, a declarat că mai mult de 15 ofițeri de poliție „au căzut victime” a ceea ce el a spus că a fost un „atac terorist”, dar nu a precizat câți dintre polițiști au fost uciși și câți au fost răniți. Agenția rusă Interfax a anunțat însă că cel puțin 15 ofițeri de poliție au fost uciși, a relatat Reuters.

Militanţii care au comis atacurile din Mahacikala şi Derbent sunt adepţi ai unei organizaţii teroriste internaţionale, potrivit TASS, care spune, pe de altă parte, că identitatea atacatorilor este în curs de stabilire. În atacuri au fost folosite arme de fabricaţie străină, inclusiv cel puţin o puşcă de asalt. Militanţii au intrat, de asemenea, în posesia armelor ofiţerilor de poliţie, au declarat reprezentanţii forţelor de ordine.

Poliția a „eliminat” patru bărbați înarmați în atacul din Mahacikala, „în timpul unei operațiuni antiteroriste”, a anunțat Ministerul de Interne din Daghestan, citat de TASS. Bilanțul victimelor în urma atacurilor din Derbent și Mahacikala a crescut la nouă morți, șapte dintre ei fiind polițiști. Alte 25 de persoane au fost rănite, au anunțat autoritățile din Daghestan, transmite TASS

Cel puțin șase polițiști au fost uciși în atacurile armate din Derbent și Mahacikala din regiunea Daghestan, a anunțat Ministerul Afacerilor Interne al republicii, citat de Kommersant. Doi dintre atacatorii implicați în atacurile din Mahacikala au fost împușcați mortal. Alți doi au fost reținuți. Nu se știe numărul exact al atacatorilor. Potrivit Kommersant, în jurul orei 18:00, persoane necunoscute au atacat o sinagogă și o biserică ortodoxă din Derbent. Atacatorii i-au tăiat gâtul preotului bisericii ortodoxe, apoi au dat foc clădirilor și au fugit într-o mașină. În Mahacikala, atacatorii au deschis focul la un post al poliţiei rutiere și apoi au avut loc schimburi de focuri între poliţişti şi atacatori în stradă. De asemenea, tot la Mahacikala, atacatorii au tras asupra unei alte biserici, omorând un paznic al bisericii. În urma atacurilor, Comisia de investigație rusă a deschis un dosar penal pentru atac terorist, iar căutările continuă pentru găsirea autorilor atacurilor.

*** Știrea inițială: Potrivit presei ruse, un ofițer și un preot au fost uciși în urma unor focuri de armă într-o sinagogă și o biserică din Derbent. „În jurul orei 18:00, oameni neidentificați au tras într-o sinagogă și o biserică cu arme automate. Un ofițer de poliție a fost ucis și unul a fost rănit”, a transmis Ministerul de Interne. Sinagoga a luat foc după atac, au anunțat agențiile de presă ruse, care au difuzat imagini cu sinagoga cuprinsă de foc şi coloane dense de fum. Atacatorii au fugit apoi într-o mașină. Un alt atac s-a produs la un post de poliţie din Mahacikala, la circa 125 km nord de Derbent şi principalul oraş din Daghestan, o regiune majoritar musulmană din sudul Rusiei. Acolo, un alt ofițer de poliție a fost ucis.

SURSE: TASS, Libertatea, CNN