La aniversarea a 1700 (2025), de la convocarea Sinodului I Ecumenic de la Niceea, se celebrearza Pastele impreuna cu catolicii!

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a avut o întâlnire oficială în dimineața zilei de luni, 22 aprilie 2024, cu Excelența Sa Președintele Republicii Franceze domnul Emmanuel Macron, care l-a primit cu mult respect și cu onorurile cuvenite la Palatul Elysee.

Patriarhul s-a referit pe larg la acțiunile Bisericii din Constantinopol și nu a omis să evidențieze noua inițiativă pe care a întreprins-o împreună cu Papa Francisc pentru o celebrare comună a Pastilor, anul viitor, în 2025, cu ocazia împlinirii a 1700 de ani de la convocarea Sinodului I Ecumenic, slujba fiind programată chiar în locul unde a avut loc Sinodul I, în Niceea Bitiniei.

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu clameaza necesitatea restabilirii  sarbatoririi  Paștelui comun între ortodocși și catolici

„Este scandalos să sărbătorim separat evenimentul unic al unicei Învieri a Unicului Domn!”, au fost cuvintele Patriarhului Ecumenic Bartolomeu în discursul său, după încheierea Sfintei Liturghii, referindu-se la necesitatea unei celebrări comune a Paștelui pentru creștinii din  Răsărit și Apus.

Patriarhul Ecumenic  doreste ca anul viitor data comună a sărbătoririi Pastelui de catre catolici si ortodocși să nu fie doar o „coincidență”, ci să devină ocazia de a stabili sărbătorirea reunificarii  a catolicilor cu ortodocsii.

De asemenea, s-a referit la aniversarea a 1700  în  anul 2025, de la convocarea Sinodului I Ecumenic de la Niceea, care a abordat problema reglementării perioadei de celebrare a Paștelui.

El spune că este optimist, deoarece crede că există un teren fertil pentru ca acest lucru să fie decis, în timp ce situatia contrara, și anume sărbătorirea Pastelui fiecare separat, este un „scandal”, așa cum a spus în mod caracteristic

„Suntem optimiști, deoarece există bunăvoință și voință de ambele părți pentru a face acest lucru.

Pentru că, într-adevăr, este scandalos să comemorăm separat evenimentul unic al unicei Învieri a unicului Domn!”

Și ne rugăm Domnului Slavei ca celebrarea comună a Paștelui pe care o vom avea anul viitor să nu fie doar o coincidență fericită, o coincidență aleatorie, ci începutul stabilirii unei date comune pentru celebrarea an de an de către creștinismul răsăritean și occidental!

Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Επαναφέρει την ανάγκη για κοινό Πάσχα Ορθόδοξων – Καθολικών

https://www.protothema.gr/greece/article/1482960/oikoumenikos-patriarhis-vartholomaios-epanaferei-tin-anagi-gia-koino-pasha-orthodoxon-katholiko

Ἐπίσημον ἀνακοινωθέν: «Κοινὸς ἑορτασμὸς Πατριάρχη Κων/λεως μὲ τὸν Πάπα τὸ 2025 στὴ Νίκαια τῆς Βιθυνίας»!