Focar de pestă porcină la o fermă din Buzău

Direcţia Sanitar Veterinară Buzău anunţă confirmarea unui focar de pestă porcină la o fermă din judeţ. Exploataţia are aproape 3000 de animale, cu o greutate de peste o sută de kilograme.

"Am primit buletinul de analiză pe 1 iunie. Efectivul de animale era de 2981 de capete, proc gras. Categoria de greutate 80-110 kilograme. A fost demarată ancheta echipidemiologică care este în curs de desfăşurare. Am luat toate măsurile şi am impus toate restricţiile impuse ca urmare a confirmării focarului", informează DSV Buzău.

Din primele date furnizate de instituţia sanitar veterinară, nu se ştie deocamdată cum a ajuns virusul în fermă, mai ales că exploataţia abia fusese repopulată cu animale, după o pauză de peste un an. Cert este că, a subliniat expertul PPA de la DSV Buzău, în ciuda numărul mic de focare confirmare în ultimele luni, încărcătura virală există, motiv pentru care crescătătorii de suine nu trebuie să lase garda jos în ceea ce priveşte măsurile de biosecuritate.

În ultimii ani, efectivul de porci din judeţ a fost mult redus din cauza pestei porcine. Potrivit datelor DSV Buzău, fermierii care aveau ferme de porci au renunţat la creşterea suinelor sau au redus efectivele după ce au trecut prin mai multe episoade de pestă porcină, boală care le-a ucis mii de animale. Practic, în martie 2024, Buzăul mai avea, în exploataţii, puţin peste 35.000 de capete de suine, în 17 ferme, dintre care 12 sunt de porc gras şi 5 de reproducţie. Trei ferme de porci din Buzău aveau, la acel moment, activitatea suspendată.

Totuşi, există speranţa ca efectivul de animale să crească în viitor, pe fondul construirii a încă şase ferme de reproducţie suine. Este vorba despre accesarea Programului de Susţinerea Reproducţiei la Pasăre şi Porc, derulat prin Direcţia Agricolă şi finanţat de Ministerul Agriculturii, prin care vor fi create, în tot judeţul, 4.500 de locuri de cazare . Momentul va reprezenta o premieră pentru Buzău, acestea fiind primele ferme de reproducţie deschise după Revoluţie.

SURSE: DSV, Bursa.ro