Grindina extrema – cat o minge de golf sau de marimea unui ou de rata, dupa unii martori – a facut ravagii, zilele acestea, la cativa kilometric de Iasi! “Pietrele” de dimensiuni nemaivazute, au cazut din cer, cu o viteza fulgeratoare si au spart nu numai sere ci si parbrizele mai multor masini, au avariat grav panourile fotovoltaice si au indoit chiar acoperisurile din tabla! Panourile fotovoltaice sunt expuse la condiții meteorologice variate, inclusiv ploaie, zăpadă, grindină, vânt puternic. În general, panourile fotovoltaice monocristaline sunt mai durabile decât cele policristaline, datorită procesului de fabricație mai precis și a materialului mai rezistent la temperaturi ridicate.
Componentele unui panou fotovoltaic trebuie să treacă prin teste stricte, cum ar fi sarcina statică maximă și impactul la grindină cu diametrul de 25 mm la viteza de 23 m/s. Producătorii panourilor fotovoltaice folosesc teste de calitate care simulează impactul grindinei asupra acestora. Aceste teste sunt numite “Hailstone”, iar rezultatele obținute sunt specificate în fișa tehnică a panourilor fotovoltaice.
Panourile fotovoltaice realizate din sticlă călită sunt concepute pentru a fi mai rezistente la diverse condiții meteorologice și la factori de mediu, inclusiv la grindină. Sticla călită este un tip de sticlă tratată termic care îi conferă proprietăți mecanice superioare și rezistență sporită la impact față de sticla obișnuită, de asemenea aceasta are proprietăți elastice, sticla panoului fotovoltaic nefiind rigidă. La fel, exista tot felul de tratamente pentru ca panourile fotovoltaice s anu fie afectate de intemperii, dar vremea extrema din ultima perioada pune la grele incercari limitele specialistilor. Asadar aveti grija ce cumparati si de und ecumparati, pentru ca ne asteapta vremuri grele si pentru panourile fotovoltaice nu se dau despagubiri si nici nu se fac tratamente pentru imbunatatirea rezistentei lor!
SURSE: PMG WIND, StirilePRo tv, TAWenergy