Românii cotizează 35 de ani la pensie și primesc bani pentru mai puțin de 12 ani

România are a treia cea mai mică speranță de viață din Uniunea Europeană, potrivit Eurostat, de 76,6 ani. Asta înseamnă că un român cotizează la pensie 35 de ani și primește bani doar pentru 11 ani și 6 luni.

Vârsta standard de pensionare este 65 de ani, în țara noastră. Ca să primească pensie minimă, un român trebuie sa cotizeze 15 ani. În prezent, pensia minimă este 1.281 lei.

Stagiul complet de cotizare este 35 de ani. Dintr-un salariu minim 25% din bani merg către fondul de pensii. Asta înseamnă ca statul oprește lună de lună 775 lei.

Românii primesc la pensie nici jumătate din cât au cotizat

Dintr-un salariu mediu, statul oprește aproximativ 2.000 lei lună de lună. În prezent, pensia minimă este 1.281 lei, iar pensia medie este 2.125 lei. Analiștii apreciază că românii ajung să primească după ce ies la pensie nici jumătate din cât au cotizat.

”Paradoxul este că, atunci când intră în perioada de pensionare, media beneficiilor acordate unui cetățean român reprezintă doar 40%-50% din venitul pe care îl obținea anterior”, susțin specialiștii, citați de Antena 3 CNN.

SURSE: Antena 3 CNN, Stiripesurse