ATENTIE LA POLITICIENI! II STITI? Cum recunoști un psihopat după mișcările capului

Un studiu recent realizat de cercetători a avut ca scop explorarea identificării psihopaților pe baza comportamentului acestora în timpul conversațiilor. Studiul a arătat că persoanele cu un nivel ridicat de trăsături psihopatice prezintă mai puține mișcări ale capului în timp ce vorbesc, în comparație cu cele cu un nivel mai scăzut de psihopatie.

Psihopatia se caracterizează prin deficite emoționale, cum ar fi insensibilitatea și lipsa de remușcări, alături de comportamente precum minciuna și manipularea. Studii anterioare au arătat că anumite indicii ale limbajului corporal pot ajuta la identificarea psihopaților.

De exemplu, bărbații cu scoruri mari la psihopatie tind să folosească mai multe gesturi cu mâna și să aibă scurte intermitențe. În plus, mișcarea redusă a capului în timpul interviurilor a fost identificată ca un posibil indicator pentru bărbații psihopați, deși cercetările asupra femeilor în acest context au fost limitate.

Pentru a remedia această lacună, cercetătorii au analizat videoclipuri ale unor interviuri clinice cu 213 femei încarcerate, evaluând nivelurile lor de psihopatie printr-un chestionar. Un algoritm a fost folosit pentru a monitoriza mișcările capului femeilor din videoclipuri.

Rezultatele au indicat că femeile cu scoruri mai mari de psihopatie au afișat mai puține mișcări ale capului, petrecând cea mai mare parte a interviului cu capul relativ nemișcat.

Acest model unic de dinamică a capului observat la femeile cu scoruri ridicate de psihopatie sugerează că indicii nonverbali, cum ar fi mișcările capului, pot fi cruciale în identificarea persoanelor cu trăsături psihopatice.

Cercetătorii au evidențiat importanța studierii comportamentelor înșelătoare prin intermediul unor astfel de semnale nonverbale. Studiul a fost publicat în revista Personality and Individual Differences.

SURSE: Personality and Individual Differences, Incredibilia