Raluca Turcan anulează proiectarea a două filme din Rusia, deoarece glorifică realizările în ceea ce privește explorarea spațiului…

Europa Libera Romania: Ministerul Culturii anulează proiectarea a două filme rusești de propagandă, după un articol al Europei Libere

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a anunțat miercuri că Arhiva Națională de Film reziliază contractele prin care două filme rusești urmau să fie prezentate în două cinematografe de stat din București. Filmele sunt considerate propagandă soft de către experți. În „Vremea celor dintâi” (2017) este vorba despre primii cosmonauți iar „Provocarea” (The Challenge) a fost filmat în 2021 la bordul Stației Spațiale Internaționale

Arhiva Națională de Filme reziliază contractul pentru difuzarea a două filme considerate propagandă rusă și care urmau să fie proiectate la Cinema Eforie și Cinema Union, a anunțat ministrul român al Culturii.

„Este inacceptabil ca astfel de producții cinematografice, vădit propagandistice, finanțate de statul rus, în contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina, să beneficieze de spații de difuzare în cinematografe publice”, a declarat Raluca Turcan.

Reacția ministrului a venit după ce Europa Liberă a scris despre faptul că Centrul Rus - o instituție care promovează cultura rusă în România - a anunțat un proiect dedicat Zilei Cosmonauticii prin care îi invita pe români la vizionarea unor filme.

Două dintre ele - „Provocarea” (2023) și „Vremea celor dintâi” (2017) - urmau a fi proiectate la Cinema Eforie și Cinema Union pe 19 și 24 aprilie.

Ambele sunt considerate de către experți ca filme de propagandă rusă.

Specialistul în dezinformare și propagandă, Andrei Tiut, de la think tankul Global Focus Center spune că glorificarea realizărilor rusești și sovietice în ceea ce privește explorarea spațiului face parte din propaganda de stat a Rusiei contemporane.

Într-un interviu pentru Europa Liberă, directoarea Arhivei Naționale de Film spunea că a fost de acord cu încheierea contractelor de închiriere ale sălilor „din poziția de neutralitate”.

„Nu ne angajăm în discursuri politice, rolul nostru este să acordăm egalitate de tratament și egalitate de șanse, la fel, din perspectiva aceasta a accesului egal la cultură, fără să discriminam pe nimeni în raport de contexte politice actuale sau viitoare”, a declarat Roxana Garet.

Provocarea (The Challenge) este primul film din istoria cinematografului profesionist care ar fi fost turnat în spațiu. Aceasta este prima colaborare între agenția spațială rusă Roscosmos și postul public de televiziune Pervîi Kanal (Primul Canal).

Filmările ar fi avut loc în 2021 la bordul Stației Spațiale Internaționale și au avut-o pe actrița Iulia Peresild în rolul unui chirurg trimis în spațiu pentru a ajuta un cosmonaut rănit.

La doar câteva luni după încheierea filmărilor pe ISS, Rusia a invadat Ucraina și a anunțat ulterior, în iulie 2022, că intenționează ca după 2024 să părăsească stația spațială pe care o operează în parteneriat cu agenția americană NASA.

Vremea celor dintâi este cel de-al doilea film care urma a fi difuzat la un cinematograf din subordinea Ministerului român al Culturii.

Și această producție marșează pe excepționalismul poporului rus care a făcut primul zbor în cosmos.

Spre deosebire de primul, acesta nu este la prima difuzare la Cinema Eforie. A mai fost proiectat înainte de începerea războiului din Ucraina, pe 25 octombrie 2018, cu ocazia „Săptămânii filmului rus”.

Raluca Turcan, este campioană la gafe şi bâlbe:

Potrivit propriului CV publicat pe site-ul Camerei Deputatilor, Raluca Turcan a lucrat un singur an, intre 1999 si 2000 la Tofan Grup in functia de consultant Relatii Publice. Dupa acest an isi incepe ascensiunea politica, fiind expert parlamentar in Senatul Romaniei intre 2000 si 2004 pentru ca apoi sa castige un mandat de deputat.

Ca studii, mentioneaza intre 1996 – 1999 – Institutul Puskin, Moscova, Rusia, diploma in rusa comerciala, 1999 – SNSPA Bucuresti – masterand in Comunicare si Relatii Publice dar si o diploma in economie in 1999 – Academia de Studii Economice, Facultatea de Relatii Economice Internationale. Presa a scris despre faptul ca aceasta si-a mentinut in CV studiile la SNSPA desi a abandonat de peste 20 de ani acel master.

Cunoscutul activist, Valeriu Nicolae, in seria sa cunoscuta de analiza a CV-urilor politicienilor a criticat apropierea acesteia de Teodor Stolojan.

„”1999 este un an miraculos in CV-ul doamnei Turcan. Termina studiile in Rusia si este masteranda la SNSPA- pe exact aceeasi reteta ca toate CV-urile imposturior tinere de la PNL deja prezentate nu e clar daca are diploma sau nu. Tot in 1999 isi ia si o diploma in economie de la Relatii Internationale la ASE si lucreaza full time la una dintre firmele care au dat cea mai mare teapa statului roman. Este angajata in cabinetul lui Theodor Stolojan.

Theodor Stolojan, mare, mare liberal a fost unul dintre cei mai influenti oameni in timpul lui Ceausescu om cu legaturi foarte stranse cu Dan Voiculescu.

Dupa anul de gratie 1999, CV-ul doamnei Turcan este doar o insiruire de sinecuri si mandate in Parlament, La 24 de ani devine (fara a face nimic care ar putea sa justifice asta) expert parlamentar si preda la universitatea din Sibiu. Desigur faptul ca Stolojan era lider politic si preda la aceeasi universitate in Sibiu este doar o coincidenta caci doamna Turcan este un mic geniu. La 28 de ani este aleasa deputata de Sibiu, locul Romaniei magice caci nu este nimic normal in cariera Ralucai Turcan. Din 2004 produce doar gargara ieftina in Parlament. Intr-o buna traditie a imposturii este si absolventa a Colegiului lui Oprea. Cumplit de artificiala, pupincurista dibace – remarcabile raman odele catre Elena Udrea, Basescu, Iohannis si Orban – doamna Turcanu, cu practic zero experienta profesionala in sectorul privat si cu zero realizari profesionale inainte de politica este cea mai importanta femeie a PNL-ului”, a scris acesta.

SURSE: Romania Libera, Saccsiv