De ce dispar vrăbiuțele din Europa. Fenomenul a fost observat și în România

Vrăbiuțele sunt pe cale de dispariție în întreaga Europă, ceea ce reprezintă o preocupare pentru experți, deoarece aceste păsări erau cândva abundente atât în orașe, cât și în zonele rurale. În ultimele două decenii, s-a observat un declin semnificativ al populațiilor de vrăbii în marile orașe europene, precum Paris, Londra, Hamburg și Amsterdam.

De exemplu, la Paris s-a înregistrat o scădere de aproape 25% a numărului de vrăbii în doar 15 ani. Scăderi similare au fost observate în România și în alte părți ale Europei. Această tendință îngrijorătoare nu se limitează la zonele urbane, ci afectează și regiunile rurale.

Vrăbiuțele, cândva o priveliște obișnuită în capitale, sunt acum pe punctul de a dispărea din orașe precum Parisul. Philippe Maintigneux, de la Liga pentru Protecția Păsărilor, a menționat cum majoritatea coloniilor de vrăbii sunt pe punctul de a se prăbuși, în Paris rămânând doar câteva.

Experții au avansat diverse teorii pentru a explica acest fenomen, indicând factori precum poluarea fonică și malnutriția ca fiind factori care contribuie la acest fenomen. Frederic Jiguet, un ornitolog, a menționat că ceva din mediul înconjurător ar putea dăuna păsărilor, afectând nu doar vrăbiuțele, ci și alte câteva specii de păsări.

Cercetări recente au arătat că vrăbiuțele din zonele urbane se confruntă cu mai mult stres, probabil din cauza accesului inadecvat la hrană adecvată. Activitățile umane, cum ar fi poluarea fonică și modificările habitatului, joacă un rol semnificativ în declinul populațiilor de vrăbii.

Impactul oamenilor asupra mediului înconjurător, care a dus la probleme precum încălzirea globală, este considerat un motiv cheie în spatele acestui declin. Experții avertizează că, dacă societatea continuă așa cum este, planeta ar putea să nu mai fie capabilă să susțină viața umană.

Dispariția vrăbiuțelor servește ca un semnal de alarmă cu privire la impactul mai larg al activității umane asupra mediului și a vieții sălbatice.

SURSE: Nature news, Incredibilia