Cluj-Napoca găzduiește, între 15 și 17 mai, Conferința Națională Sănătatea Familiei și Natalitatea, organizată de Academia de Științe Medicale și găzduită de Universitatea Babeș-Bolyai. În prima zi, cea mai fierbinte temă abordată de cei prezenți a fost cea referitoare la demografie și situația delicată în care se află România. Numărul tot mai mic de copii născuți, dublat de numărul mare de decese și procentul mare de emigrare fac ca țara noastră să se afle în ceea ce specialiștii numesc ”iarnă demografică”.
”Consider că aplecarea pe aceste teme ale demografiei trebuie să fie extrem de consistentă nu doar în anumite zile, ci în fiecare zi. România, cum bine știm toți cei prezenți, trece prin schimbări demografice profunde, pe care nu trebuie să le cunoască doar specialiștii, ci și decidenți. Decidenții locali, centrali, mediul academic și de afaceri, societatea în ansamblul ei.
Cel mai recent recensământ, cel din urmă cu 2 ani, ne-a confirmat, încă o dată, că România pierde cel puțin un milion de rezidenți la fiecare 10 ani. Adică, 100.000 de oameni pe an. Este o catastrofă despre care trebuie să vorbim și trebuie să o facem temă centrală de discuție în societate.
Aceasta este realitatea. De aici plecăm, trebuie să vedem încotro ne îndreptăm. Sigur, cu toții știm scenariile, unele făcute de ONU, altele realizate chiar de către colegii mei de la INS. Dar, trebuie să vedem și cum facem ca aceste scenarii sumbre să nu devină realitate, iar pentru asta este nevoie de implicarea tuturor. Trebuie să facem un apel la conștientizare și la acțiune. Încă nu este târziu. Suntem în plină ”iarnă demografică”, suntem într-o perioadă accentuată de ”deșertificare demografică”. a spus Cristi Șelaru, consilier superior în cadrul Institutului Național de Statistică și moderator al secțiunii dedicate demografiei.
Deschiderea Conferinței a coincis cu Ziua Internațională a Familiei. Șelaru a vorbit și despre un fake news propagat în societate și legat de numărul de copii născuți de cuplurile de români din străinătate.
”Între 2009 și 2021, numărul născuților vii înregistrați în România a fost de 2.312.872. Dintre aceștia, 1.242.546 au fost declarați în mediul urban. Restul de 1.070.326 de născuți vii au fost înregistrați în mediul rural.
Pentru că tot suntem la acest punct, vreau să desființăm și un fake news care s-a tot propagat, nu doar în clasa politică, ci și în mediul universitar, din nefericire. Am tot auzit cum numărul nașterilor de copii în străinătate a fost mai mare decât cel din România. Nimic mai fals! În această perioadă despre care vorbim, în străinătate s-au născut 366.679 de copii români, aceștia fiind înregistrați în țară ulterior. Unii la câteva luni, alții la câțiva ani după naștere. 222.619 dintre acești copii au fost înregistrați în mediul urban, iar 144.060 au fost raportați în mediul rural. În procente, pentru perioada dintre 2009 și 2021, născuţi-vii în România au reprezentat 86,3%, în timp ce născuţi-vii străinătate au reprezentat 13,7%.”, a mai spus Cristi Șelaru.
SURSE: INS, Stiripesurse, Conferința Națională Sănătatea Familiei și Natalitatea, organizată de Academia de Științe Medicale și găzduită de Universitatea Babeș-Bolyai – facebook