ICCJ: Reglementarile privind plafonarea salariilor si indemnizatiilor sunt aplicabile si functionarilor publici si personalului contractual din aparatul propriu al consiliilor judetene, primarii si consilii locale
Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a decis, luni, 17 iunie 2024, ca reglementarile privind plafonarea salariilor si indemnizatiilor sunt aplicabile si functionarilor publici si personalului contractual din aparatul propriu al consiliilor judetene, primarii si consilii locale, din institutiile si serviciile publice de interes local si judetean din subordinea acestora.
“Admite recursul in interesul legii formulat de Colegiul de conducere al Curtii de Apel Cluj. In interpretarea si aplicarea unitara a dispozitiilor art. I alin. (1)-(3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 226/2020 privind unele masuri fiscal-bugetare si pentru modificarea si completarea unor acte normative si prorogarea unor termene, cu modificarile ulterioare, art. I alin. (1) si (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 130/2021 privind unele masuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, cu modificarile si completarile ulterioare si art. I din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 168/2022 privind unele masuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, cu modificarile si completarile ulterioare, care au ca efect plafonarea salariilor si indemnizatiilor prevazute de Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, cu modificarile si completarile ulterioare, stabileste ca:
Aceste reglementari legale sunt aplicabile si functionarilor publici si personalului contractual din aparatul propriu al consiliilor judetene, primarii si consilii locale, din institutiile si serviciile publice de interes local si judetean din subordinea acestora, chiar daca prevederile art. 38 din Legea-cadru nr. 153/2017 nu modifica sistemul de stabilire a salariilor de baza din familia ocupationala “Administratie” cuprins in art. 11 din aceeasi lege-cadru. Obligatorie, conform art. 517 alin. (4) din Codul de procedura civila. Pronuntata in sedinta publica astazi, 17 iunie 2024”, se arata in minuta ICCJ.
Unele complete de judecata au considerat ca prevederile actelor normative deroga partial de la mecanismul de aplicare tranzitorie a Legii 153/2017 privind salarizarea din fonduri publice, reglementat de art. 38, in sensul ca acestea nu modifica sistemul de determinare a salariilor de baza din familia ocupationala „Administratie”, cuprins in art. 11, insa altele au apreciat contrariul, respectiv ca si pentru determinarea salariilor de baza pentru functionarii din familia ocupationala „Administratie” sunt aplicabile dispozitiile din OUG prin care s-au plafonat salariile.