Amendă de 1.500 de lei pentru românii care stau la bloc. Ce motive pot invoca vecinii?

La bloc, unii locatari spun că nu se simt confortabil cu vecinii de deasupra pentru că aud zgomote deranjante de la ei din apartament. Fie că se aud tocuri pe podea, ori alergatul sau plânsul unui copil, mulți se simt deranjați. Astfel încep adevărate războiae între ei.

Mulți români aleg să stea în chirie, în apartamente de bloc. Motivele sunt multe. Vecinii nu sunt întotdeauna amabili și binevoitori. Sunt deranjați de orice zgomot vine de la chiriași. Și astfel poți ajunge să iei amendă dacă te reclamă. Însă sunt și situații în care poți ajunge la o înțelegere de bună conviețuire

De multe ori reacțiile acestora sunt exagerate și, într-un final, cei care stau în chirie se mută din apartament.

Vecinii deranjați de un copil care se joacă pe podea. Ce amendă poți lua dacă te reclamă vecinii.

Se duc adevărate războiae între chiriași și vecinii lor, proprietari de apartamente. Luăm cazuri în care cei care stau în chirie sunt oameni onești și vor să conviețuiască în liniște. Doar că, de multe ori, vecinii lor, proprietari de apartamente, spun că nu suportă gălăgia.

Un chiriaș care are doi copii, și-a expus povestea pe un grup de socializare și a cerut sfatul unor avocați. Acesta spune că vecina de sub apartamentul său este în permanență deranjată de zgomotul pe care îl face copilul său.

”Am o problemă și aș dori un sfat stau în chirie și am doi copii mici băiatul are 5 ani iar fetița 1 an vecini de jos tot fac reclamații că îl aude pe băiat alergând prin apartament respect orele de liniște dar ei vor și ziua să nu audă nimic.

Precizez că nu joacă fotbal sau să sară încontinuu dar dansează dacă aude muzică sau pur și simplu merge prin casă jucându-se cu jucării el fiind mai grăsuț probabil că se aude când se joacă dar nu cred că exagerat și la mine se aude de la ceilalți vecini când merg.

Dar asta e așa e la bloc zic eu problema mea este că stau în chirie iar vecina de dedesubt este proprietară iar ea consideră că noi ar trebui să nu mișcăm în apartament, doresc să știu ce tipuri de zgomote sunt considerate deranj deoarece fiind mic ne mai jucăm nu alergăm dar ne ascundem vorbim râdem cântam nu facem concerte e doar joacă normală și nu de la 22.00 seara.

De exemplu, duminică la ora 15.00 a venit că se aude scandal iar noi efectiv ne jucam cu jucării și râdeam, nu era ceartă nu muzica dată tare, doar joacă”, a povestit un chiriaș pe un grup dedicat sfaturilor de la avocați.

Ceilalți utilizatori au început să-i dea sfaturi. Unii i-au transmis să scoată copilul în parc pentru a nu mai face zgomot, alții că trebuie să se mute.

Într-un final, un avocat i-a dat soluția.

”Spuneți-i că o înțelegeți că e supărată pe cum e construit blocul, că e neplăcut să auzi ce fac vecinii, însă la fel locuiți și dv. dar pentru că o înțelegeți veți cumpăra un covor mai gros și o rugați-o și pe dumneaei să își fonoizoleze tavanul, așa încât cu ambele eforturi îi va fi bine.

Altfel, dv. nu aveți cum schimba lucrurile, un singur covor, oricât de gros, nu poate rezolva problema, trebuie să facă și ea un efort.

Cam așa îi spuneți. Eventual îi lașați un bilet în ușă”, i-a sugerat acesta.

Ce amendă iei dacă faci gălăgie la bloc?

Problemele dintre locatari sunt foarte frecvente la bloc. Orice gest sau zgomot îi poate deranja pe ceilalți.

Orele de liniște la bloc sunt stabilite prin lege, dar există cazuri în care asociațiile de locatari își impun propriile reguli.

Potrivit Legii 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii și liniștii publice constituie contravenție săvârșirea oricăreia dintre următoarele fapte, dacă nu sunt comise în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracțiuni:

-tulburarea, fără drept, a liniştii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă;

-tulburarea liniștii locatarilor între orele 22,00-8,00 şi 13,00-14,00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora;

-organizarea de petreceri cu caracter privat şi utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe sau cu caracter social, arată Poliția Română.

-pentru zgomote putenice și larmă în blocurile de locuințe sau chiar la casă, chiar și în afara orelor reglementate special, amenda este între 200 și 1000 de lei.

SURSE: Avocat.net, Newsweek

Scroll to Top