Decizie CSAT: România trimite Ucrainei un sistem de rachete sol-aer PATRIOT

Conform Administraţiei Prezidenţiale, pe agenda şedinţei CSAT s-au aflat subiectele referitoare la: obiectivele României pentru Summitul NATO din 2024; Forţele şi mijloacele Armatei României ce pot fi puse la dispoziţie pentru participarea la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român în anul 2025; Stadiul şi perspectivele conflictului din Ucraina în urma agresiunii ilegale şi nejustificate a Federaţiei Ruse.

Un alt punct de pe ordinea de zi a fost avizarea solicitărilor pentru obţinerea autorizării de utilizare a echipamentelor de infrastructură 5G, depuse de către Bithat Solutions S.R.L. şi ASEE Solutions S.R.L.

Totodată, în cadrul şedinţei au fost analizate şi alte tematici de actualitate din domeniul securităţii naţionale.

La această ședință au luat parte prim-ministrul Marcel Ciolacu, ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Radu Oprea, reprezentanţi ai SRI şi SIE, şeful SMAp, Gheorghiţă Vlad, consilierul prezidenţial Ion Oprişor, secretarul CSAT, Mihai Şomordolea, conform imaginilor transmise de Administraţia Prezidenţială.

Ministrul de Externe, Luminița Odobescu, nu a fost prezentă la ședință, întrucât se află într-o vizită de lucru în SUA. Totuși, Luminița Odobescu a fost înlocuită de secretarul de stat Luca Niculescu.

De asemenea, nici Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, nu a luat parte la ședință.

Amintim faptul că preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că va prezenta joi, în cadrul CSAT, poziţia sa privind candidatura la şefia NATO şi ulterior va anunţa public decizia luată pe acest subiect, după ce Ungaria și Slovacia și-au anunțat susținerea pentru Mark Rutte.

Consiliul a decis trimiterea în Ucraina a sistemului de apărare Patriot.

„Având în vedere deteriorarea semnificativă a situației de securitate în Ucraina, ca urmare a atacurilor constante și masive ale Rusiei asupra civililor și a infrastructurii civile, mai ales asupra celei energetice, precum și consecințele regionale ale acestei situații, inclusiv asupra securității României, în strânsă coordonare cu Aliații, membrii Consiliului au decis donarea către Ucraina a unui sistem PATRIOT.

„Este de neconceput să mori așa!” Gestul unui român care a oprit pe autostradă ca să ajute o familie cu un copil mic, în Italia

Această donare se face cu condiția continuării negocierilor țării noastre cu Aliații, în special cu partenerul strategic american, în vederea obținerii unui sistem similar sau echivalent, care să răspundă nevoii de asigurare a protecției spațiului aerian național, de modernizare a Armatei României și de asigurare a interoperabilității cu sistemul NATO, fiind, totodată, necesară identificarea unei soluții temporare de acoperire a vulnerabilității operaționale astfel create” se arată într-un comunicat  al CSAT.

România are un contract cu SUA pentru șapte sisteme de tip Patriot, dintre care a primit până acum patru unități. Dintre cele patru doar două sunt operaționale în acest moment.

Mircea Mândrescu, general în rezervă: „Deci toate acele măsuri care vor duce la creșterea capabilității militare și capabilitatea militară se măsoară în efectele pe care le poate produce. În principiu, când măsori efectele unei capabilități militare te referi la ceea ce poate să facă cuiva anume și acel cuiva anume este la estul nostru având în vedere agresivitatea de care dă dovadă. Eu sper cu adevărat că s-au luat măsurile necesare, cel puțin în acest moment necesare umplerii depozitelor care există în armata română”.

Sursa: CSAT, Adevarul.ro, ProTV