Sărăcirea românilor, un fenomen care se apropie. Cât de mult se vor scumpi facturile la energie, din cauza unei taxe europene       

România înregistrează o rată anuală a inflației mai mult decât dublă față de media înregistrată la nivelul UE. Însă, greul abia a început: „taxa pe carbon", asumată la nivelul UE pe fondul „crizei climatice", va afecta și mai dur buzunarele românilor.Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a rămas stabilă, la 2,6%, în luna aprilie, însă România, cu 5,9%, este pentru a patra lună la rând ţara cu cea mai ridicată inflaţie din blocul comunitar, arată datele publicate vineri de Eurostat. În luna aprilie, ţările membre UE cu cele mai scăzute rate anuale ale inflaţiei au fost Lituania (0,4%), Danemarca (0,5%) şi Finlanda (0,6%).

La polul opus, ţările membre UE cu cele mai ridicate rate ale inflaţiei au fost România (6,2%), Belgia (4,9%) şi Croaţia (4,7%).Explicația economistului pentru scumpirile exploziveÎn România, cel mai mult s-au scumpit detergenții. Într-un an de zile, majorarea medie a prețurilor la aceste produse a fost de aproape 26%. Mircea Coșea a atras atenția că aceste scumpiri sunt consecințe directe ale plafonării adaosului comercial la alimentele de bază, măsură adoptată de Guvern anul trecut: pentru că prețurile la alimente s-au plafonat, comercianții au scumpit alte produse ca să-și păstreze marjele de profit.

„Într-o economie de piață în care profitul e mecanismul economic de bază, marja de profit se menține trecând de la un produs la altul, de la o categorie la alta. Deci creșterea la detergenți e consecința directă a plafonării adaosului la anumite alimente. Problema e că această creștere la detergenți a fost prezentată într-o manieră destul de superficială. Noi nu trăim numai mâncând! Românul, fiind și cetățean UE, trebuie să aibă anumite condiții de viață. Ele sunt date și de aceste servicii de igienă, curățenie, de întreținere a mediului, a locuinței.

Deci o creștere la detergenți și produse de cosmetică nu e un lucru de negat, e un lucru foarte complicat și trebuie luate măsuri”, a declarat Mircea Coșea, pentru B1 TV.De asemenea, medicamentele s-au scumpit cu aproape 24%, iar produsele de igienă, cosmetice și medicale, cu 18%. Încălțămintea a consemnat majorări de aproape 10%.„Taxa pe carbon", noua amenințare a cetățenilor din UE.

Important de menționat, tăvălugul scumpirilor nu se va opri prea curând. De reamintit este faptul că Fondul Monetar Internațional (FMI) a recomandat autorităților de la București „introducerea unei taxe pe carbon în sectoarele transporturilor și construcțiilor sau accize suplimentare la combustibilii fosili″, însă aceasta este prevăzută deja de legislația UE, urmând a intra în vigoare în 2027 sau 2028, relatează Profit.ro.În funcție de dimensiunea imobilelor, va fi calculată o nouă taxă, „taxa pe carbon". Astfel, tarifele vor fi majorate cu aproximativ 26% față de cele din prezent.

SURSE: Ziare.com, Bugetul.ro, economica.net

Scroll to Top