Ne asteapta vremuri grele! Prețurile gazelor naturale vor crește!

Investitorii pariază din ce în ce mai mult pe faptul că preţul gazelor naturale în Europa va creşte pe termen lung, fiind îngrijoraţi că noi perturbări pe partea de ofertă vor declanşa o volatilitate şi mai mare pe piaţă, într-un context în care atenţia se îndreaptă spre refacerea stocurilor pentru iarna următoare, transmite Bloomberg, potrivit Agerpres.

Pentru România, creșterea prețului la gaze ar fi, pe de o parte, o veste bună, țara noastră urmând să devină cel mai mare producător european datorită gazelor din Marea Neagră. Pe de altă parte, creșterea prețurilor ar afecta și consumatorii și industria locală.

Numărul de poziţii de tip "long" deţinute de fondurile de investiţii pe cotaţiile futures la gaze, la hub-ul de la Amsterdam unde se stabilesc preţurile de referinţă în Europa, a crescut pentru a treia săptămână consecutiv, până la cel mai ridicat nivel de după luna octombrie, arată datele publicate miercuri de Intercontinental Exchange Inc. Acest trend scoate în evidenţă faptul că deşi cererea de gaze rămâne limitată, iar Europa a ieşit din sezonul de iarnă cu cele mai mari stocuri din istorie, traderii sunt îngrijoraţi.

Incertitudini privind oferta

Există incertitudini cu privire la continuarea livrărilor de gaze ruseşti prin Ucraina precum şi cu privire la revenirea cererii de gaze în Asia. O iarnă mai rece decât de obicei în Norvegia, principalul furnizor de gaze al Europei, ar declanşa un consum mai mare acasă şi întreruperi neprogramate, contribuie de asemenea la o perspectivă de tip "bull" (- un termen folosit pe piaţa financiară pentru a descrie o perioadă mai lungă de creştere a preţurilor-nr.).

Numărul contractelor de tip "long", care sunt practic pariuri că preţurile vor creşte, deţinute de managerii de fonduri au crescut cu 3% în săptămâna care s-a încheiat la 26 aprilie, în timp ce numărul contractelor de tip "short" a scăzut.

SURSE: Agerpres, ENGIE, RASDAQ, stiripesurse