A inteles careva dintre politicieni, profesori si parinti, discursul viral al sefei de promotii din Arad – Iulia Cociuba? : „Ce m-a învățat școala? Să mă conformez, să mint, să-mi șterg cu buretele personalitatea…” (VIDEO)

Pregatim an de an robotei si conformisti, intr-un sistem de educatie fie invechit, fie predat de oameni anacronici! Daca nu e asa, atunci importam modele tembele de educatie nepretabile firii, genotipului si conditiilor tarii noastre si vrem sa obtinem rezultate daca nu bune, atunci macar peste medie! Iar cand apare in spatiul nostru mioritic vreunul care iese din turma....atunci ne apucam sa-l criticam cu ce avem la indemana sau credem noi ca e potrivit! De ce Romania e tara contrastelor, unde avem olimpici internationali dar si analfabeti functionali, in acelasi timp si chiar in aceleasi scoli? Pentru ca mergem inca pe spiritul "de casta", la scoala, si cam peste tot...: "sa nu se afle", "sa rezolvam intre noi", sa nu afectam prestigul..." etc. Cine are de pierdut? Elevul, parintele si prin ricoseu...societatea. Eliminati acestea si vom avea rezultate nu bune ci foarte bune!

La festivitatea de absolvire a Colegiului „Mihai Viteazul” din Ineu, județul Arad, șefa de promoție a ținut un discurs tăios despre învățământul românesc, care s-a viralizat rapid în mediul online.

În vârstă de 18 ani, Iulia Cociuba a vorbit în termeni duri, în fața profesorilor ei, despre experiențele din timpul liceului, notează portalul Edupedu.ro.

„Astăzi vreau să împărtăşesc cu dumneavoastră o perspectivă diferită asupra anilor de liceu. Poate că nu e discursul clasic de mulţumire şi celebrare, dar este unul sincer şi reflectă în mod real experienţele mele", şi-a început Iulia discursul pe scena unei săli pline de colegi, părinţi şi profesori.

Ea a criticat şcoala pentru că a devenit o sursă de frustrare şi dezamăgire, în loc să fie un loc al învăţării şi dezvoltării, adăugând că "am petrecut ani de zile învăţând pentru note şi validare academică şi am realizat abia acum cât timp am pierdut".

Imagine din timpul festivităţii de absolvire a claselor a XII-a de la Colegiul "Mihai Viteazul" din Ineu, foto Facebook

De asemenea, tânăra a acuzat sistemul de învăţământ că încurajează conformismul şi ipocrizia în locul dezvoltării etice şi morale. „Ce m-a învăţat şcoala? Să mă conformez, să mint, să-mi şterg cu buretele personalitatea şi să mă ascund în spatele unor standarde absurde", a spus Iulia, care a remarcat şi că performanţele elevilor sunt atribuite meritelor instituţiei şi profesorilor, în timp ce eşecurile sunt puse pe seama elevilor.

În încheiere, tânăra a transmis un mesaj clar: „Şcoala ar trebui să fie un sprijin, nu un obstacol. Nu voi mulţumi sistemului care m-a dezamăgit”. Ea a făcut, totuși, o menţiune specială pentru dascălii care şi-au dedicat timpul şi energia lor elevilor: „Vreau să-i celebrez pe acei dascăli care au dat o bucăţică din ei de fiecare dată când s-au aşezat la catedră şi care au fost mereu acolo pentru noi".

Discursul Iuliei a fost filmat şi publicat online vineri seara pe o pagină de Facebook, unde a strâns în mai puţin de 24 de ore peste 663 de mii de vizualizări şi peste 12 mii de distribuiri.

Absolventa a primit multe aprecieri, căci a pus pe tapet problemele sistemului de educaţie românesc. „Cât adevăr! La fel îmi spune şi fiul meu!”, a comentat o mămică, în timp ce un alt internaut a scris că "generaţia aceasta nu tace. Nu mai aruncă sub preş şi asta ne face instant să credem că sunt rebeli. Da, sunt rebeli fără ancore, fără mentori, fără adulţi după care să se ghideze. Încearcă să îşi facă propriul drum aşa cum ştiu ei".

SURSA: eBihoreanu

Discursul integral al Iuliei Cociuba:

YouTube player