Nopțile din iunie în care vom vedea din nou aurore în România (furtuni solare provenite de la o pată solară masivă numită AR3664)

Cerul nopții se va lumina cu aurore în prima săptămână din iunie, în special în România. Recenta furtună geomagnetică intensă din 11 și 12 mai a provocat aurore uimitoare, vizibile în mai multe țări, inclusiv în România. Acest eveniment a fost cauzat de mai multe furtuni solare provenite de la o pată solară masivă numită AR3664.

Pata solară, mult mai mare decât Pământul, a dezlănțuit un val de particule care au produs aurore colorate atunci când au lovit magnetosfera Pământului și s-au deplasat spre poli. Luna Nouă din luna mai a oferit condiții optime pentru a vedea aurorele.

Deși AR3664 a dispărut, a reapărut din cauza rotației Soarelui și se va afla față în față cu Pământul în timpul fazei lunare din 6 iunie. Această aliniere crește șansele de a vedea aurore la latitudini joase. Priviți cerul la sfârșitul lunii mai și începutul lunii iunie, în special în jurul datei de 6 iunie, când Luna Nouă se aliniază cu Soarele.

Găsirea unui loc cu cer senin și poluare luminoasă minimă vă va spori experiența vizionării aurorelor. Erupțiile solare și petele solare sunt frecvente în timpul perioadei de maxim solar, ciclul actual începând mai devreme decât se anticipa.

Cu toate acestea, experții nu pot prezice momentul exact al maximului solar până când acesta nu se termină și activitatea solară scade. Fiți cu ochii pe site-ul web al Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice din SUA pentru previziuni actualizate privind aurora.

SURSE: NASA, Spaceweather, incredibilia