Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului

Sateliții scoși din uz și resturile spațiale care cad de pe orbita Pământului ard de obicei fără a fi periculoși. Cu toate acestea, ceva neobișnuit se întâmplă cu sateliții lui Elon Musk.

Deși poate părea benefică eliminarea deșeurilor spațiale pentru o orbită mai puțin aglomerată, acest lucru ar putea avea efecte negative asupra câmpului magnetic al Pământului. Sierra Solter, fizician specializat în fizica plasmei, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la acest lucru în studiul său, care așteaptă o evaluare colegială.

Ea consideră că numărul mare de sateliți lansați de companii precum SpaceX ar putea perturba stratul de plasmă protectoare din jurul Pământului, care ne protejează de radiațiile nocive.

Futurism relatează că arderea în atmosferă a sateliților retrași ar putea duce la eliberarea unei cantități semnificative de cenușă metalică, în special particule de aluminiu. Acest lucru ar putea deteriora stratul de ozon, punând omenirea în pericol.

Solter avertizează că acumularea acestor materiale ar putea interfera cu sau chiar slăbi câmpul magnetic al Pământului, creând o situație periculoasă. Ea susține că accentul pus de industria spațială pe inițiativele comerciale ar putea împiedica o discuție serioasă despre această criză iminentă.

Deși companii precum SpaceX susțin că sateliții lor ard inofensiv, Solter susține că acest proces eliberează cantități mari de resturi metalice în ionosferă, reprezentând o amenințare.

Într-un articol de opinie, ea se întreabă dacă urmărirea explorării spațiale de către personalități precum Elon Musk și Jeff Bezos ar putea pune de fapt în pericol supraviețuirea umană.

Solter îndeamnă la o examinare mai profundă a acestei poluări și sugerează reconsiderarea utilizării internetului prin satelit până când riscurile vor fi mai bine înțelese.

SURSE: Sierra Solter - Facebook, Spaceweather, Incredibilia