Recomandări în caz de caniculă

Recomandări cadru pentru prevenirea incidentelor in timpul perioadelor de temperaturi extreme:
PENTRU POPULAȚIA GENERALĂ
Evitați, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11.00 - 18.00;
Dacă aveți aer condiționat, reglați aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală;
Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depășește 32 grade Celsius;
Dacă nu aveți aer condiționat în locuință, la locul de muncă, petreceți 2-3 ore zilnic în spații care beneficiază de aer condiționat (cinematografe, spații publice, magazine);
Purtați pălării de soare, haine lejere și ample, din fibre naturale, de culori deschise;
Pe parcursul zilei faceți dușuri călduțe, fără a vă șterge de apă;
Beți zilnic între 1,5-2 litri de lichide, fără a aștepta să apară senzația de sete. în perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 - 20 de minute;
Nu consumați alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea și diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii;
Evitați băuturile cu conținut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice;
Consumați fructe și legume proaspete (pepene galben, roșu, prune, castraveți, roșii) deoarece acestea conțin o mare cantitate de apă;
O doză de iaurt produce aceeași hidratare ca și un pahar de apă;
Evitați activitățile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit, etc).
Aveți grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilități) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită;
Păstrați contactul permanent cu vecini, rude, cunoștințe care sunt în vârstă sau cu dizabilități, interesandu-vă de starea lor de sănătate.
CUM PUTEM SĂ LIMITĂM CREȘTEREA TEMPERATURII ÎN LOCUINȚE:
închideți ferestrele expuse la soare, trageți jaluzelele și/sau draperiile;
Țineți ferestrele închise pe toată perioada cât temperatura exterioară este superioară celei din locuință;
Deschideți ferestrele seara târziu, noaptea și dimineața devreme, provocând curenți de aer, pe perioada cât temperatura exterioară este inferioară celei din locuință;
închideți orice aparat electro-casnic de care nu aveți nevoie.
RECOMANDĂRI PENTRU PREVENIREA APARIȚIEI DE ÎMBOLNĂVIRI IN RÂNDUL COPIILOR
Pentru sugari si copiii mici
Realizarea unui ambient cat mai normal, ferit de căldură, umiditate excesiva si curenti de aer; Sistemul de alimentație avut pana in acel moment nu trebuie modificat prin introducerea de alimente noi in aceasta perioada
Se va realiza hidratarea corespunzătoare, iar pentru sugari mama va alapta ori de cate ori sugarul solicita;
Copilul va fi imbracat lejer, cu hainuta din materiale textile vegetale comode
Nu va fi scos din casa decât in afara perioadelor caniculare din zi si obligatoriu cu căciulită pe cap
Copiii vor primi apa plata sau apa cu proprietăți organoleptice corespunzătoare, ceai foarte slab îndulcit, fructe proaspete si foarte bine spalate;
Mamele care alapteaza trebuie sa se hidrateze corespunzător cu apa plata sau apa cu proprietăți organoleptice corespunzătoare, ceai slab indulcit, sucuri naturale de fructe făcute in casa fara adaus de conservanti. Se va evita in același timp consumul de cafea sau alcool si vor avea grija sa mențină o igiena riguroasa a sânului si evident igiena generala.
La cel mai mic semn de suferința a copilului sau mamei, aceștia se vor prezenta la medicul de familie care va decide conduita terapeutica.
Atentie deosebita se va acorda condițiilor de igiena atat pentru copil cat si pentru mama. Copilul va fi tinut cu hăinuțe sau scutece curate si uscate si mama se va îngriji de igiena riguroasa a pielii acestuia. In acest sens copilul va fi imbaiat cel puțin o data pe zi si obligatoriu seara la culcare iar in restul timpului i se va face toaleta locala ori de cate ori este nevoie.
Copiilor preșcolari li se vor face dusuri cu apa la temperatura camerei.
RECOMANDĂRI PENTRU PERSOANELE VÂRSTNICE SI CU AFECȚIUNI CRONICE
Crearea unui ambient care sa nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului Hidratare corespunzătoare cu apa plata sau apa cu proprietăți organoleptice corespunzătoare, ceai slab indulcit, sucuri naturale de fructe făcute in casa fara adaus de conservanti
Alimentația va fi predominant din legume si fructe proaspete
Se vor consuma numai alimente proaspete din magazinele care dispun de instalații frigorifice funcționala de păstrare a alimentelor. Se va evita consumul alimentelor ușor perisabile Este interzis consumul de alcool si cafea in timpul caniculei
Se va evita circulația in perioadele de vârf ale caniculei, sau daca este absolut necesar se va folosi îmbrăcăminte ușoara din materiale vegetale precum si pălărie de protecție pe cap Persoanele care suferă de anumite afecțiuni isi vor continua tratamentul conform indicațiilor medicului. Este foarte util ca in aceste perioada, persoanele cu afecțiuni cronice, cardiovasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulație, mentale sau cu hipertensiune sa consulte medicul curant in vederea adaptarii schemei terapeutice la condițiile existente Menținerea cu rigurozitate a igienei personale, efectuarea a cate 3-4 dusuri pe zi
RECOMANDĂRI PENTRU PERSOANELE CARE PRIN NATURA ACTIVITATILOR LOR DEPUN UN EFORT FIZIC DEOSEBIT
Vor încerca dozarea efortului în funcție de periodele zilei încercând să evite excesul de efort în vârfurile de caniculă. Dacă valorile de căldură sunt foarte mari, se va proceda la stoparea activității;
Se va asigura hidratarea corespunzătoare cu apă minerală, apă plată sau apă cu proprietăți organoleptice corespunzătoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe, făcute în casă, fără adaos de conservanți;
Este contraindicat consumul de cafea și alcool în această perioadă;
Utilizarea unui echipament corespunzător, din fibre naturale și echipament pentru protejarea capului de efectele căldurii excesive.
RECOMANDĂRI PENTRU ANGAJATORI PENTRU PERIOADA DE CANICULA
Pentru ameliorarea condițiilor de muncă:
reducerea intensității și ritmului activităților fizice;
asigurarea ventilației la locurile de muncă;
alternarea efortului dinamic cu cel static;
alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenți de aer.
Pentru menținerea stării de sănătate a angajaților:
asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri/persoană/schimb;
asigurarea echipamentului individual de protecție;
asigurarea de dușuri, unde este posibil.
RECOMANDĂRI PENTRU SITUAȚIILE DE COD ROȘU:
reduceți deplasările la cele esențiale
nu va deplasați intre orele 11.00-18.00
consumați lichide intre 2- 4 litri /zi
nu consumați alcool
daca faceți tratamente pentru afecțiuni cronice, luati-va medicamentele in mod regulat, cu multa apa,
nu scoateți copiii sub 3 ani afara decât înainte de ora 9 dimineața si după ora 20.00
evitati mâncărurile grele si mesele copioase
folosiți serviciile medicale spitalicești sau de urgenta doar in cazuri justificate; pentru probleme curente de sanatate anunțați telefonic medicul de familie.
Compartiment Relații Publice, SJU Buzau
Adriana Bunilă