ANSVSA – decizie pentru crescătorii de animale. Produse interzise în farmaciile veterinare!

Produse pentru deparazitarea externă a animalelor pe care fermierii nu le mai pot lua direct din farmaciile veterinare. Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a publicat pe site-ul propriu un ordin prin care interzice farmaciilor veterinare ”să dețină și comercializeze produse medicinale veterinare antiparazitare externe tip concentrat emulsionabil”.

Pe site-ul ANSVSA a fost publicat ieri, joi – 23 mai, un ordin prin care se va interzice în farmaciile veterinare comercializarea și deținerea ”produselor medicinale veterinare antiparazitare externe tip concentrat emulsionabil pentru animale de la care se obțin alimente, inclusiv la cabaline”. Un astfel de produs de Diazinol, un antirapazitar extern de care crescătorii s-au plâns că după folosirea lui în dozaje greșite au murit mai multe animale dar în cazuri nefericite acesta a fost folosit și pentru deparazitarea copiilor ceea ce a dus la pierderea de vieți omenești.

Conform proiectului de ordin ANSVSA, în farmaciile veterinare vor fi interzise deținerea și comercializarea produselor medicinale veterinare antiparazitare externe tip concentrat emulsionabil, autorizate pentru animale de la care se obțin alimente, inclusiv la cabaline, a produselor medicinale veterinare ce conțin substanțe stupefiante și psihotrope, substanțe aflate sub control național, substanțe anestezice și tranchilizante, substanțe cu acțiune hormonală, tireostatică sau beta-agonistă, precum și a produselor medicinale veterinare utilizate pentru eutanasie.

Înainte să fie modificat ordinul prevedea că sunt interzise doar ”deţinerea şi comercializarea produselor medicinale veterinare ce conţin substanţe stupefiante şi psihotrope, a produselor medicinale veterinare ce conţin substanţe aflate sub control naţional, precum şi a produselor medicinale veterinare utilizate pentru eutanasie”. 

Citește mai mult la: https://agrointel.ro/298222/ansvsa-decizie-pentru-crescatorii-de-animale-produse-interzise-in-farmaciile-veterinare