Românii rămân fără pensii în cazul în care intră sub incidența acestei legi. Ce categorie de pensionari este expusă

Românii care cumulează două sau mai multe pensii de serviciu vor trebui să opteze pe care dintre ele dorește să o păstreze.

Cumulul pensiei pentru limită de vârstă cu venituri din salarii sau activități independente este permis de legislația actuală a pensiilor. Pensionarii pot să desfășoare activități ca persoane fizice autorizate (PFA), pot obține bani din drepturi de autor, chirii, dividende, oricât de mari ar fi acestea. Apoi, chiar dacă din acest an intră în vigoare noua lege a pensiilor, cumularea pensiei cu alte venituri va fi, în continuare, posibilă, doar că aceasta se raportează diferit la veniturile ce pot fi obținute simultan cu pensia.

Românii își doresc să lucreze chiar și după ce au îndeplinit condițiile de pensionare, numărul acestora crescând constant în ultimii ani. Specialiștii se așteaptă ca aceasta tendință să fie tot mai vizibilă și în perioada următoare. Cei care vor să facă însă asta trebuie să fie atenți la legislație, o prevedere a noii legi 360/2023 putând să îl lase pe unii dintre aceștia chiar fără pensii în acest an, însă lucrurile stau diferit la femei și bărbați.

Cine poate beneficia de cumulul pensiei cu salariul

Până la împlinirea vârstei de 70 de ani, persoanele care îndeplinesc condițiile de pensionare pot opta pentru acordarea pensiei sau continuarea activității, în situația persoanelor asigurate în sistemul public de pensii care îndeplinesc condițiile de înscriere la pensie pentru limită de vârsta respectiv vârsta standard de pensionare și stagiul minim de cotizare contributiv prevăzute în anexa nr.5 la Legea nr.360/2023, începând cu data intrării în vigoare a legii, respectiv 01.09.2024, pot opta pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă sau continuarea activității, în condițiile prevăzute de art. 46 alin.(2) din legea menționată.

Cumularea pensiilor în sistemul public va fi posibilă cu orice alte venituri pentru care asigurarea în sistemul public de pensii e obligatorie, potrivit Codului fiscal, cu două excepții:

soțul supraviețuitor care are venituri lunare pe bază de contract individual de muncă, este funcționar public sau ocupă o funcție electivă nu va avea dreptul să cumuleze pensia de urmaș cu venituri mai mari decât salariul minim brut pe țară garantat în plată;

cel pensionat anticipat (pe timpul cât primește acest tip de pensie, nu și după, când devine pensie pentru limită de vârstă) nu va putea să cumuleze pensia cu venituri lunare salariale, în baza unui contract de muncă, în calitate de funcționar public, în funcții elective, numit în cadrul autorității executive, legislative ori judecătorești

Soțul supraviețuitor care are venituri lunare pe bază de contract individual de muncă, este funcționar public sau ocupă o funcție electivă nu va avea dreptul să cumuleze pensia cu venituri mai mari decât salariul minim brut pe țară garantat în plată. De asemenea, cel pensionat anticipat, dar numai pe durata perioadei cât primește acest tip de pensie, nu și după, când devine pensie pentru limită de vârstă, nu va putea să cumuleze pensia cu venituri lunare salariale, în baza unui contract de muncă, în calitate de funcționar public, în funcții elective, numit în cadrul autorității executive, legislative ori judecătorești, arată RomâniaTV

SURSE: CNPP, Bugetul.ro, RTV, Stiripesurse