POLITIA LOCALA BUZAU: In parcarile din oras au prioritate – femeile gravide si persoanele însoțite de copii cu vârsta de până la 5 ani!

Direcția Poliția Locală Buzău comunică cetățenilor că modificările legislative aduse de Legea nr. 280/18.10.2023, privind accesul cu prioritate pentru femeile gravide, precum și pentru persoanele însoțite de copii cu vârsta de până la 5 ani, vor intra în vigoare începând cu data de 22 aprilie 2024.

Astfel, actul normativ prevede amendă de la 2.000 de lei la 10.000 de lei, pentru încălcarea obligațiilor de a amenaja, rezerva și/sau semnaliza locurile de parcare, în spațiile de parcare aparținând entităților publice și private, respectiv în spațiile de parcare organizate de către acestea, dacă numărul locurilor de parcare este mai mare de 10. În situația mai sus descrisă, este obligatorie amenajarea/rezervarea și/sau semnalizarea (în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a Legii nr. 280/18.10.2023) a minim 4% din numărul total al locurilor de parcare, dar nu mai puțin de 2 locuri, pentru parcarea mijloacelor de transport folosite de către femeile însărcinate, precum și de către persoanele însoțite de copii cu vârsta de până la 5 ani.

Totodată, conform actului normativ menționat, este sancționabilă utilizarea, fără drept, a locurilor de parcare destinate a fi folosite de femeile gravide, respectiv de persoanele însoțite de copii cu vârsta de până la 5 ani, amenda fiind cuprinsă între 2.000 lei și 10.000 de lei.

În ambele cazuri, sumele obținute din aplicarea amenzilor se fac venit la bugetul de stat. Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor intră în sarcina ofițerilor și agenților de poliție din cadrul Poliției Române, care au calitatea de polițist rutier, respectiv a polițiștilor locali.

I.G.