NU VA LASATI PACALITI! LUPTE PE “CAMPUL TACTIC” DIN ROMANIA: Generalii SRI – Coldea si Dumbrava audiati la DNA (trafic de influență și spălare de bani). Li s-a alaturat si avocatul smecherilor – Doru Trăilă. Unde e cel de-al treilea general SRI – Cocoru?

Generalul în rezervă Florian Coldea, fostul șef al Serviciului Român de Informații (SRI), a venit joi la DNA. El ar fi suspect într-un dosar de trafic de influență în instanțe, potrivit unor surse oficiale. Tot ieri, au venit la DNA Dumitru Dumbravă, fostul șef al direcției juridice din SRI, și avocatul Doru Trăilă. Dosarul de trafic de influență și spălare de bani îi vizează pe Coldea, Dumbravă și Trăilă.

Dosarul este instrumentat de procurorul Mihaela Iorga Moraru, șefa Secției I a DNA de combatere a corupției, potrivit informațiilor G4Media. Coldea, Dumbravă și Trăilă sunt acuzați de trafic de influență legat de cazul omului de afaceri Cătălin Hideg, condamnat în primă instanță într-un dosar al Parchetului European pentru fraude legate de achiziții în pandemie. Mai precis, casa de avocatură a lui Doru Trăilă, pentru care oferă servicii de consultnță firmele lui Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, a încheiat un contract de 600.000 de euro cu Hideg pentru reprezentarea în instanță. Din acești 600.000 de euro, Hideg a plătit efectiv 100.000 de euro către Florian Coldea, potrivit informațiilor G4Media. Procurorii DNA susțin că avocatul Trăilă și consultanții Coldea și Dumbravă i-ar fi promis lui Hideg că în schimbul banilor îl ajută să obțină o condamnare cu suspendare și să îi fie ridicat controlul judiciar, potrivit informațiilor G4Media. Hideg a fost condamnat însă cu executare în primă instanță și apoi a făcut denunț la DNA.

Tot joi a venit la sediul DNA și Dan Tocaci, om de afaceri din anturajul celor trei și membru provizoriu în Consiliul de Administrație al companiei de salubritate Romprest.

Omul de afaceri Cătălin Hideg a declarat într-un interviu difuzat în 24 aprilie la Realitatea PLUS că Florian Coldea și Dumitru Dumbravă i-ar fi cerut 600.000 de euro plus TVA pentru ”optimizarea” dosarului său de corupție aflat în instanță.

”Mi-au spus că mă scapă de acest dosar (…) Din moment ce “optimizarea” pe care mi-o ofereau era …. nu știu ce înseamnă, intrebați-i pe dânșii. Nu am intrat în date tehnice, au spus că optimizează dosarul ca să ajungem la… Eu am încheiat contractul cu ei în octombrie 2023, au trecut trei controale judiciare între timp”, a spus Hideg în interviu când a fost întrebat dacă banii erau pentru ca cei doi ”să intervină la judecători”.

Context

Florian Coldea este acționar în două firme de consultanță: Strategic Sys SRL și Strategic Asset SRL. Conform datelor oficiale ale Ministerului de Finanțe, în 2021, cele două societăți unde acesta este asociat au înregistrat un profit net de aproape 4,9 milioane de lei.

Înființată în 2020, SC Strategic Sys SRL a avut în 2021 o cifră de afaceri de 4,48 milioane lei și un profit net de 4,31 milioane lei, cu doi angajați. În 2020, cifra de afaceri fusese de 639.739 lei, iar profitul net, de 573.775 lei. Obiectul principal de activitate al societății este ”inginerie și consultanță tehnică legate de acestea”.

În cele trei luni de funcționare de după înființarea de anul trecut, de la sfârșitul lunii septembrie, Strategic Assets SRL a înregistrat o cifră de afaceri de 594.064 lei și un profit net de 580.722 lei, cu un singur angajat, activitatea declarată fiind de ”agenții imobiliare”.

În ambele firme, părțile sociale sunt împărțite egal între Florian Coldea (51 de ani) și Dumitru Cocoru (64 de ani), și el general în rezervă al SRI, Instituție în cadrul căreia ar fi fost responsabil cu supravegherea interceptărilor.

Într-un articol cu titlul ”Constructorul de nave olandez Damen se bazează pe sprijinul unor foști generali din serviciile secrete pentru a concura cu Naval Group în România”, un site deținut de trustul francez Indigo Publications dezvăluia în 2022 că Damen ”a reluat ofensiva” în tentativa de a semna un contract de 1,2 miliarde de euro cu Ministerul Apărării din România, acest lucru având loc ”cu ajutorul unor foști oficiali din serviciile secrete românești” și indicând numele firmei Strategic Sys și al celor doi asociați. Reprezentanții companiei Damen au transmis G4Media la acel moment că nu există nici un contract cu firmele menționate.

Context

Inculpații din dosarul presupuselor șpăgi de pe aeroportul Otopeni susțin în stenograme că ar fi pierdut contractele pentru spațiile comerciale de tip duty free și food întrucât generalul SRI în rezervă Florian Coldea i-ar fi ”blocat” la ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu – potrivit documentelor din dosarul cu acordul de recunoaștere a vinovăției al lui Cătălin Lăscuț aflat la Tribunalul București și consultat de G4media.ro în baza legii 544/2001.

Cătălin Lăscuț și Radu Tănăsescu sunt asociați în firma Millenium cu germanii de la Heinemann, o companie concurentă cu francezii de la Lagardere.

Potrivit susținerilor inculpaților din stenograme, Coldea i-ar fi ”blocat” întrucât firma lui ar fi fost consultant al companiei Lagardere Travel Retail, care ar fi fost interesată și ea de spațiile comericale de pe aeroportul Otopeni. Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu ar fi ascultat de Coldea întrucât ar fi din gruparea veche, ”cu Dâncu, cu Codruța” – susțin, de asemenea, inculpații în interceptări.

Generalul SRI în rezervă, Dumitru Cocoru, administrator și asociat cu generalul (r) Florian Coldea în două firme de consultanță, dar și compania franceză Lagardere Travel Retail neagă alegațiile inculpațiilor și spun că nu există niciun contract de consultanță între firmele foștilor generali SRI și Lagardere.

Florian Coldea nu are nici o calitate în dosarul șpăgilor pentru duty free-urile de la Otopeni.

Cătălin Hideg, afaceristul care a depus un denunț la DNA împotriva generalilor SRI în rezervă Florian Coldea și Dumitru Dumbravă. Hideg, care a fost deja condamnat la patru ani de închisoare cu executare în primă instanță, a dat de înțeles că a depus la DNA peste 20 de înregistrări care ar proba acuzațiile sale la adresa lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă.

Principalele declarații ale lui Cătălin Hideg la Antena 3:

Am avut o întâlnire cu dl Dumbravă care mi l-a recomandat pe Doru Trăilă ca viitor avocat. Am fost la cabinetul de avocat, unde mi-au spus inițial că vor 700.000 de euro plus TVA, i-am spus că e prea mult, el mi-a spus că așa a primit ordine de la domnii generali dacă vor să mă ia ca și client. Am oferit 500.000 de euro. Mi-a spus că trebuie să discute cu domnii generali.

Ulterior m-am prezentat iar la cabinet și mi-a spus că singura variantă e 600.000 de euro plus TVA pentru contractul de asistență juridică. Și am semnat acest contract.

Cu dl general Coldea m-am văzut prin vara anului 2023 la o terasă, când a venit să se vadă cu un prieten comun din Emirate. În doi ani cât am stat în control judiciar cred că au venit peste o sută de persoane care mi-au spus că doar Coldea poate să îmi rezolve problema, e singurul din România care are pârghiile necesare. Deja se vorbise despre mine cu dânsul. El a spus că știe problema mea, cunoaște dosarul.

Am plătit un avans de 100.000 de euro, dar problema discutată de la început era că nu am banii.

Ce trebuia să vi se ofere de 600.000 de euro? Optimizarea situației mele din justiție. Că îmi garantau că voi obține o condamnare cu suspendare. În momentul în care am încheiat contractul cu dânșii au spus că în mod normal dacă lucrurile decurg bine, dacă judecătorul de la Tribunal care a fost studentul dlui Trăilă va da o rezoluție pozitivă, la Curtea de Apel va fi mai simplu și vom scădea acești ani (de detenție – n.red.).

Dl Dumbravă m-a primit la birou, mi-a explicat care sunt condițiile de optimizare. Mi-au spus că trebuie să plătesc urgent restanțele la dl avocat Trăilă și să fac rost de banii necesari pentru a plăti prejudiciul.

Dl Tocaci, dl Trăilă, dl Dumbravă făceau presiuni, spuneau că Florian Coldea se supără, o să am probleme, o să îmi rezilieze contractul de asistență juridică. Dl Tocaci mi-a spus că ”alții care au plătit au rezolvat, tu dacă nu plătești s-ar putea să ajungi la pușcărie să îți aruncăm chiftele pe geam”.

Din moment ce sunt 20 și ceva de înregistrări depuse la DNA, probe clare și exigibile, mai mult nu am ce să spun.

S-a apucat de afaceri după ce a ieșit la pensie.

Obiectul principal de activitate al firmei Strategic Sys SRL constă în "Activităţi de inginerie şi consultanţă tehnică legate de acestea". Cele secundare merg de la "Reproducerea înregistrărilor" până la "Repararea calculatoarelor şi a echipamentelor periferice".

Conform informațiilor Newseek, profitul firmei Strategic Sys SRL în perioada 2020 - 2023 este de peste 13,2 milioane de lei.

Strategic Sys SRL deținută de foștii generali SRI, Florian Coldea și Dumitru Dumbravă – a avut în 2023 o cifră de afaceri de 6,1 milioane lei și un profit de 5,7 milioane lei cu 4 angajați. O rată a profitabilității de 93,5%.

În 2022, compania avut o cifră de afaceri de 2,9 milioane lei și un profit de 2,7 milioane lei. O rată a profitabilității tot de 93%.

În 2021, afaceri de 4,48 și un profit de 4,3 milioane lei iar în anul pandemiei afaceri de 639.000 lei și un profit de 573.000 lei.

Cum trăia Coldea când lucra la SRI

Coldea a fost adjunctul SRI până în anul 2016 și, în mod normal, a fost nevoit să își depună declarații de avere, ultima fiind depusă în 2017 pentru anul financiar 2016.

Din document rezultă că Floarian Coldea era mai degrabă un om modest.

El nu avea terenuri sau mașină. Avea o datorie istoirică la Banc Post de 55.000 euro. Stătea într-o casă de 120 de mp și avea un apartament pe care îl închiria cu 600 de lei pe lună.

Casa în care stătea era cumpărată alături de soția sa.

Ultimul salariu încasat a fost de 11.000 de lei net.

Soția sa lucra tot la SRI și câștiga 9.000 lei net.

NOTA BENE: Dupa 18 ore de audieri – cei doi generali SRI au fost pusi sub control judiciar, pe cautiune – 500.000 de lei!

SURSE: Newsweek, G4Media

P.S.1: Raman intrebarile: Cine-I v-a salva pe generalii SRI? Prietena lor - Laura Codruța Kövesi, americanii…. rusii? De ce “tocmai acum”, in campania electorala, acest balamuc? Exista insa o certitudine: “Campul tactic” al Serviciilor (Gen SRI Dumbrava) arata clar cine conduce Romania si cine hotaraste soarta romanilor….si asta la 34 de ani de la Revolutie!

P.S. 2: La audierile de la DNA au aparut si alte figure….una dintre ele este cea  avocatului – fost procuror DNA (care-l apara pe colegul anchetat - Traila) A.S. …si el un smecher aparator al multor fugari si ofiteri din Servicii! (tipul cu sacou rosu!)

P.S.3: Observati va rog, intr-o fotografie, cum ditamai generalul SRI – Coldea, urca treptele de la DNA, trecand pe langa un ciane maidanez care “se odihnea” acolo si…se scarpina in fund, prin costumul sau scump! Imaginea este definitorie!