UPDATE – FOTO – Ziua Veteranilor de Război la Buzău
Last Updated on 30/04/2024 by Iulian Gavriluta

Militarii Garnizoanei Buzău, în colaborare cu Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război - filiala Buzău şi autorităţile administraţiei publice locale, organizează luni, 29 aprilie o ceremonie militară și religioasă cu prilejul sărbătoririi Zilei Veteranilor de Război în semn de respect și recunoștință a meritelor veteranilor celui de-Al Doilea Război Mondial.

Manifestarea va avea loc la Memorialul Eroilor Regimentului 48 Infanterie Buzău, în Parcul Crâng, începând cu ora 11.00.

Momentele principale ale manifestării vor fi: intonarea Imnului național al României, oficierea slujbei religioase, alocuțiunile oficialităților, ceremonia de depuneri de coroane de flori, precum şi defilarea gărzii de onoare, acompaniată de muzica militară a garnizoanei.

Invităm toți buzoienii să omagieze și să cinstească, alături de noi, veteranii de război care au luptat în cel de-Al Doilea Război Mondial pentru eliberarea teritoriului național.

*

În semn de recunoaştere a meritelor veteranilor de război pe câmpurile de luptă, pentru apărarea independenţei, suveranităţii, integrităţii teritoriale şi a intereselor României, s-a instituit, prin Hotărârea Guvernului nr. 1222 din 10 octombrie 2007, „Ziua Veteranilor de Război”, care se organizează anual, pe 29 aprilie. La 29 aprilie 1902, Regele Carol I a instituit prin Înalt Decret titlul-calitatea de veteran de război pentru foştii luptători din Războiul de Independenţă.

UPDATE:

Ceremonie militară dedicată Zilei Veteranilor de Război la Buzău

29 aprilie este ziua în care onorăm faptele de eroism și sacrificiul veteranilor de război.

Cu acest prilej s-a desfășurat, începând cu ora 11.00, ceremonia militară și religioasă de depunere de jerbe şi coroane de flori la Memorialul Eroilor Regimentului 48 Infanterie Buzău din Parcul Crâng,

În timpul ceremoniei au fost înmânate pachetele veteranilor de război. Activitatea a făcut parte din cadrul campaniei „Onor veteranilor de război” și s-a adresat tuturor veteranilor de război de pe teritoriul României.

Alături de venerabilii veterani de război au participat la activitate reprezentanți ai autorităților locale, reprezentanți ai societății civile, cadre militare în activitate, retragere și rezervă, precum și elevi ai Școlii Gimnaziale „Sfântul Apostol Andrei” care au dăruit flori în semn de recunoștință pentru apărarea pământului strămoșesc.

Activitatea s-a încheiat cu defilarea detașamentului de militari, acompaniat de muzica militară a Garnizoanei Buzău.

***

Activitățile derulate în cadrul Campaniei „Onor veteranilor de război” sunt organizate cu sprijinul Asociației O.N.O.R. – Oameni, Națiune, Onoare, Respect, în parteneriat cu Asociația Alături de Eroi, alături de sponsorii acestora: Unilever, Dr. Max, Poșta Română, Romtehnica, Asociația de Caritate din Armata României „Camarazii”, Hidoelectrica, Boromir, Dedeman, Leviatan Group, Domeniul Coroanei Segarcea și Bucate pe Roate .

Ziua Veteranilor de Război se sărbătoreşte, în fiecare an, la 29 aprilie și a fost instituită prin Hotărârea Guvernului nr. 1222/2007.

Povești de viață ale veteranilor de război, informații cu privire la evenimentele dedicate acestora, precum și mărturii din timpul conflagrației mondiale sunt disponibile pe pagina dedicată special eroilor noștri, https://veteraniiromaniei.mapn.ro/.

Text: Nicoleta Pană Foto: Alexandru Dragomir