Astazi, 15 iunie 2024 – începe recensământul naţional al berzelor
Last Updated on 15/06/2024 by Iulian Gavriluta

La sfârșitul acestei săptămâni, pe 15 iunie, va începe recensământul național al berzelor, ca parte a unui efort mondial care are loc o dată la zece ani. Berzele sunt indicatori importanți ai sănătății mediului înconjurător, dezvăluind probleme precum pierderea zonelor umede, schimbările în metodele agricole și schimbările climatice.

Urmărirea populației globale de berze albe se desfășoară încă din 1934, prin intermediul unor anchete internaționale regulate, ceea ce face ca acesta să fie unul dintre cele mai vechi programe de monitorizare a biodiversității.

În România, recensământul este condus de Asociația Grupul Milvus și Societatea Ornitologică Română, care caută voluntari pentru a ajuta la inventarierea tuturor localităților. Biologul Tamás Papp explică faptul că voluntarii vor căuta prin sate și pe străzi pentru a identifica cuiburile de barză.

Aceștia vor folosi o aplicație gratuită care poate fi descărcată pentru a înregistra cuiburile și pentru a nota numărul de pui prezenți. În timpul ultimului recensământ din 2014, în România au fost identificate aproximativ 6.000 de perechi de berze albe.

SURSE: Societatea Ornitologică Română, Incredibilia