SCUMP, IEFTIN? Cat ii costa pe buzoieni Masa de Paste

Piata Buzau=Paste 2018 News BuzauMasa de Paste ne costa cat vrem noi. Astfel, am facut un raid in Piata Centrala si la cateva supermarketuri din oras, pentru a vedea ce oferte exista in saptamana de dinaintea Invierii Domnului. Ca de obicei, carnea de miel este "piesa de rezistenta" a mesei de Paste. Multi buzoieni spun ca, daca nu ai miel pe masa, parca nici nu este Pastele. 

Prețul pentru un kilogram de miel costă, în cea mai mare piață, in jur de 36 de lei kilogramul.  Pulpa de miel este un pic mai ieftină și gospodinele o pot cumpăra la prețul de 33 de lei „Pomană curată, mai ieftin ca la supermarket” „Mielul dobrogean, mai bun de la an la an!”, este reclama cu care o vânzătoare își laudă marfa.  „Am dat doi mieluți în juma de oră. Ăsta-i mielul dobrogean, calitate adevărată. Nu mai stați că nu mai apucați. Pomană curată, mai ieftin ca la supermarket. Cu 32 de lei unde mai găsești pulpa de miel? Haide, doamnă că e calitate mare de tot”, spune aceasta. În piață există comercianți care vând miel doar în viu. Direct de la sursă, de la poarta omului, mielul se cumpără cu 20 de lei kilogramul în viu. Dacă există doritori care vor să-l primească în piață sau să-l livreze ciobanii direct acasă, prețul crește cu până la zece lei.  „Am avut clienți care mi-au cerut miei și i-am livrat direct la curte. Negociem și ne înțelegem”, explică un cioban. Care pe lângă carne proaspătă de miel a venit în târg cu brânză, lapte și smântână. Sfertul de miel posterior cu cap costă 56 de lei kilogramul Carnea de miel a început să apară și în marile lanțuri de supermaketuri. Sfertul de miel posterior cu cap costă 56 de lei kilogramul, același preț și pentru sfertul anterior de miel.  Dacă vorbim de organe, prețul pentru un kilogram este de 57 de lei, iar drobul deja ambalat se vinde cu 34 de lei.  Mielul vândut în marile magazine este din România, iar fiecare bucată ambalată are în jur de două kilograme.  În alte magazine, prețul variază și poate ajunge până la 60 de lei pentru kilogramul de pulpă de miel, tocmai bun de băgat la cuptor. Crescut în gospodariile taranilor.  La o bucată de 3,5 kilograme, gurmanzii trebuie să plătească peste două sute de lei. Potrivit statisticilor, un român consumă, în medie, într-un an, 3 kilograme de carne de miel. „Exportăm între cinci şi şase milioane de capete pe an” Întrebat de prețul mielului pentru actualele Sărbători Pascale, ministrul agriculturii, Florin Barbu, prezent la o emisiune, a făcut câteva precizări. „Nu pot să dau un preţ estimat, pentru că vreau să fie o piaţă corectă a vânzării cărnii de miel în perioada Sărbătorilor Pascale. Din discuţiile pe care le-am avut cu fermierii, mi-au spus foarte clar că vor avea un preţ decent, astfel încât să poată să-şi scoată cheltuielile şi, bineînţeles, să aibă şi un mic profit, pentru că toată lumea munceşte pentru acest lucru”, Ministrul a precizat că anul trecut, kilogramul de carne de miel „a fost undeva la 25 de lei”. Iar întrebat dacă prețul va fi mai mare, acesta a răspuns: „Dacă în calitatea mea de ministru dau un preţ, sigur că voi influenţa piaţa. Sunt sigur că fermierii români vor vinde la preţul corect”.  Și a mai ținut să spună: „17% din consumul din UE este asigurat de către ovinele din România. Exportăm între cinci şi şase milioane de capete pe an. Suntem o forţă în sectorul ovin. În ţările arabe, 90% din import se face din România”. Anul acesta, mielul se vinde cu 35,9 lei Si in tara, lucrurile stau relativ la fel... Primele rezultate ale analizelor în cazul fetiței din Călărași care a murit după ce a mâncat pește congelat La Botoșani, mielul pleacă de la 22 de lei De exemplu, la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Popăuți din județul Botoșani se vor scoate la vânzare 600 de miei, la prețul de 22,03 lei/kg în viu, fiecare exemplar având în medie 30 de kilograme.  „Orice altă variantă de preț mai mare înseamnă speculă, mai mică înseamnă pierderi în rândul fermierilor. Recomandăm consumatorilor să se îndrepte spre fermierul botoșănean pentru a menține și susține producția locală”, a transmis directorul unității de cercetare, Ionică Nechifor. De ce se consumă carne de miel de Paște? Mielul este unul dintre simbolurile de Paște, prima menționare a acestuia fiind făcută în Vechiul Testament, conform celor de la Curentul.md. Simbolul mielului este strâns legat de ideea de sacrificiu. Iar tradiția sacrificării mieilor exista la evrei cu mult înaintea nașterii lui Iisus ca semn de prețuire față de Dumnezeu. Acest simbol a fost preluat și de creștini, Sfântul Ioan Botezătorul numindu-l pe Hristos „Mielul lui Dumnezeu, care ridică păcatul lumii”.

 Orice ati alege pentru masa de Paste, va dorim sa aveti Sarbatori luminate!

E.S.

Scroll to Top