Rezolv Energy și Low Carbon au selectat compania Vestas ca partener pentru inginerie, achiziții și construcții pentru parcul eolian VIFOR din Buzau, România

Compania Rezolv Energy, susținută de Actis, și Low Carbon, prin subsidiara lor de proiect First Looks Solutions S.R.L., au selectat Vestas ca partener pentru inginerie, achiziții și construcții (EPC) pentru prima fază a parcului eolian „VIFOR” din județul Buzău, România. Faza 1 prevede instalarea unei capacități de 192 MW, iar o extindere până la 461MW este planificată să aibă loc în Faza 2.
Prima fază a proiectului VIFOR va consta în instalarea a 30 de turbine eoliene EnVentus Vestas V162, fiecare având o capacitate de 6,4 MW. Turbinele au o înălțime a turnului de 166 de metri și un diametru al rotorului de 162 de metri.
Odată operațional, VIFOR va fi unul dintre cele mai mari parcuri eoliene onshore din Europa. Aproape de Munții Carpați și beneficiind de randamente eoliene excepționale, proiectul va genera suficientă energie curată pentru a alimenta mai mult de 270.000 de gospodării și va evita producerea aproximativ 540.000 de tone de CO2e anual. Proiectul va sprijini România în îndeplinirea obiectivelor sale climatice și va juca un rol important în tranziția energetică a regiunii.
Luna trecută, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a emis autorizația de înființare pentru prima fază a proiectului VIFOR. Aceasta a fost ultima aprobare necesară. Construcția este programată să fie finalizată în termen de 18 luni, iar parcul VIFOR va fi operațional până la sfârșitul anului 2025.
Rolul Vestas ca partener pentru inginerie, achiziții și construcții (EPC) presupune colaborarea cu Rezolv și Low Carbon pentru implementarea Planului de Management de Mediu și Social pentru proiectul VIFOR. Strategia de sustenabilitate a Rezolv a fost construită pe cele mai bune practici din industrie și este aliniată la standardele internaționale, inclusiv Principiile Ecuator și Standardele de Performanță ale IFC privind Sustenabilitatea de Mediu și Socială. Unul dintre pilonii săi este efortul de a se asigura că fiecare dintre centralele sale de energie regenerabilă susține ecosisteme înfloritoare și durabile.
Pe lângă beneficiile de mediu, proiectul VIFOR va crea locuri de muncă în plan local atât în fazele de construcție, cât și în cele operaționale, va aduce beneficii economice și va sprijini inițiativele comunitare din județul Buzău, având scopul de a asigura că proiectul lasă o moștenire pozitivă și durabilă pentru locuitorii din zonă.
Săptămâna trecută au fost obținute facilități de împrumut de până la 291 milioane euro pentru a sprijini construcția Fazei 1 din partea unui consorțiu de 8 creditori, condus de Erste Group, UniCredit Group și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, precum și Corporația Financiară Internațională (IFC), Intesa Sanpaolo Group, OTP Bank, Raiffeisen Bank International AG și Garanti BBVA România. Faza 1 este, de asemenea, susținută de 5 acorduri comerciale de achiziție de energie (PPA) majore.
Alastair Hammond, CEO, Rezolv Energy, a declarat: „Parcul eolian VIFOR va juca un rol semnificativ în reducerea dependenței României de combustibilii fosili, contribuind la securitatea energetică a țării și îmbunătățind calitatea aerului. Vestas, fiind cel mai mare producător de turbine eoliene din lume și cu cel mai mare număr de MW instalați în regiune, reprezintă un o alegere evidentă pentru acest prim mare parc eolian din Europa Centrală și de Sud-Est din ultimii 10 ani. Pentru noi, este crucial că Vestas împărtășește angajamentul nostru față de dezvoltarea responsabilă și sustenabilă a proiectelor de energie regenerabilă, ceea ce a făcut-o o alegere naturală pentru proiectul VIFOR.”
Martin Langham, Managing Director la Low Carbon, a precizat: „Suntem încântați să atingem această bornă majoră în dezvoltarea proiectului eolian VIFOR, care este rezultatul eforturilor neobosite ale echipei și ale partenerilor noștri de la Rezolv pe parcursul mai multor ani. Acordul EPC cu cel mai important producător de turbine eoliene, Vestas, va fi unul dintre cele mai mari contracte de acest tip în Europa, consolidându-ne istoricul de performanță privind livrarea de infrastructură de energie curată la această scară. În plus, proiectul va juca un rol cheie în sprijinirea României în procesul de decarbonizare a rețelei sale electrice și în accelerarea tranziției energetice în Europa de Est.”
Nils de Baar, Președintele Vestas Northern and Central Europe, a adăugat: „VIFOR va deveni unul dintre cele mai mari proiecte eoliene onshore din regiune, contribuind semnificativ la ambițiile privind tranziția energetică a României. Suntem încântați să livrăm acest proiect la cheie și le mulțumim partenerilor noștri pentru excelenta colaborare și încrederea lor în tehnologia noastră de vârf.”
Rezolv Energy a fost lansată în urmă cu 18 luni de Actis, un investitor global de top în infrastructura durabilă și are deja peste 2 GW de energie curată în curs de pregătire pentru construcție în Europa de Sud-Est. Pe lângă parcul eolian VIFOR, printre proiecte sale se numără Dama Solar, în vestul României, care, cu o capacitate de 1 044 MW, va fi cel mai mare parc solar din Europa după ce va fi construit, parcurile eoliene Dunărea de Est și Vest de 600 MW din județul Constanța și St. George, un proiect solar de 229 MW în nord-estul Bulgariei.
Despre Rezolv Energy
Rezolv este un producător independent de energie regenerabilă cu o experiență vastă. Oferim energie curată fără subvenții la un preț stabil pe termen lung pentru utilizatorii industriali și comerciali și alți cumpărători din Europa Centrală și de Sud-Est.
Bazându-ne pe o moștenire de 15 ani în energie curată, preluăm proiecte de energie regenerabilă – eoliană, solară și de stocare – din stadiul de dezvoltare avansată până la construcție și operare pe termen lung.
Cu sprijinul investițional pe termen lung de la Actis, unul dintre cei mai importanți investitori în energie din lume, construim un portofoliu multi-GW care va ajuta companiile și țările să-și îndeplinească obiectivele energetice din prezent și viitor. Mai multe aici: Rezolv.Energy
Despre Low Carbon
Low Carbon creează energie regenerabilă la scară largă pentru a combate schimbările climatice. Construim o companie de energie net-zero care va proteja planeta pentru generațiile viitoare. Acest scop definitoriu ne determină să livrăm rezultate pentru comunitățile noastre, pentru investitori și pentru mediu. Suntem de mult timp certificată și recunoscută ca o B-Corporation, un standard de aur pentru impactul nostru asupra mediului.
Investim, dezvoltăm și operăm proiecte solare, eoliene, de stocare a energiei și de producere a energiei din deșeuri în Marea Britanie, Europa și America de Nord. Contribuim la tranziția la o energie 100% regenerabilă la nivel mondial prin crearea și operarea a 20 GW de noi capacități până în 2030. În prezent, avem peste 16 GW de noi surse de energie regenerabilă în curs de dezvoltare în întreaga lume. Low Carbon are o misiune. Împreună, vom alimenta ziua de mâine: www.lowcarbon.com