Alertă de gradul 4 pentru aceste zile: O pată solară de 15 ori cât Pământul a erupt!
Last Updated on 12/05/2024 by Iulian Gavriluta

O pată solară uriașă numită AR3664 a avut recent o erupție masivă care a provocat perturbări pe Pământ. Această erupție a fost cea mai puternică de până acum și a atins punctul maxim pe 10 mai. Efectele au inclus o pierdere a semnalelor radio de înaltă frecvență în unele părți din Asia, Europa de Est și Africa de Est.

Administrația Națională Atmosferică și Oceanică a avertizat că mai multe erupții solare ar putea avea loc în viitorul apropiat. Petele solare sunt zone de pe suprafața Soarelui care eliberează explozii de radiații electromagnetice.

Acestea sunt clasificate în funcție de mărime și putere, clasa X fiind cea mai intensă, urmată de clasele M, C, B și A. Recenta erupție a provocat o puternică explozie solară care a dus la perturbări ale undelor radio pe Pământ. Acest lucru se întâmplă deoarece radiațiile de la Soare ionizează atmosfera superioară, afectând semnalele radio.

Pata solară AR3664 este enormă, măsurând aproape 200.000 de kilometri în diametru, adică de 15 ori mai mare decât Pământul. Erupția a dus și la o ejecție coronală de masă, o eliberare de plasmă și câmp magnetic de la Soare.

Experții au emis un avertisment cu privire la o furtună geomagnetică de categoria 4 pentru weekendul 11 și 12 mai, cauzată de mai multe ejecții de masă coronală care vor ajunge pe Pământ.

Pata solară este vizibilă de pe Pământ fără a fi nevoie de mărire, așa că, dacă mai aveți ochelari de eclipsă, îi puteți folosi pentru a observa Soarele și a încerca să reperați pata solară. Nu uitați să vă protejați întotdeauna ochii și să nu vă uitați NICIODATĂ direct la Soare fără măsuri de siguranță adecvate.

Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (NOAA) din SUA a emis o alertă de furtună geomagnetică G4.E, o măsură rară care nu a mai fost întâlnită din 2005. Această alertă survine în urma unei serii de erupții solare emise de Soare în ultimele zile, ceea ce a provocat îngrijorări cu privire la potențialele efecte asupra Pământului.

Furtuna ar putea duce la interferențe GPS, întreruperi de energie electrică și defecțiuni ale rețelelor de comunicații, existând posibilitatea de a provoca și aurore deasupra SUA. Acest tip de furtună geomagnetică, care rezultă din exploziile de plasmă din coroana Soarelui, are potențialul de a afecta frecvențele radio și operațiunile prin satelit.

Oamenii de știință monitorizează îndeaproape situația și îi sfătuiesc pe operatorii acestor sisteme să fie pregătiți pentru potențiale perturbări. Cazurile anterioare ale unor astfel de furtuni au provocat probleme semnificative, iar în prezent se iau măsuri de precauție pentru a atenua potențialele efecte.

Dacă furtuna se materializează așa cum se preconizează, efectele sale s-ar putea extinde până la sfârșitul săptămânii, punând probleme pentru diverse sisteme tehnologice și infrastructuri.

SURSE: NOAA, Spaceweather, NASA, Incredibilia