Traficul şi consumul de droguri in randurile elevilor – sub “lupa” IPJ!

Ofițerii din cadrul Biroului Siguranță Școlară, împreună cu cei de la Compartimentul Analiza și Prevenirea Criminalității şi Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Buzău, au desfăşurat activităţi preventive cu elevii claselor a IX-a de la Liceul Tehnologic Meserii și Servicii Buzău.
Activităţile au urmărit prevenirea traficului şi consumului de droguri si pe linia prevenirii violențelor în mediul școlar.
Atât adolescenților cât și personalului unității de învățământ le-au fost prezentate în detaliu consecințele adoptării unui comportament de risc în mediul școlar și elemente de răspundere penală a minorilor, fiindu-le expuse situaţiile de risc prin care pot ajunge victimă/agresor și modalităţile de recunoaştere a situaţiilor de pericol, în vederea însuşirii unor măsuri de autoprotecţie.
De asemenea, elevii au primit informații preventive despre efectele consumului de droguri, consecințele în plan social, familial, juridic, medical, dar și alternative la consumul de droguri.
Polițiștii de la Siguranță Școlară s-au deplasat și la Liceul cu Program Sportiv „Iolanda Balas Soter”, unde au fost desfășurate activități cu elevi ai claselor a VII-a.
Activitățile au avut scopul de a crește nivelul de siguranță al elevilor în unitățile de învățământ și totodată de a eficientiza modul de acțiune în domeniul prevenirii violenței.
În cadrul acestora au fost purtate discuții despre violența școlară, ce este, cum se manifestă și care sunt consecințele juridice asociate. Au fost prezentate noțiunile de infracțiune, autor, martor și victimă, bullying și cyberbullying, regimul și consecințele răspunderii penale a minorului.

R.F.