VIDEO – Iranul raspunde legitim atacurilor Israelului (la agresiunea regimului zionist)! Explozii deasupra Ierusalimului (unele rachete au lovit unitati militare)

Iranul a lansat sâmbătă noaptea un atac major „fără precedent” asupra Israelului, lansând peste 300 sute de drone, rachete de croazieră și rachete balistice. Aproape toate proiectilele care au vizat Israelul au fost doborâte, susțin SUA și IDF. Vecinii Israelului au anunțat fiecare că și-au închis spațiul aerian pe timpul nopții. Teheranul a invocat autoapărarea în fața repetatelor agresiuni militare ale Israelului, mai ales după atacul aerian asupra sediilor diplomatice iraniene din capitala siriană, Damasc.

Corpul Gărzilor Revoluționare Islamice din Iran a declarat că a lansat zeci de drone și rachete asupra Israelului sâmbătă seara, un atac care ar putea declanșa o escaladare majoră între inamicii regionali, SUA angajându-se să sprijine Israelul.

Armata israeliană a spus că peste 300 de drone, rachete balistice și de croazieră au vizat teritoriul israelian, însă aproape toate au fost doborâte înainte de a ajunge la țintă. Postul israelian Channel 12 a spus că unele dintre acestea au fost doborâte peste Siria sau Iordania încă dinainte să ajungă peste Israel.

O bază aeriană din sudul Israelului a fost lovită de rachete iraniene, dar IDF susține că pagubele au fost minore și că este în continuare operațională.

După ora locală 02.00, numeroase interceptări și lansări ale sistemului israelian Iron Dome au putut fi înregistrate video pe cerul de deasupra Ierusalimului și a unor localități din estul țării. În același timp, pe rețele sociale au apărut mai multe clipuri video cu lovituri de rachete ce lovesc zone din interiorul Israelului.

LIVE-TEXT Iranul atacă Israel - Ultimele informații despre atacul lansat de Teheran împotriva Israelului:

08:37

Pagube la infrastructura de la baza aeriană Nevatim, susține armata israeliană

Un purtător de cuvânt al armatei israeliene a declarat că un „număr foarte mic" de rachete balistice care au pătruns la granița Israelului au căzut la baza aeriană Nevatim din sudul Israelului, scrie The Guardian.

Purtătorul de cuvânt a precizat că baza este încă operațională și a postat o înregistrare video cu un avion de război care aterizează pe pista acesteia.

The Guardian precizeacă că nu a reușit să verifice înregistrarea video.

— Mossad Commentary

„Iranul a crezut că va paraliza activitatea bazei aeriene și va afecta capacitățile noastre aeriene, dar nu a reușit, deoarece avioanele de război continuă să aterizeze și să decoleze în interiorul bazei aeriene și să plece pentru misiuni defensive și ofensive, inclusiv avioanele stealth F-35”, a transmis IDF.

Sâmbătă seară, IDF a raportat mai mulți răniți la baza aeriană.

SUA va sprijini Israelul, promite Biden

08:30

Israelul și-a redeschis spațiul aerian începând de duminică, de la ora locală 7.30, a anunțat autoritatea aeroportuară a țării, potrivit The Guardian.

08:09

Consiliul de Securitate al ONU se va reuni de urgenţă duminică, la cererea Israelului, la o zi după ce Iranul a lansat peste 300 de drone şi rachete împotriva statului evreu, ca răspuns la o lovitură împotriva consulatului iranian din Damasc, a anunţat preşedinţia malteză a Consiliului, relatează AFP și Agerpres.

07:50

Iranul a lansat peste 300 de „amenințări de diferite tipuri" către Israel, inclusiv rachete balistice, drone și rachete de croazieră, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Avichay Adraee, citat de The Guardian.

„Am interceptat 99 la sută dintre amenințările către teritoriul israelian. Aceasta este o realizare strategică foarte importantă", a declarat Adraee.

Într-o postare pe X, purtătorul de cuvânt al IDF a oferit o defalcare a numărului de arme folosite pentru a ținti Israelul:

„Din cele aproximativ 170 de drone lansate de Iran - nici măcar una dintre ele nu a pătruns în statul Israel, deoarece avioanele de luptă ale forțelor aeriene și sistemele de apărare aeriană ale noastre și ale aliaților noștri au interceptat zeci dintre ele

Din cele peste 30 de rachete de croazieră lansate de Iran - niciuna dintre ele nu a pătruns pe teritoriul israelian. Avioanele noastre de război au interceptat 25 de rachete în afara granițelor țării.

Din cele peste 120 de rachete balistice, un număr foarte mic a pătruns pe teritoriul israelian, în timp ce restul rachetelor au fost interceptate. Acest număr mic a căzut la o bază a forțelor aeriene din Nafatim și a provocat pagube minore la infrastructură.”

07:44

Biden: „Aproape” toate dronele și rachetele iraniene au fost interceptate

Președintele american Joe Biden a declarat că aproape toate dronele și rachetele lansate din Iran au fost interceptate, adăugând că va convoca duminică o reuniune a liderilor G7, potrivit The Guardian.

Condamnând atacul, liderul american a afirmat, într-o declarație de la Casa Albă, că Iranul a fost ajutat de grupări din Yemen, Siria și Irak.

„La indicațiile mele, pentru a sprijini apărarea Israelului, armata americană a deplasat avioane și distrugătoare de apărare împotriva rachetelor balistice în regiune în cursul săptămânii trecute. Datorită acestor desfășurări și a abilității extraordinare a militarilor noștri, am ajutat Israelul să doboare aproape toate dronele și rachetele care se apropiau”, a declarat Biden.

Liderul de la Casa Albă a reafirmat angajamentul „de fier" al SUA față de Israel în convorbirea cu Benjamin Netanyahu.

„I-am spus că Israelul a demonstrat o capacitate remarcabilă de a se apăra și de a învinge chiar și atacuri fără precedent - trimițând un mesaj clar dușmanilor săi că nu pot amenința în mod eficient securitatea Israelului”, a subliniat Biden.

07:30

Şeful Pentagonului, Lloyd Austin, a condamnat atacul și a cerut Iranului „să oprească imediat orice alte atacuri, inclusiv din partea grupărilor susținute de Teheran”.

El a adăugat că SUA nu „caută un conflict" cu Iranul, dar a adăugat că „nu va ezita să acționeze pentru a ne proteja forțele și pentru a sprijini apărarea Israelului" și că forțele americane „vor rămâne pe poziție pentru a proteja trupele americane și partenerii din regiune, pentru a oferi un sprijin suplimentar pentru apărarea Israelului și pentru a spori stabilitatea regională", potrivit BBC.

Unele rachete lansate de Iran au lovit pământ israelian

03:05

Surse din interiorul IDF, citate de presa israeliană, spun că loviturile iraniene care au reușit să treacă de scutul antirachetă au lovit o bază militară din Negev, dar au produs daune minime.

02:24

Unele rachete lansate de Iran au lovit pământ israelian, însă nu e clar care sunt pagubele. Nu este clar deocamdată nici ce fel de rachete au lovit Israelul, unele conturi de OSINT spun că din imaginile video apărute obiectele care lovesc Israelul ar putea fi rachete balistice.

Israelul plănuiește un „răspuns semnificativ” la atacul fără preceden al Iranului împotriva sa, a relatat Channel 12, care a citat duminică dimineață un înalt oficial israelian

02:00

Avioanele iordaniene au distrus zeci de drone care zburau către Israel, au spus două surse regionale de securitate, potrivit Reuters.

Interceptări par să fi avut loc și deasupra Ammanului, capitala Iordaniei:

Trei oficiali americani citați de Reuters au spus că armata americană a doborât sâmbătă spre duminică drone iraniene, fără a preciza numărul exact sau locul. Anterior, un oficial israelian al apărării a declarat la Radioul Armatei că peste 100 de drone iraniene au fost deja interceptate în afara spațiului aerian israelian, scrie Times of Israel.

Dronele au fost doborâte de Statele Unite și Regatul Unit.

Iranul anunță după atac: „Chestiunea poate fi considerată încheiată”

01:39

Iranul anunță prin intermediul misiunii sale permanente la ONU, că atacul asupra Israelului a fost un răspuns la evenimentele din Damasc și că, după valul de drone și rachete de croazieră lansate spre Israel sâmbătă noapte, „chestiunea poate fi considerată încheiată”.

„Condusă în baza articolului 51 din Carta ONU privind apărarea legitimă, acțiunea militară a Iranului a fost un răspuns la agresiunea regimului zionist împotriva sediilor noastre diplomatice din Damasc. Chestiunea poate fi considerată încheiată. Cu toate acestea, în cazul în care regimul israelian va face o nouă greșeală, răspunsul Iranului va fi considerabil mai sever. Este un conflict între Iran și regimul israelian, de care SUA TREBUIE SĂ SE ȚINĂ LA DISTANȚĂ”, se arată pe contul oficial de pe X al misiunii permanente a Iranului la ONU.

Conducted on the strength of Article 51 of the UN Charter pertaining to legitimate defense, Iran’s military action was in response to the Zionist regime’s aggression against our diplomatic premises in Damascus. The matter can be deemed concluded. However, should the Israeli…

— Permanent Mission of I.R.Iran to UN, NY (@Iran_UN) April 13, 2024

01:35

Armata israeliană a recomandat cetățenilor din nordul Înălțimilor Golan ocupate, precum și din Nevatim, Dimona și Eilat să stea aproape de adăposturile antiaeriene din cauza unui posibil impact după lansarea de drone iraniene, relatează Reuters.

01:30

Surse oficiale din cadrul autorităților israeliene susțin că nu au informații referitoare la potențiale rachete balistice lansate de Iran. Până la acest moment, potrivit surselor oficiale iraniene, atacul isranian a fost confirmat a fi compus din drone și rachete de croazieră.

01:28

Uniunea Europeană „condamnă ferm” atacul cu drone și rachete lansat sâmbătă seara de Iran împotriva Israelului, a declarat șeful diplomației europene Josep Borrell la X, denunțând o „escaladare fără precedent” și „o amenințare gravă la adresa securității regionale, relatează AFP.

  • OSINTtechnical
  • 01:08

Avioane de război americane și britanice au doborât câteva drone iraniene cu destinația Israel deasupra zonei de frontieră Irak-Siria, a informat, fără a cita surse, postul de televiziune Channel 12, relatează Reuters.

01:00

Hezbollah anunță lansarea de rachete spre Înălțimile Golan, ocupate de Israel, relatează AFP.

00:50

„Apărarea antiaeriană a Egiptului este în alertă maximă”, a anunțat Al-Qahera News, citând o sursă de securitate la nivel înalt, în timp ce Iranul a lansat un atac cu drone și rachete împotriva Israelului, relatează AFP.

Iranul a lansat un prim val de rachete balistice

00:45

Iranul a lansat primul val de rachete balistice, susțin surse din cadrul gărzilor revoluționare, citate de presă.

00:42

Sirenele de avertizare au început să sune în nordul Israelului, la granița cu Libanul (armată)

00:28

Liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei, a promis că „regimul sionist rău intenționat al Israelului va fi pedepsit” după lansarea de către Iran a atacurilor cu drone împotriva Israelului.

00:16

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu a convocat cabinetul de război israelian la sediul militar din Tel Aviv, relatează Reuters.

00:03

Gărzile revoluționare iraniene spun că operațiunea „Promisiune adevărată” face parte din pedeapsa pentru crimele israeliene - presa de stat iraniană

00:00

Teheranul a lansat un al treilea val de drone către Israel, scrie Times of Israel, citând presa legată de Iran.

23:59

Iordania declară stare de urgență.Apărarea antiaeriană a Iordaniei era pregătită să intercepteze și să doboare orice dronă sau aeronave iraniene care încalcă spațiul său aerian, au declarat două surse regionale de securitate.

23:57

Israelul își va închide spațiul aerian duminică seara, la 21:30 GMT (00:30, ora locală), după ce armata a anunțat un atac cu drone lansat de Iran către teritoriul său, potrivit afp.

23:55

Irakul, care se învecinează cu Iranul, a anunțat sâmbătă seara târziu închiderea spațiului său aerian și suspendarea traficului aerian.

Iranul a lansat sute de drone și a lansat și rachete de crozieră către Israel

23:54

Compania aeriană El Al a anulat 15 zboruri programate pentru sâmbătă și duminică, în timp ce ostilitățile cu Iranul au crescut și Israelul și-a închis spațiul aerian ca măsură de precauție.

23:44

Gărzile Revoluționare ale Iranului au declarat că a țintit locuri specifice din Israel prin lansarea de drone și rachete, presă de stat.

23:43

Iranul a lansat o rachetă de croazieră către Israel, potrivit Canalului 12, relatează Reuters.

23:40

Salva de drone iraniene este așteptată să ajungă în Israel la ora locală 02.00, potrivit Canal 12.

23:37

Iranul a început un atac aerian împotriva Israelului, care probabil se va desfășura în câteva ore, a anunțat și Casa Albă sâmbătă, relatează Reuters.

Președintele Joe Biden este ținut la curent în mod regulat de echipa sa de securitate națională și este în comunicare constantă cu oficialii israelieni, precum și cu partenerii și aliații americani, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, Adrienne Watson, într-un comunicat.

23:33

Iordania își închide spațiul aerian „din motive operaționale” de astăzi la 20:00 UTC (23.00, ora României) până mâine la 02.00 (ora 05.00, ora României)

23:28

Spațiul aerian israelian va fi închis aviației internaționale pentru sosiri și plecări de la ora 22:30 GMT, a anunțat autoritatea aeroporturilor, relatează Reuters.

23:22

O serie de drone au fost văzute zburând din direcția Iranului peste provincia irakiană Sulaymaniya, au declarat sâmbătă pentru Reuters trei surse de securitate.

Iranul a lansat un atac cu drone către Israel

23:15

Armata israeliană a confirmat că Teheranul a lansat mai multe drone spre Israel

23:09

Postul TV Canal 12 din Israel a raportat sâmbătă că Iranul a lansat zeci de aeronave fără pilot către ținte din Israel și că era de așteptat să ajungă în câteva ore, relatează Reuters.

Un expert intervievat de acest post de televiziune, generalul în retragere Amos Yadlin, a declarat că dronele erau echipate cu câte 20 kg de explozibili fiecare și că apărarea antiaeriană a Israelului este pregătită să le doboare.

23:04

Premierul Benjamin Netanyahu a declarat sâmbătă seară că Israelul este pregătit pentru un atac direct din Iran și va răspunde în mod similar, relatează Times of Israel.

Gallant a spus că israelienii ar trebui să țină seama de orice ordine care ar putea fi emise de armată, care cartografiază rachetele care se îndreaptă asupra sa și alte amenințări aeriene, astfel încât publicul să știe dacă să se adăpostească.

Totodată, Israelul a plasat forțele armate în alertă totală din cauza unui posibil atac al Iranului.

Astfel, armata israeliană a anunțat sâmbătă închiderea școlilor din motive de securitate după amenințările Iranului de a răspunde atacului de la începutul lunii aprilie asupra consulatului iranian din Damasc, pus pe seama Israelului.

De duminică, în prima zi a săptămânii în Israel, „activitățile de predare, excursii și ieșiri” școlare sau extrașcolare sunt suspendate, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei, Daniel Hagari, într-o adresă video.

Contraamiralul Daniel Hagari a declarat că zeci de avioane de luptă au fost ridicate de la sol ca parte a stării de alertă.

Biden se întoarce la Washington pe fondul ameninţărilor Iranului la adresa Israelului

Biden s-a întors mai devreme la Washington la o zi după ce a prezis că atacurile Iranului vor avea loc „mai devreme, mai degrabă, decât mai târziu” și a încercat să emită din nou un avertisment public sever, spunând că mesajul său către Teheran este pur și simplu: „Nu”.

Wall Street Journal scria joi că este de așteptat ca Iranul să atace Israelul în următoarele 24 până la 48 de ore, însă atacul nu a avut loc. Cu toate acestea, mai multe surse din serviciile de informații americane au declarat pentru CNN că au văzut mai multe semne privind pregătirea Iranului.

Totodată, agenția de știri iraniană IRNA a anunțat că Gărzile Revoluționare iraniene au confiscat sâmbătă o navă de marfă care naviga sub pavilion portughez, dar era închiriată de la o companie cu legături cu Israelul, în strâmtoarea Ormuz.

IRNA a relatat că un elicopter al Gărzii a dus soldați la bordul navei, iar aceștia au preluat controlul asupra navei MSC Aries, care navighează sub pavilion portughez.

Potrivit relatărilor americane, Iran ar putea apela la grupări proxy pentru a lansa atacul. De altfel, vineri, 40 de rachete au fost lansate de Hezbollah, grupare libaneză apropiată Iranului, asupra teritoriului israelian. Acestea au fost interceptate și nu au produs victime.

„Va veni răzbunarea”, a titrat sâmbătă cel mai mare cotidian al Israelului, Yedioth Ahronoth. „Pentru moment, premisa este că va fi foarte curând, în următoarele zile”.

Statele Unite au anunțat vineri că trimit întăriri în Orientul Mijlociu, pe măsură ce temerile privind un atac din partea Iranului împotriva Israelului, acuzat de un atac mortal împotriva consulatului iranian din Damasc, se intensifică în regiune, iar Casa Albă a avertizat că amenințările Teheranului sunt „reale”.

Israelul nu și-a revendicat responsabilitatea pentru atacul aerian din 1 aprilie în care au fost uciși generalul iranian Mohammad Reza Zahedi, un comandant superior al Forțelor Quds din Corpul Gărzii Revoluționare Iraniene, și alți șase ofițeri care participau la o întâlnire în complexul ambasadei din Damasc.

SURSE: The Guardian, AFP, Agerpres, Hotnews, Wall Street Journal

YouTube player
YouTube player
YouTube player