Luna Căpșună 2024. Când are loc prima Lună Plină din această vară

Se așteaptă ca viitoarea Lună de Căpșuni din iunie 2024 să ofere un spectacol unic pe cerul nopții. Această Lună Plină, cunoscută și sub numele de Strawberry Moon, va fi vizibilă în apropierea constelației Sagittarius. Ea va avea loc la o zi după solstițiul de vară, marcând începutul oficial al verii astronomice.

Luna Căpșunilor și-a primit numele de la nativii americani care o asociau cu momentul în care se puteau recolta căpșuni coapte. Ceea ce face ca Luna cu căpșuni din 2024 să fie diferită este poziția sa mai joasă pe cer în comparație cu alte Luni pline.

Acest lucru se datorează alinierii sale cu afeliul, cel mai îndepărtat punct al Pământului de Soare pe orbita sa eliptică. Luna de Căpșuni va apărea mai mare decât de obicei, ceea ce îi va da o nuanță aurie, dar nu roșie sau roz.

Această iluzie optică, cunoscută sub numele de Iluzia Lunii, va face ca Luna să pară și mai mare la răsărit, în seara zilei de 21 iunie. Așadar, în acea noapte, după apusul soarelui, dacă priviți spre sud-est, s-ar putea să zăriți Luna de Căpșuni ridicându-se deasupra orizontului, strălucind mare și având o nuanță aurie.

SURSE: Incredibilia, Spaceweather