„Micile vulnerabilități” din SUMAL și din Ministerul Mediului

În sala de conferințe a Ministerului Mediului, ministrul Mircea Fechet se pregătește să anunțe rezultatele unui proiect pilot, realizat în parteneriat cu Google. Vertex AI (Inteligența Artificială) a fost pentru prima dată folosit pentru a detecta fotografiile clone și neconforme care au fost folosite ilegal pentru transporturi de lemn încărcate în sistemul de trasabilitate a lemnului – SUMAL.
Testul a vizat analizarea tuturor livrărilor de lemn realizate în luna noiembrie anul trecut. Peste 11.000 de transporturi, din toată țara, cu fotografii neconforme au fost identificate de sistemul automat. Aproape jumătate din ele au fost încadrate la categoria poze suspecte. Fotografiile prezintă aceleași elemente pe care Garda Forestieră le-a identificat în cazul fotografiilor clonă – margini de telefon, culoarea violet albăstruie, pixeli, imagini neclare, matricea ecranelor fotografiate.
În alte sute de imagini nu este vizibil niciun alt obiect, sau utilizatorii au fotografiat scaune, mașini, hârtii albe, dulapuri, fețe de masă și chiar ceea ce pare a fi plăci de faianță. Am analizat o parte din aceste fotografii și am extras 100 din ele.
În conferința de presă de acum o lună, ministerul a confirmat practic existența unui fenomen la nivel național. Un fenomen, ale cărui implicații, a fost investigat și de RISE Project în Traseul clonelor din SUMAL.
Toate transporturile de lemn trebuie să obțină un cod unic, iar șoferul trebuie să introducă în sistem detaliile transportului inclusiv fotografii cu camionul încărcat. În felul acesta, Poliția și Garda Forestieră pot verifica rapid legalitatea transportului și proveniența lemnului încărcat.
Dar unele companii au reușit destul de ușor să identifice slăbiciunile sistemului și să-l evite. Autoritățile au descoperit că unii utilizatori folosesc SUMAL ca să spele lemnul tăiat ilegal și care nu are acte de proveniență. Una dintre metodele folosite este să introducă date false în SUMAL și fotografii-clonă, creând astfel aparența legalității unor transporturi de lemn.
În aprilie 2022, legislația a fost modificată în așa fel încât toate transporturile care folosesc fotografii clonă să fie declarate ilegale. Utilizarea fotografiilor- clonă a devenit un fenomen la scară națională și a determinat Ministerul Mediului să solicite o nouă modificare legislativă. Într-o conferință din august anul trecut, ministrul mediului, Mircea Fechet, a anunțat că utilizarea fotografiilor – clonă va fi asimilată falsului în declarații, iar cei care practică această metodă riscă inclusiv cu închisoarea.
Am descoperit că mecanismul ilegal a fost folosit inclusiv de filialele grupului Kronospan din România. Am analizat peste 21.000 de transporturi și am identificat sute de fotografii neconforme încărcate în SUMAL pentru lemn care a fost livrat la Kronospan – unul dintre cei mai mari procesatori de lemn din lume, care deține trei fabrici în România.

Din aprilie 2022 și până în noiembrie 2023, compania Silva Logistic, deținută de Kronospan, a realizat peste 240 de transporturi pentru care au fost folosite fotografii neconforme. Au fost 3000 de metri cubi de lemn și produse din lemn, iar jumătate din această cantitate a ajuns chiar la fabrica Kronospan din Sebeș.
Am identificat 240 de fotografii neconforme încărcate în sistemul SUMAL pentru transporturile de lemn conectate la Kronospan. Am apelat la un expert independent ca să analizeze aceste poze. Cătălin Grigoraș, profesor asociat la Centrul Național pentru Criminalistică Media din Universitatea din Colorado și expert criminalist în domeniul audio-video, a confirmat informațiile RISE și a constatat neconcordanțe în majoritatea fotografiilor.

Cea mai recentă fotografie neconformă descoperită de RISE la filiala Kronospan a fost din noiembrie 2023. Exact luna pe care Vertex AI a analizat-o și-n care a procesat peste 400.000 de avize. Transportul care a ajuns la Sebeș a fost înregistrat în SUMAL marți, 6 noiembrie. Cătălin Grigoraș, care a analizat fotografiile clonă, a verificat și poza atașată acestui transport și a identificat o anomalie – în fotografie apare marginea unui display electronic.

Oficialii Kronospan au insistat că achiziționează doar lemn legal care este verificat temeinic, iar aceste proceduri interne de control vizează atât furnizorii, cât și transporturile recepționate. Ca dovadă a legalității în cazul transportului din noiembrie 2023, conducerea Kronospan a prezentat o fotografie a camionului, care a fost realizată la intrarea în fabrica de la Sebeș.

Doar că în sistemul CCTV culoarea camionului apare albă, în timp ce fotografia clonă încărcată în sistemul SUMAL pentru același transport arată un camion de culoare albastră.

Surse din autoritatea de control susțin însă că transportul care a ajuns la Sebeș în noiembrie nu a fost detectat de Inteligența Artificială și nu se regăsește în lista celor 11.000 de transporturi considerate de Ministerul Mediului ca fiind suspecte. Este posibil ca sistemul Vertex AI să nu fi identificat 100% din fotografiile neconforme, au explicat sursele.

„Sumal 2.0 deși este cel mai inovativ sistem de trasabilitate la ora asta, are și imperfecțiuni și poate fi dezvoltat în continuare. Nicio autoritate nu poate să țină pasul la viteza cu care unii încearcă încă să-l ocolească”, a susținut de la microfonul conferinței secretarul de stat responsabil de păduri, Sorin Banciu. „Toate aceste mici vulnerabilități sau posibilități de a ocoli sistemul SUMAL vor fi închise”, a adăugat Banciu.

Numele secretarului de stat apare și pe un răspuns oficial trimis de Ministerul Mediului companiei Kronospan care, conform surselor din zona de control, ar putea vulnerabiliza tocmai verificarea și sancționarea firmelor care folosesc fotografii false pentru livrările de lemn încărcate în SUMAL.

Conform documentului, la câteva zile după ce RISE și OCCRP au solicitat companiei Kronospan să explice situația fotografiilor clonă pentru transporturile care au ajuns la Sebeș, conducerea companiei de procesare a lemnului a cerut Ministerului Mediului clarificări cu privire la responsabilitatea destinatarilor în a verifica fotografiile din SUMAL. În cazul companiei austriece, transporturile cu fotografii neconforme au fost realizate de Silva Logistic, un SRL controlat de Kronospan.

Documentul, care poartă numele secretarului de stat, Sorin Banciu, a fost înregistrat cu data de 28 noiembrie 2023.

În răspunsul MMAP se susține că dezvoltatorul SUMAL 2.0 nu are expertiza necesară pentru a identifica imaginile clonă și că “autenticitatea fotografiilor poate fi efectuată doar de către experți autorizați în astfel de acțiuni”.

Dar Garda Forestieră Națională arată, într-un răspuns oficial pentru RISE, că Ministerul Mediului nu a solicitat niciodată autorității de control să încheie astfel de parteneriate cu experți autorizați și că identificarea fotografiilor suspecte se realizează cu proprii angajați.

La conferința de presă din 8 aprilie, i-am solicitat secretarului de stat pe păduri, Sorin Banciu, să explice pe ce s-a bazat ministerul când a oferit un astfel de răspuns conducerii companiei Kronospan.

„Nu-mi aduc aminte de existența unui astfel de document trimis de minister. Dar dacă a fost emis, nu am nicio problemă să eliberez o nouă adresă prin care să-l anulez”, a reacționat Banciu.

Am solicitat Ministerului Mediului să explice dacă a existat o astfel de solicitare și ce răspuns a oferit autoritatea centrală. Direcția Generală Păduri a confirmat existența unui schimb de informații, dar a refuzat să facă public răspunsul, motivând că această corespondență este privată.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet (centru) alături de secretarul de stat Sorin Banciu (dreapta) și Eugen Gioancă (Garda Forestieră Națională)
Ministrul Mediului, Mircea Fechet (centru) alături de secretarul de stat pentru păduri, Sorin Banciu, (dreapta) și Inspectorul general adjunct al Gărzii Forestiere Naționale, Eugen Gioancă, (stânga) în timpul conferinței din 8 aprilie când au fost anunțate rezultatele testului pilot Vertex AI
Până la testul pilot și utilizarea Inteligenței Artificiale, inspectorii Gărzilor Forestiere din țară au descoperit aproape 2000 de cazuri de transporturi cu fotografii clonă. Cazurile au fost identificate prin analiza prin sondaj a datelor înscrise în SUMAL, dar și prin sesizări și verificări în teren. Într-un an și jumătate Garda Forestieră și Poliția au dat aproape 2 milioane de euro amenzi și au confiscat lemn în valoare de 1,6 milioane de euro de la agenții economici care au utilizat fotografii neconforme pentru transporturi de lemn încărcate în sistemul de trasabilitate.
Surse din cadrul investigatorilor au explicat că numărul fotografiilor clonă descoperite de Garda Forestieră au variat de la câteva imagini, la câteva zeci pentru aceeași companie. Cazul Silva Logistic, deținută de Kronospan, rămâne așadar în topul firmelor cu cele mai multe fotografii neconforme utilizate pentru transporturi încărcate în SUMAL – 244, în total.
În conferința de presă de acum o lună, ministrul mediului a anunțat că rezultatele testului pilot, realizat în parteneriat cu Google, sunt suficiente pentru a determina achiziția acestor servicii printr-un contract și licitație.

Inspectori din Garda Forestieră și polițiști din cadrul IGPR au susținut că fenomenul clonelor nu va putea fi combătut fără utilizarea inteligenței artificiale, care să fie conectată la sistemul de trasabilitate a materialului lemnos și să poată detecta fișierele ilegale. Cazurile investigate de inspectori arată că firmele de transport și procesare a lemnului continuă să folosească fotografiile neconforme pentru transporturile de lemn.

Toate cele 11.000 de transporturi din noiembrie 2023, care au fost însoțite de poze suspecte, au fost deja predate Gărzilor Forestiere pentru o analiză mai extinsă. În cazul fotografiilor clonă ministerul a anunțat că, dacă se vor confirma rezultatele testului pilot, autoritatea centrală va formula plângeri penale pentru fals informatic.
SURSA: https://www.riseproject.ro/micile-vulnerabilitati-din-sumal-si-din-ministerul-mediului/