Prevenirea violenței domestice

Polițiștii din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității au organizat o serie de activități preventive la Liceul cu Program Sportiv „Iolanda Balaș Soter” și la Centrul de Primire în Regim de Urgență și Evaluare Obor, având ca temă prevenirea delincvenţei juvenile, a violenţei în familie şi a consumului şi traficului de droguri.
În cadrul activităţilor, partenerii de dialog au fost consiliați în vederea creșterii gradului de conștientizare asupra efectelor grave provocate de conviețuirea într-un mediu familial disfuncțional.
Împreună cu beneficiarii, polițiștii au abordat modalitățile concrete de gestionare a situațiilor conflictuale, au prezentat tipurile violenței familiale, prevederile legislației în vigoare, detalii privind ordinul de protecție provizoriu şi serviciile de care pot beneficia victimele violenței.
Discuţiile au adus în atenţie şi termenii furie-agresivitate-violență, iar dialogul s-a concentrat pe conștientizarea cauzelor și a mecanismului de adoptare a comportamentului agresiv.
Concluzia a fost că anihilarea unui astfel de comportament prin diverse metode/ strategii de management al furiei, crește responsabilitatea față de propria siguranță și a celor din jur.
Promovarea relațiilor armonioase în familie a fost realizată de poliţişti în săptămâna dedicată prevenirii şi prin activități de tip caravană de informare în cartiere din municipiul Buzău, unde au abordat cetăţenii cu privire la necesitatea gestionării conflictelor intrafamiliale în vederea prevenirii escaladării stărilor de violenţă şi a riscului de victimizare.

Ecaterina Stroescu