UPDATE – COD GALBEN SI PORTOCALIU! METEO – Vremea se schimba! Prognoza ANM pentru toată săptămâna 3-10 iunie
Last Updated on 03/06/2024 by Iulian Gavriluta

Oficial vara a debutat cu temperaturi aproape de caniculă. Atât sâmbătă, cât și duminică termometrele vor sări practic în aer arătând valori de până la 33 de grade. Vestea proastă este că disconfortul termic va fi accentuat, iar noi vom resimți peste 35 de grade. Această trecere abruptă de la temperaturi rezonabile la unele ridicate va fi nocivă pentru organism.

Specialiștii de la ANM au emis prognoza pentru săptămână viitoare și anunță o vreme călduroasă în mai toată țara. Nu vom scăpa, însă de instabilitatea termică. Vor mai fi și ploi și vijelii, dar numai în anumite zone.

„La începutul săptămânii, vremea va fi caldă în cea mai mare parte a ţãrii, local cãlduroasã în Oltenia, Muntenia, Dobrogea continentală și în Moldova. Instabilitatea atmosferică va reveni în sudul şi în vestul teritoriului şi în zona Carpaţilor Meridionali şi Occidentali, unde vor fi înnorări temporar accentuate, pe arii extinse averse şi frecvente descărcări electrice.

Ploile vor avea şi caracter torenţial, în intervale scurte de timp cantitãţile de apã vor depãşi pe alocuri 20…30 l/mp şi vor fi condiţii de grindinã. În celelalte regiuni, astfel de fenomene vor fi posibile pe spaţii mici. Vântul va sufla slab şi moderat, local cu intensificãri de scurtã duratã în timpul ploilor. Temperaturile maxime se vor încadra între 25 şi 33 de grade Celsius, iar disconfortul termic va fi accentuat în orele după amiezii”, au explicat meteorologii ANM.

Vremea pentru perioada  3 – 10 iunie 2024

Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele specifice pentru această perioadă la nivelul întregii țări, îndeosebi în regiunile sudice și estice. Regimul pluviometric va fi deficitar în sudul, estul și centrul teritoriului și excedentar în rest.

SURSA: ANM, ACCUWEATHER

UPDATE -

AVERTIZARE METEOROLOGICĂ

COD GALBEN

Interval de valabilitate: 3 iunie, ora 12 – 4 iunie, ora 3
Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată
Zone afectate: conform textului și hărții

      În intervalul menționat, în cea mai mare parte a țării, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și pe arii restrânse vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20...25 l/mp și izolat de peste 30...40 l/mp.

      Notă: Astfel de fenomene vor fi pe arii restrânse și în extremitatea estică a țării.

COD PORTOCALIU

Interval de valabilitate: 3 iunie, ora 15 – 4 iunie, ora 3
Fenomene vizate:instabilitate atmosferică accentuată
Zone afectate: conform textului și hărții

      În Banat, Crișana, cea mai mare parte a Transilvaniei și a Olteniei și în nord-vestul Munteniei vor fi intensificări ale vântului (rafale în general de 60...80 km/h), vijelii, grindină de medii și posibil mari dimensiuni, averse torențiale și frecvente descărcări electrice. În intervale scurte de timp (1-3 ore) sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 30...40 l/mp și izolat de peste 50...60 l/mp.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.