În perioada 13-19 mai a.c., poliţiştii buzoieni au fost angrenaţi, în acţiuni de prevenire a accidentelor de circulaţie în care pot fi implicate autovehiculele destinate transportului rutier public de persoane şi mărfuri, precum şi de verificare a legalităţii derulării unor astfel de transporturi.
Pe perioada desfăşurării acţiunii au fost oprite pentru verificări 569 de autovehicule din categoriile vizate, 439 dintre acestea fiind de transport marfă şi 130 de transport public de persoane. 99 dintre maşinile controlate erau înmatriculate în alte state.
În perioada desfăşurării acţiunii, au fost aplicate 326 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 106 pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 91 pentru neutilizarea centurii de siguranţă, 11 pentru nereguli privind utilizarea aparatelor tahograf şi 31 pentru conducerea unor autovehicule cu defecţiuni tehnice sau pentru nerespectarea dimensiunilor încărcăturii.
Acţiunea s-a desfăşurat conform Planului de operaţiuni al Organizaţiei Poliţiilor Rutiere din Europa (ROADPOL).
ÎN ATENŢIA ŞOFERILOR PROFESIONIŞTI!
Pentru a preveni accidentele, şoferii profesionişti trebuie sa respecte regulile de circulatie şi să fie foarte atenţi, chiar şi în momentul în care doresc să parcheze camionul, acest lucru trebuind să se întâmple doar în parcările special amenajate, nu pe marginea drumurilor unde se rulează cu o viteză maximă de peste 50km/h.
Pentru ca atât şoferul, cât şi încărcătura să ajungă în siguranţă la destinaţie, camionul trebuie să fie echipat şi cu elementele pentru siguranţa circulatiei, prevăzute în legislaţie.
Şoferul are obligatia ca, înainte de fiecare drum pe care îl realizează, să verifice dacă maşona de transport este dotată, în primul rând, cu trusa de prim ajutor. Trusa de prim ajutor este foarte importantă , precum şi elementele reflectorizante.
Alte elemente care sunt obligatorii şi trebuie să se regăsească printre lucrurile din cabina şoferului sunt vesta şi triunghiul reflectorizant, folosite în special noaptea şi, nu în ultimul rând, stingătorul. Transportatorii trebuie să le aibă la fiecare rută pe care o fac, pentru a se asigura, astfel, că vor ajunge în siguranţă la destinaţie.
Drumuri bune!