VIDEO – Cel mai înspăimântător sunet din lume: Specialiștii au recreat „Fluierul Morții Aztec”
Last Updated on 26/05/2024 by Iulian Gavriluta

Multe sunete pot evoca frica, de la urletul unui lup la un țipăt terifiant. Cu toate acestea, cel mai înspăimântător sunet auzit vreodată este considerat a fi „fluierul aztec al morții”. Acest fluier sinistru a fost folosit de azteci în ritualurile de sacrificiu pentru a-și onora zeul vântului, Ehecatl.

Recent, specialiștii au recreat cu curaj sunetul „fluierului aztec al morții”, construind o nouă versiune a instrumentului antic cu ajutorul unei imprimante 3D. Designul replicii fluierului se bazează pe fluierul original în formă de craniu descoperit în Mexic la sfârșitul anilor 1990.

În 1999, fluierul mortuar original a fost descoperit în mâna unui schelet decapitat în timpul unor săpături într-un templu aztec din Mexico City. Inițial s-a crezut că este o simplă jucărie, oamenii de știință au descoperit ulterior sunetul său înfiorător, asemănător unui țipăt, atunci când se suflă în el.

Deși scopul exact al fluierului rămâne un mister, teoriile sugerează că acesta ar fi putut fi folosit pentru a ghida sufletele sacrificate spre viața de apoi sau pentru a intimida inamicii în timpul luptei. Construcția fluierului imită laringele uman, creând unde sonore înfiorătoare atunci când este suflat în el.

Versiuni moderne ale „fluierului aztec al morții” sunt acum disponibile pentru achiziționare pe Amazon, confecționate din diverse materiale precum rășină și ceramică. Aceste fluiere produc un țipăt care seamănă cu cel al unei femei în agonie, ceea ce le face să fie niște recuzite populare pentru Halloween și spectacole dramatice.

Muzicianul mexican Quijas Yxayotl crede că fluierul a fost folosit în ceremonii speciale, cum ar fi Ziua Morților, și în războaie pentru a crea un impact psihologic asupra adversarilor.

Interesul pentru fluierul aztec al morții continuă să crească datorită formei sale unice de craniu și sunetului său neliniștitor, care ocupă un loc de curiozitate și fascinație în lumea de astăzi.

Surse: BBC, Playtech, Incredibilia

YouTube player