Atenţie la tranzacţiile, aparent avantajoase, ce pot ascunde diverse ilegalităţi

Poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Buzău au reţinut pentru 24 de ore, pe bază de ordonanţă, un tânăr de 18 ani, din Vadu Paşii, sub aspectul comiterii infracţiunii de înşelăciune.
Din cercetările efectuate a reieşit că, în perioada septembrie-octombrie 2023, buzoianul ar fi postat pe un site de vânzare/cumpărare, anunţuri privind închirierea unei cabane în zona Braşov.
Prin această modalitate, ar fi indus în eroare mai multe persoane, care i-ar fi virat cu titlu de avans câte 1.000 de lei, într-un cont bancar.
Ieri, în baza autorizaţiei emise de Judecătoria Buzău, poliţiştii au pus în executare un mandat de percheziție domiciliară la locuinţa tânărului.
Poliţiştii au descoperit şi au ridicat în vederea continuării cercetărilor mai multe documente referitoare la tranzacții financiare, contracte de închiriere fictive, 10 cartele telefonice şi 5 dispozitive informatice.
În urma analizării materialului probator administrat, poliţişti au luat măsura reţonerii pentru 24 de ore faţă de acesta şi, astăzi, urmează a fi prezentat parchetului pentru a dispune cu privire la măsura preventivă.

Poliţiştii reamintesc
Cum te poti proteja de fraude:

  • nu trimite bani în avans;
  • nu trimite copii după actele personale;
  • evită să faci schimb de produse prin curier;
    -reţine faptul că site-urile de vânzare/cumpărare nu intermediază plăţi între vânzător şi cumpărător;
  • nu răspunde mesajelor în altă limbă sau care par a fi traduse cu motoare de traducere automate.
    Pentru a nu deveni victime ale infracţiunilor de înşelăciune, poliţiştii recomandă cetăţenilor să nu achite în avans sume de bani necunoscuţilor care le promit diferite tranzacţii avantajoase. Banii trebuie oferiţi doar în momentul în care există certitudinea că în schimbul lor se primeşte produsul promis.