Românii asigurați în sistemul de sănătate vor beneficia de un nou drept

În urmă cu câteva zile, comisia pentru sănătate din Senat a dat undă verde proiectului pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii.

Proiectul de lege iniţiat de senatoarea Nicoleta Pauliuc prevede ca „terapia durerii” să fie inclusă în categoria drepturilor românilor asigurați la sistemul de sănătate. Proiectul legislativ are ca scop ca scop îmbunătățirea calității vieții pacienților prin controlul sau înlăturarea durerii.

Legea care aduce un beneficiu important pacienților din țara noastră

Pacienții din România vor beneficia de un nou drept, potrivit unui proiect de lege ce a fost avizat în Senat. Potrivit inițiatorilor acestui proiect legislativ, 70% dintre români au suferit cel puțin un episod de durere cronică sau acută.

Mai exact, proiectul pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii defineşte serviciile medicale pentru „terapia durerii” ca ansamblul de servicii medicale de diagnosticare, tratament şi monitorizare a pacienţilor de toate vârstele, copii sau adulţi cu dureri acute sau cronice. Astfel, prin acest act normativ se include dreptul la servicii medicale pentru „terapia durerii” în ansamblul drepturilor asiguraţilor în cadrul asigurărilor sociale de sănătate. Totodată, aici este inclus și dreptul la servicii medicale pentru vindecarea bolii, pentru prevenirea complicaţiilor şi pentru recuperare.

„Proiectul este important pentru că reprezintă o schimbare fundamentală în abordarea medicinei în România: nu se mai pune accentul doar pe partea de tratament efectiv pentru vindecare sau îmbunătăţirea stării bolnavului, ci şi pe eliminarea sau măcar reducerea drastică a suferinţei.

Dacă înlăturăm durerea, prin medicamentaţie şi proceduri medicale specifice, îmbunătăţim viaţa bolnavilor şi îi putem ajuta să treacă mai uşor peste nişte momente cu adevărat dificile din viaţa lor. Tehnica medicală şi cunoştinţele noastre au evoluat suficient astfel încât, aproape în fiecare caz putem face lucruri concrete în sistemul spitalicesc, pentru a reduce suferinţa celor care se confruntă cu aproape orice tip de afecţiune”, a declarat senatoarea Nicoleta Pauliuc, inițiatoarea proiectului de lege.

Ce mai prevede actul normativ

Noul act normativ mai prevede ca Ministerul Sănătăţii, împreună cu Ministerul Educaţiei și celelalte ministere şi instituţii cu reţea sanitară proprie, să elaboreze strategia privind formarea profesională în managementul durerii, dar şi strategia privind educarea pacienţilor pentru prevenirea şi tratarea durerii.

„Pe lângă introducerea dreptului la terapie fără durere, legea pe care am iniţiat-o prevede ca oamenii să fie informaţi despre ce înseamnă că pot avea acces la tratamente specifice în acest sens. Un pacient trebuie să ştie că poate merge la orice tip de consultaţie sau intervenţie medicală şi că nu va suferi fizic de pe urma procedurilor la care este supus. Asta poate garanta şi o stare psihologică mai bună. De asemenea, ne trebuie cadre medicale care să fie special instruite pentru această specialitate şi care, în timp, să dezvolte acest domeniu important pentru bunăstarea pacienţilor. În statele dezvoltate din Vest, se lucrează de zeci de ani pe această direcţie din dorinţa de a reduce suferinţa semenilor încercaţi de boală”, a adăugat senatoarea Pauliuc.

SURSE: Senat.ro, CDEP, MSP, bugetul.ro