De unde provin gândacii de bucătărie, de fapt. Experții au deslușit în sfârșit misterul după 250 de ani

Oamenii de știință au descoperit originea gândacilor de bucătărie (Blatta orientalis), punând capăt unui mister care i-a nedumerit pe experți timp de 250 de ani. Acești gândaci, cunoscuți pentru rezistența lor la insecticide, sunt un dăunător comun la nivel mondial și prezintă diverse riscuri pentru sănătate.

Contrar convingerilor anterioare, conform cărora aceștia ar fi originari din Germania, cercetătorii au descoperit că gândacii de bucătărie au venit de fapt din Asia în urmă cu aproximativ 2.100 de ani.

Analizând genomul a 280 de specimene din 17 țări de pe 6 continente, experții au stabilit că gândacii de bucătărie au evoluat dintr-o specie asiatică. Aceste insecte sunt întâlnite exclusiv în structurile umane și nu există în mediul natural.

Asocierea lor cu oamenii a facilitat răspândirea lor globală de-a lungul secolelor, ceea ce a dus la rezistența lor la insecticide și la clasificarea lor ca fiind una dintre cele mai rezistente creaturi de pe Pământ.

Gândacii de bucătărie au rădăcini străvechi care datează din vremea dinozaurilor, unele specii supraviețuind impactului cu un asteroid care a eliminat majoritatea formelor de viață de pe Pământ în urmă cu 66 de milioane de ani.

În ciuda dimensiunilor lor mici în comparație cu dinozaurii, corpul plat al gândacilor le-a permis să se ascundă în spații înguste, contribuind la supraviețuirea lor în timpul unor evenimente catastrofale precum impactul cu asteroidul.

Descoperirea originii gândacilor de bucătărie pune în lumină adaptabilitatea și persistența remarcabilă a acestora ca specie, subliniind și mai mult statutul lor de una dintre cele mai durabile creaturi din lumea naturală.