O aliniere de planete extrem de rară va avea loc în 2024. Când poți urmări „parada” spectaculoasă

Un eveniment extraordinar va avea loc la începutul lunii iunie 2024, când o aliniere rară a 6 planete din sistemul nostru solar va putea fi observată de pe Pământ.

Planetele Mercur, Marte, Jupiter, Saturn, Neptun și Uranus vor apărea în linie dreaptă în ceea ce este cunoscut sub numele de „parada planetelor”, excluzând doar Venus din această aliniere cerească. Deși nu este neobișnuit să vezi mai multe planete pe cer simultan, o astfel de aliniere precisă este o priveliște rară.

Acest fenomen rezultă mai degrabă din orbitele planetelor și din perspectiva Pământului decât din alinierea fizică a planetelor în sistemul solar. Alinierea planetelor pe un plan ecliptic, datorată modului în care planetele și Soarele s-au format într-un nor de materie în rotație, duce la aceste apariții rare.

Această aliniere va putea fi observată de pe Pământ cu aproximativ o oră înainte de răsăritul Soarelui, iar unele planete precum Mercur, Marte, Jupiter și Saturn vor fi vizibile cu ochiul liber.

Cu toate acestea, pentru a le observa pe Uranus și Neptun, este posibil să fie nevoie de un binoclu sau de un telescop, din cauza distanței mai mari și a aspectului mai slab. Această aliniere unică este stabilită pentru noaptea de 3 spre 4 iunie 2024, dar evenimente cerești similare pot fi observate și pe 28 august 2024 și 18 ianuarie 2025.

În plus, în anul următor, o aliniere mai rară a 7 planete va fi vizibilă pe 28 februarie 2025. Vizibilitatea acestor evenimente va varia în funcție de ora la care răsare soarele și de locația fiecăruia pe Pământ.

SURSE: Spaceweather, NASA, NOOA, Incredibilia