Update (VIDEO) – 28 de mandate de percheziție, la persoane cercetate de evaziune fiscală

În urma acțiunilor derulate ieri, 29 mai, în cadrul acțiunii JUPITER, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Inspectoratului General al Poliției Române, de polițiștii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău, împreună cu procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău, au fost reținute, pentru 24 de ore, două persoane.

Perchezițiile s-au desfășurat în baza mandatelor emise de Tribunalul Buzău.

Polițiștii au descoperit și au ridicat, în vederea continuării cercetărilor, mai multe înscrisuri, 5 telefoane mobile și o armă neletală supusă autorizării, despre care există indicii că ar fi fost introdusă în țară fără respecarea cadrului legal, din Germania.

Astfel, au fost demarate cercetări și sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de contrabandă calificată și nerespectarea regimului armelor și al munițiilor.

Totodată, polițiștii au indisponibilizat două autovehicule în vederea instituirii sechestrului asigurator.

Au fost puse în executare două mandate de aducere, persoanele fiind conduse la sediul poliţiei pentru audieri.

În urma administrării materialului probator, doi bărbați, cu vârste de 36 şi 38 de ani, din Calvini, au fost reţinuti, pentru 24 de ore, pe bază de ordonanţă, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare de bani.

În cursul acestei zile, persoanele urmează a fi prezentate procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău, pentru a dispune cu privire la măsurile preventive.

Ulterior, Judecătorul de Drepturi și Libertăți a dispus măsura arestării celor doi bărbați pentru 30 de zile.

Reamintim că, la data de 29 mai a.c., polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău, au efectuat 28 de mandate de percheziție domiciliară, în județele Buzău, Ilfov și municipiul București, într-un dosar penal privind săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală, în formă continuată, și spălare a banilor, în formă continuată.

Din cercetări a reieșit că, în perioada august 2023 – martie 2024, doi bărbați, de 37 și 39 de ani, din Calvini, ar fi achiziționat elemente de mobilier din lemn, considerate de lux, pe care le-ar fi comercializat către diverse persoane.

Actul comercial s-ar fi realizat inițial ca persoană fizică și, ulterior, prin intermediul unei societăți nou înființate de către aceștia, fără ca operațiunile efectuate ori veniturile realizate să fie declarate, respectiv evidențiate în actele contabile, ori în alte documente legale și, implicit, fără a fi achitate obligațiile către bugetul de stat.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat, prin aceste operațiuni, este estimat la 135.000 de lei.

De asemenea, în continuarea cercetărilor a reieșit că, în perioada 2018 – aprilie 2024, cei doi bărbați ar fi achiziționat/construit imobile, pe numele altor persoane și ar fi achiziționat imobile de lux cu bani obținuți în mod ilicit.

Totodată, au reieșit indicii, în urma investigațiilor și a cooperării internaționale, cu privire la caracterul ilicit al veniturilor și la săvârșirea unor infracțiuni, pe teritoriul altor state.

Prin această modalitate, ar fi ascuns ori ar fi disimulat adevărata proveniență a fondurilor, respectiv adevărata situație privind proprietatea bunurilor, ori a drepturilor asupra acestora.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română.

La acțiuni au participat polițiști din structurile Direcției Generale a Poliției Municipiului București și ai inspectoratelor de poliție județene Buzău și Ilfov, precum și jandarmi ai Inspectoratului de Jandarmi Județean Buzău.

Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

YouTube player