Cel mai vechi vin în formă lichidă a fost descoperit. Ce au găsit experții în vin i-a uimit

Arheologii au făcut o descoperire remarcabilă, identificând cel mai vechi vin lichid cunoscut din lume. Acest vin alb antic, cu o vechime estimată la aproximativ 2.000 de ani, a fost găsit într-un sit funerar roman de lângă Carmona, în sudul Spaniei.

Camera funerară conținea rămășițele unui individ de sex masculin, scufundate într-un lichid roșiatic, despre care se crede că este vinul. Oamenii de știință au reușit să confirme că forma originală a lichidului era vin alb, analizându-i conținutul de minerale și prezența unor polifenoli specifici care se găsesc de obicei în vin.
În timp, vinul și-a schimbat culoarea, posibil din cauza reziduurilor solide din urna funerară. Spre deosebire de descoperirile anterioare de vinuri antice, care erau de obicei uscate și absorbite de pereții vaselor, acest vin alb a fost conservat în mod remarcabil în stare lichidă.

Regiunea în care a fost găsit vinul, în apropiere de Montilla-Moriles și Jerez de la Frontera, este cunoscută pentru producerea unor vinuri albe similare din zilele noastre. Folosirea vinului în ritualurile funerare romane era comună și semnificativă, femeile având interdicție de a lua parte la această băutură în acea perioadă.

Această descoperire aruncă lumină asupra practicilor culturale și religioase ale strămoșilor noștri, oferind o privire unică asupra tradițiilor antice.