ROADPOL – SPEED MARATHON  acțiuni ale Poliţiilor Rutiere din Europa
Last Updated on 23/04/2024 by Iulian Gavriluta

Poliţiştii buzoieni au fost angrenaţi, în perioada 15 – 21 aprilie a.c., în acţiuni preventive pentru reducerea numărului de accidente rutiere produse pe fondul nerespectării regimului legal de viteză, circumscrise calendarului campaniei „SPEED” al Poliţiilor Rutiere Europene (ROADPOL).

Au fost folosite toate echipamentele de supraveghere video a traficului rutier şi de măsurare a vitezei de deplasare a autovehiculelor, acestea fiind amplasate în sistem „cascadă”, în special în zonele unde se înregistrează cele mai mari valori de trafic.

Acțiunea s-a desfășurat în toată țara, pe drumurile publice, polițiștii rutieri fiind în teren pentru aplicarea măsurilor legale în caz de nerespectare a legislației în domeniu. Verificările specifice au fost realizate cu sprijinul aplicației eDac, noul sistem de verificare a documentelor, operaționalizat în contextul aderării României la Schengen.

Controalele Poliţiilor Rutiere din Europa au vizat, în principal, respectarea regimului legal de viteză și reducerea numărului și gravității consecințelor accidentelor rutiere c ear putea fi înregistrate pe fondul vitezei neadaptate condițiilor de drum și a celei excesive.

În cadrul acţiunii, au fost aplicate 649 de sancţiuni contravenţionale pentru nerespectarea regimului legal de viteză. Pe lângă amenzile ce le-au fost aplicate, împotriva a 117 „vitezomani” a fost luată şi măsura reţinerii permisului în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru o perioadă de 90 de zile sau 120 de zile, după caz, după ce maşinile lor au depăşit cu peste 50 km/h (108 situaţii), respectiv 70 km/h (9 situaţii) limita de viteză maximă admisă pe tronsoanele pe care se deplasau.

Numai în ziua de vineri, 19 aprilie a.c., între orele 00:00 – 24:00, poliţiştii au constatat 143 de abateri la regimul vitezei şi au reţinut în vederea suspendării 21 de premise de conducere. În ziua de vineri, timp de 24 de ore, poliţiştii au acţionat coordonat în cadrul acţiunii specifice Speed Marathon, pentru reducerea numărului de accidente rutiere ce s-ar putea produce pe fondul nerespectării vitezei.

Cea mai mare viteză – 194 km/h – a fost înregistrată de un echipaj care a acționat pe DN2E85, în afara localității Racovițeni, la volanul mașinii respective aflându-se un  buzoian de 37 de ani.

Recordul de viteză în localitate a fost adjudecat de un şofer, în vârstă de 36 ani, din București, a cărui maşină a fost înregistrată cu 122 km/h în timp ce rula pe DN2E85, în Mihăilești.


ATENŢIE, VITEZA UCIDE!

Poliţiştii buzoieni vă recomandă să circulaţi cu prudenţă, cu viteză adaptată permanent condiţiilor de drum și de trafic.

Depăşirea limitelor legale de viteză şi viteza neadaptată la condiţiile de trafic reprezintă unele din principalele cauze ale accidentelor rutiere grave produse pe drumurile publice!