Muzeul Județean Buzău – Sesiunii naționale de comunicări științifice Milenii tezaurizate. Creație și spiritualitate (9 – 10 mai 2024)

Muzeul Județean Buzău, instituție de cultură ce funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Buzău, anunță organizarea celei de-a XXII-a ediții a Sesiunii naționale de comunicări științifice Milenii tezaurizate. Creație și spiritualitate.

Programul manifestării include comunicări reunite în cadrul a trei secțiuni:

Preistoria Carpaților de Curbură și a zonelor învecinate

Habitat și morminte din epoca fierului

Arheologia antichității târzii și a evului mediu timpuriu

Vor fi susținute 62 de comunicări care vor aborda teme diverse privind noi descoperiri arheologice, precum și utilizarea metodelor interdisciplinare în cercetarea arheologică.

La această activitate științifică, alături de specialiștii muzeului, participă invitați de la mai multe instituții de profil din România și  Republica Moldova, printre care se află: Institutul de Arheologie "Vasile Pârvan", București; Institutul de Arheologie și Istoria, Artei Cluj; Institutul de Arheologie Iași; Universitatea București; Universitatea „Valahia” din Târgoviște; Universitatea Al.I. Cuza, Iași; Muzeul Național de Istorie a României; Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei; Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța; Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni, Sfântu Gheorghe; Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Complexul Muzeal Național Neamț; Muzeul Municipiului București, Muzeul de Istorie și Arheologie Prahova; Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău; Muzeul Vrancei, Focșani; Universitatea de Stat din Moldova (Republica Moldova), Universitatea Pedagogică de Stat Ion Creangă (Republica Moldova); Muzeul Național de Istorie a Moldovei (Republica Moldova).

Deschiderea oficială a sesiunii științifice va avea loc joi, 9 mai 2024, ora 14.00, la sediul Muzeului Județean Buzău din Aleea Castanilor, nr. 1. Cu această ocazie va fi susținută în plen comunicarea Vertebrate fosile cuaternare din colecția Muzeului Județean Buzău – implicații stratigrafice, paleoecologice și paleografice, autori Ștefan Vasile, Bogdan-Alexandru Torcărescu și Valentin Dumitrașcu. De asemenea va fi lansat volumul 26/2023 al anuarului Mousaios care reunește 23 de studii, articole și rapoarte de cercetare arheologică.

Comunicările științifice și discuțiile pe marginea acestora vor fi prezentate în după-amiaza zilei de 9 mai și pe tot parcursul zilei de 10 mai, în spațiile amenajate în acest sens din incinta Muzeului Județean Buzău.

I.G.

Scroll to Top