Un studiu științific recent a identificat data crucificării lui Iisus Hristos, făcând legătura între acest eveniment și un cutremur semnificativ în apropierea Ierusalimului. Studiul, publicat în International Geology Review, sugerează că Iisus a murit vineri, 3 aprilie, anul 33 d.Hr.
Cercetătorii s-au concentrat asupra activității seismice din zona Mării Moarte, la aproximativ 21 de kilometri de Ierusalim. Evanghelia după Matei descrie un cutremur puternic care a avut loc în timp ce Iisus se afla pe cruce, provocând deschiderea mormintelor și întunecarea cerului.
Oamenii de știință de la Supersonic Geophysical și de la Centrul german pentru cercetări geostiințifice au studiat mostre de sol de pe plaja Ein Gedi Spa, în apropiere de Marea Moartă. Analizând straturile mai profunde ale solului cu ajutorul varvelor, ei au identificat două cutremure, unul în anul 31 î.Hr. și altul între anii 26 și 36 d.Hr.
Corelând datele istorice și astronomice, cercetătorii au descoperit că cel de-al doilea cutremur s-a aliniat cu perioada în care Ponțiu Pilat era procurator al Iudeii și când este plasat istoric cutremurul din Evanghelia după Matei.
Combinând informațiile din evanghelii și din Tacitus, cercetătorii au propus duminică, 3 aprilie 33 d.Hr., ca dată probabilă a răstignirii lui Iisus. Cercetările ulterioare explorează indicii din evanghelii, cum ar fi întunericul care a avut loc de la prânz până la ora 15:00 după crucificare, posibil din cauza unei furtuni de praf.
Această nouă descoperire nu numai că stabilește o dată precisă pentru un eveniment crucial în creștinism, dar încurajează și explorarea în continuare a contextului istoric și geologic al acelei epoci.
SURSE: Supersonic Geophysical și de la Centrul german pentru cercetări geostiințifice, Incredibilia