PE TINE CUM TE CHEAMA? Afla ce inseamna prenumele tau si originea lui

Semnificatia numeluiIn trecut numele unei persoane era primit in functie de ce reprezenta acea persoana pentru ceilalti oameni din jurul lui. Vechii greci credeau ca numele are puterea de a ne influenta destinul si foloseau ca metoda de predictie analiza primei litere a prenumelui. Onomantia (intalnita si ca onomomantie) este o arta divinatorie care se bazeaza pe analiza numelui. Denumirea deriva din greaca veche, unde “onoma” inseamna nume, iar “manteia” – profetie. Aceasta disciplina era intens practicata in vremurile de demult cu scopul de a descifra destinul omului si, uneori, chiar pentru a-l determina. Primii si cei mai inflacarati sustinatori ai onomantiei au fost adeptii lui Pitagora. De la greci, practica a fost preluata mai tarziu de romani, care aveau chiar si un dicton – “Nomen omen” – care in traducere libera ar insemna “Numele atrage soarta”. Acestia erau atat de convinsi de puterea numelui de a influenta mersul lucrurilor, incat au extins aplicatiile onomantiei inclusiv asupra localitatilor. Geograful antic Pomponius Mela nota in lucrarea “De chorographia” ca autoritatile romane au schimbat numele unui oras ilir proaspat cucerit, pentru a-l face mai favorabil Romei (este vorba despre actualul port albanez Durres ).

Prima litera a prenumelui

Una dintre cele mai folosite metode onomantice este analiza primei litere a prenumelui uzual. Prenumele uzual nu este neaparat cel inscris in cartea de identitate, ci cel cu care ni se adreseaza zilnic rudele, prietenii, colegii. Puterea lui de influenta e foarte mare, iar dintre toate literele care-l compun, prima are cel mai mare impact. Ea aduce informatii pretioase despre caracterul si temperamentul nostru, despre felul in care reactionam la stimulii exteriori, la oportunitatile si obstacolele vietii. In linii mari, nota dominanta a reactiilor poate fi de natura fizica, mentala, emotionala sau intuitiva. Tind sa raspunda:

  • fizic – cei ale caror prenume incep cu D, E, F, M, N, O, V, W, X
  • mental – cei ale caror prenume incep cu A, H, J, Q, S, Z
  • emotional – cei ale caror prenume incep cu B, C, K, L, T, U
  • intuitiv – cei ale caror prenume incep cu G, I, P, R sau Y

Influenta vocalelor

Una dintre regulile onomantice mai putin cunoscute in ziua de astazi sustine ca daca numele contine un numar par de vocale, imperfectiunile fizice tind sa se manifeste pe partea stanga a corpului, in timp ce un numar impar de vocale conduce la imperfectiuni pe partea dreapta.

Prima vocala

Nu numai prima litera a prenumelui este importanta in onomantie. Prima vocala, de exemplu, ofera indicii interesante cu privire la reactiile instinctive pe care le avem in fata surprizelor, a schimbarilor neasteptate. Astfel:

A – poate raspunde iritat sau agresiv, tinzand sa respinga ceea ce vine din exterior.

E – primeste foarte bine noul, ba mai mult, atunci cand se plictiseste tinde sa-l provoace.

I – reactioneaza intuitiv, dar cam ilogic si subiectiv, cu posibile regrete ulterioare.

O – reactioneaza lent, este greu de scos din ale sale si cauta sa-si controleze foarte bine emotiile.

U – raspunde cu pasiune, poate un pic teatral, si adesea diferit de cum te-ai astepta.

Cand prima litera a prenumelui se intampla sa fie chiar o vocala, persoana respectiva poate intampina dificultati in a separa logica de emotie, capul de inima.

Ce spun literele despre tine:

Litera A

Imprima o atitudine plina de ambitie si curaj. Cei al caror prenume incepe cu A sunt oameni puternici, independenti si activi. Au o mentalitate de invingator, cauta sa-si impuna vointa si nu se dau batuti in fata capriciilor sortii. Sunt directi si urmaresc obiective precise. Le place sa actioneze pe cont propriu, in mod ferm si original. Sunt creativi, iubesc viata si natura.

Defecte: Cele mai vizibile sunt impulsivitatea, agresivitatea, incapatanarea, lipsa de finete si egoismul. Uneori, mai pot aparea scepticismul, aroganta si critica.

Litera B

Imprima o atitudine discreta si moderata. Oamenii B sunt sensibili, emotivi, uneori timizi sau retrasi. Au insa un suflet insetat de dragoste si prietenie, sunt afectuosi, loiali si intelegatori. Lucreaza bine in colaborare si sunt mult mai eficienti in a desavarsi decat in a initia. Cauta pacea si armonia, apreciaza arta, muzica si frumusetea si sunt deseori dotati cu fantezie si talent.

Defecte: Nehotararea si nesiguranta, mai ales atunci cand se incearca sa fie compensate prin lacomie si posesivitate. Lenea, lasitatea sau tendinta la compromis sunt alte cateva defecte ale lor.

Litera C

Imprima o atitudine inteligenta si sintetica. Cei al caror prenume incepe cu C sunt mandri, hotarati si ambitiosi. De regula au o minte scaparatoare si spontana si excelente abilitati de comunicare. Pot repera rapid esenta unei probleme si gasi cele mai eficiente rezolvari. Sociabili si foarte expresivi, au priza la public. Pun pret pe prietenie, fiind amici sinceri, generosi si devotati.

Defecte: Neglijenta, nepasare, dezorganizare. Uneori, lipsa de rusine sau de scrupule. Avand multe interese, risca sa-si risipeasca timpul si energia.

Litera D

Imprima o atitudine practica si organizata. Cei ale caror prenume incep cu D sunt oameni cu o mare vointa, organizati si tenace. Capacitatea lor de a se focaliza asupra telurilor este uluitoare. Au autoritate, simt practic si financiar, sunt buni in pozitii de conducere sau in afaceri. Conceptiile lor sunt solide si conformiste, iar sentimentele, durabile. Multi sunt pasionati de plante si gradinarit.

Defecte: In situatii tensionate pot deveni fixisti, radicali, incapabili de concesii, rigizi si uneori de o indaratnicie prosteasca… Tendinte la posesivitate, gelozie.

Litera E

Imprima o atitudine indrazneata si inventiva. Oamenii de tip E sunt deschisi si adaptabili. Invata repede si au abilitati de comunicare. Nevoia de libertate este foarte mare – se simt bine cand pot sa-si largeasca orizontul: sa se miste, sa calatoreasca, sa acumuleze noi cunostinte. Sunt plini de resurse, talentati, creativi si originali. Au un puternic instinct sexual, sunt pasionati si seducatori.

Defecte: Multe persoane al caror prenume incepe cu E tind sa fie iresponsabile, inconstante, frivole. Altele mai pot fi irascibile si aprige la manie.

Litera F

Imprima o atitudine energica si decisa. Oamenii de tip F sunt impetuosi, puternici si fasci nanti. Indiferent ca se remarca in bine sau in rau, nu pot trece neobservati. Le place sa uimeasca si sa fie admirati. Sunt inteligenti, au o logica excelenta, sunt harnici, priceputi si buni profesionisti. Au o sexualitate viguroasa si tanjesc dupa adrenalina. Sunt prieteni buni si statornici.

Defecte: Pot avea reactii excesive si pot ajunge in situatii extreme. Desi au o personalitate forte, sunt predispusi la anxietate si depresie.

Litera G

Imprima o atitudine intreprinzatoare si perspicace. Oamenii al caror prenume incepe cu G au o parere buna despre sine si multa incredere in capacitatile proprii. Sunt hotarati, practici, perseverenti, ageri la minte si razbatatori. Au convingeri ferme, indrazneala si aptitudini de lider. Se pricep sa speculeze oportunitatile ivite, au adesea noroc de bani si cuceresc usor atentia sexului opus.

Defecte: Li se reproseaza adesea tupeul, aroganta, incapatanarea si uneori lipsa de scrupule. Pot ascunde insa multe frustrari si framantari interioare.

Litera H

Imprima o atitudine autonoma si motivata. Cei al caror prenume incepe cu litera H urmaresc sa detina controlul, sa acumuleze putere si bani. Au o personalitate puternica si dominanta, dar sunt totodata prudenti, rezervati si abili. Dotati cu spirit de observatie si o gandire profunda, actioneaza in baza unor planuri chibzuite si nu renunta pana nu-si ating obiectivele. Iubesc natura si sportul.

Defecte: Pot dezvolta tendinte obsesive si manipulatoare. In anumite situatii se inchid in sine sau devin sceptici, banuitori, ranchiunosi, extremisti, tiranici.

Litera I

Imprima o atitudine idealista si creativa. Oamenii de tip I sunt romantici si emotivi. Majoritatea au simt estetic si inclinatii artistice, iubesc armonia, eleganta si confortul. Sunt afectuosi si intelegatori cu cei din jur, dar nu le place ca acestia sa interfereze cu libertatea sau cu planurile lor. Sunt inteligenti, insa le lipseste simtul practic si curajul. Au o buna rezistenta fizica.

Defecte: Cand nu se simt in siguranta, pot avea caderi nervoase, schimbari bruste de stare de spirit, devin timizi, irascibili si se ofenseaza usor.

Litera J

Imprima o atitudine sincera si foarte bine intentionata. Persoanele al caror prenume incepe cu J sunt inteligente, au imaginatie si talent. Le face placere sa fie de folos si sa-i ajute pe ceilalti si se straduiesc sa se faca placute. Sunt increzatoare, optimiste si au aspiratii inalte, uneori chiar mai inalte decat le permit posibilitatile. Au o inima calda, sunt generoase si loiale celor dragi.

Defecte: Isi gasesc greu o motivatie, riscand sa-si risipeasca talentele. Nu prea au simtul prevederii, ceea ce le expune la situatii neplacute.

Litera K

Imprima o atitudine ambitioasa si inspirata. Oamenii de tip K sunt intuitivi, creativi si vizionari. Au o minte scaparatoare, o gandire percutanta si rapida, capabila sa gaseasca solutii ingenioase. Pot avea talent in mai multe domenii. Sunt mandri si constienti de valoarea lor. Cauta succesul, il merita si cel mai adesea il obtin, capatand un plus de autoritate, respect si popularitate.

Defecte: Latura negativa, pe care incearca din rasputeri sa o mascheze, este caracterizata de tensiuni nervoase, ezitari, temeri, lipsa de incredere.

Litera L

Imprima o atitudine increzatoare si sociabila. Cei al caror prenume incepe cu L sunt isteti, curiosi si comunicativi. Se misca mult, calatoresc frecvent, se muta in alte locuri etc. Nu suporta nici un fel de constrangeri. Sunt plini de resurse, au diverse aptitudini, dar le lipseste viteza de reactie necesara specularii oportunitatilor. Sunt senzuali, insa tind sa-si treaca emotiile prin filtrul mental.

Defecte: Au tendinta de a acumula tensiuni, pe fondul carora pot dezvolta o tendinta la adictii si excese, predispusi la accidentari.

Litera M

Imprima o atitudine constructiva si optimista. Persoanele M sunt responsabile, tenace si muncitoare, dar stiu sa se bucure si de viata. Realiste si practice, acorda o mare importanta sigurantei financiare. Au insa o fire afectuoasa, sunt atasate de familie, dornice de dragoste, generoase si receptive la problemele celor din jur. Invata repede, au curaj si sunt capabile sa-si modeleze personalitatea.

Defecte: Oamenii M sunt cam pripiti si iuti la manie. Pot avea accese de incapatanare si, in unele privinte, viziuni prea conservatoare.

Litera N

Imprima o atitudine sociabila si comunicativa. Oamenii de tip N sunt facuti sa traiasca in cuplu, sa aiba multi prieteni si o activitate sociala bogata. Amabili, veseli si originali, atrag simpatia. Le place sa se distreze si pot da impresia de frivolitate, dar in realitate sunt inteligenti, abili, planificati si-si urmaresc bine interesele. Sunt norocosi, atrasi de mister si foarte senzuali.

Defecte: Pot fi nelinistiti, disimulanti, derutanti si inclinati catre schimbari frecvente, purtarea lor dandu-le celor apropiati o senzatie de nesiguranta.

Litera O

Imprima o atitudine hotarata si responsabila. Oamenii de tip O au vointa, convingeri puternice, scopuri clare si simtul datoriei dezvoltat. Totusi, au o inima entuziasta, porniri erotice intense si pot ajunge in situatia de a trebui sa aleaga intre sentiment si datorie. Au nevoie de dragoste, dar vor sa-si pastreze independenta. Sunt inteligenti si dornici sa invete.

Defecte: Pot avea tendinta de a le da celorlalti cam multe indicatii. Uneori actioneaza impulsiv. Sunt gelosi si posesivi.

Litera P

Imprima o atitudine inteleapta si stabila. Cei al caror prenume incepe cu P sunt oameni puternici, laboriosi si prolifici. Foarte inteligenti, sunt adesea inclinati spre studiu, cultura sau spiritualitate. Sunt insa firi mai retrase, care nu socializeaza cu prea multa tragere de inima si care-si selecteaza atent anturajul. Cu toate astea, fac impresie, au influenta, iar parerile lor sunt ascultate.

Defecte: Pot fi distanti, aroganti, secretosi sau lipsiti de buna vointa si rabdare fata de ceilalti. Uneori sunt rigizi, lacomi sau foarte posesivi.

Litera Q

Imprima o atitudine ingenioasa si originala. Cei (putini, de altfel) al caror prenume incepe cu Q sunt plini de idei, intuitivi si inspirati. Multi dintre ei au preocupari neobisnuite, sunt atrasi de mistere si subiecte neconventionale. Au o personalitate puternica si capacitatea de a-i fascina si influenta pe ceilalti, dar sunt greu de cunoscut si de analizat. Se pricep la afaceri si atrag banii.

Defecte: Pot fi dificili, complicati si ascunsi. Cand sunt stresati, creeaza multa tensiune in jur. Uneori vorbesc prea mult, plictisindu-i pe ceilalti.

Litera R

Imprima o atitudine determinata si reflexiva. Cei al caror prenume incepe cu R sunt profunzi, au spirit analitic si multa dorinta de cunoastere. Au un suflet bun, sunt milosi si gata sa puna umarul la indeplinirea unei cauze nobile. Interesele lor par a fi mai mult spirituale decat materiale. Sunt muncitori si seriosi, dar ating reusita doar in urma unei straduinte constante.

Defecte: Au framantari interioare, tind sa fie fragili emotional, nervosi si iritabili… Pot fi expusi la pierderi de bani sau de posesiuni.

Litera S

Imprima o atitudine instinctiva si incordata. Cei al caror prenume incepe cu S au sentimente puternice si ambitii inalte. Sunt ageri, patrunzatori, intuitivi si imaginativi. Ambitia ii motiveaza si ii ajuta sa-si focalizeze energiile. Destinul lor este adesea presarat cu obstacole, lupte si framantari.. O parte dintre ele ar putea fi generate sau intretinute de propria impulsivitate.

Defecte: Emotivitatea si nervozitatea, care ii tensioneaza si-i imping la reactii neadecvate. Nestapanirea, subiectivismul, lipsa de tact si prevedere.

Litera T

Imprima o atitudine dinamica si sociabila. Oamenii de tip T sunt puternici, vivace, spontani, ingeniosi si constructivi. Nu pot sta pe loc; trebuie sa avanseze, sa evolueze, sa creeze, sa fondeze. Au initiativa, decizie rapida, aptitudini pentru organizare si comanda. Totusi, sunt dependenti de ceilalti, de afectiunea si sprijinul lor. Au mare nevoie de dragoste, familie, prieteni si colaboratori.

Defecte: Au o tendinta spre agresivitate (mai ales verbala, dar nu numai) si isi pot pierde destul de repede controlul. Se ofenseaza usor.

Litera U

Imprima o atitudine metodica si superioara. Cei al caror prenume incepe cu litera U sunt organizati, muncitori, practici si performanti. Ii atrage insa si cunoasterea, spiritualitatea, misterul si pot avea talent artistic. Adesea sunt in impas, nestiind cum sa se imparta intre tendintele materialiste si cele idealiste, deopotriva de puternice. Au o parere foarte buna despre sine si le place la nebunie sa fie adulati.

Defecte: Sunt egoisti, teatrali, ingamfati si laudarosi. Le place sa critice. Au o nesiguranta interioara care ii poate impinge catre adictii.

Litera V

Imprima o atitudine respectabila si impozanta. Cei al caror prenume incepe cu V au planuri marete, dar urmaresc implinirea lor in mod prudent, tenace si planificat. Dotati cu o inteligenta vie, intuitie si inspiratie, au o mare capacitate de anticipare, ce poate fi luata drept spirit profetic. Sunt responsabili, eficienti, loiali si onorabili. Au emotii puternice, pe care cauta sa le controleze.

Defecte: Le lipseste flexibilitatea si se adapteaza greu la schimbari. Sunt acaparatori, posesivi si gelosi, iar uneori pot deveni chiar cruzi.

Litera W

Imprima o atitudine expresiva si adaptabila. Oamenii W sunt curiosi, prietenosi, plini de farmec, vioi, inteligenti si comunicativi. Sunt consecventi in urmarirea scopurilor, dar abili si flexibili in metodele aplicate pentru a le atinge.

Defecte: pot fi dezordonati, delasatori, instabili si imprevizibili.

Litera X

Imprima o atitudine inflacarata si senzuala, magnetism si un inepuizabil apetit erotic, vitalitate si spirit intreprinzator. Sunt creativi, comunicativi si lideri inascuti.

Defecte: Inclinatia catre placeri si excese, dependente si risipa. Pot fi nepasatori, neseriosi sau iresponsabili.

Litera Y

Cei al caror prenume incepe cu Y sunt pasionali, independenti, dinamici si curajosi, dar si intuitivi, sensibili si creativi. Au inclinatii romantice sau idealiste. Sunt emotivi si romantici… Au o buna rezistenta fizica.

Defecte: Pot avea dificultati in luarea deciziilor. Au reactii bruste si schimbari subite de dispozitie.

SEMNIFICATIA NUMELOR NOASTRE

Litera A

1. ABEL [ebraica] hebel = respiratie

2. ADAM [ebraica] om; [asiriana] adamu = a face; [ebraica] adam = a fi rosu;

[ebraica] adamah = pamant.

3. ADELA [germana] adal = nobil

4. ADELAIDA [germana] Adalheidis: adal = nobil + heid = fel, tip.

5. ADELINA Varianta a numelui Adela.

6. ADINA [ebraica] delicat, subtire.

7. ADOLF [germana] Adalwolf = lup nobil

8. ADRIA Forma a numelui din Adriana

9. ADRIAN Provine din Hadrianus = din Hadria, oras din Nordul Italiei.

10. AGATA [greaca] agathos = bun

11. AGLAIA [greaca] splendoare, frumusete

12. AGNES [greaca] hagnos = cast

13. AGNETA Provine din numele Agnes.

14. AHMED [araba] de incredere

15. AIMA‰E [franceza] iubit

16. ALAN [bretona] pietricica sau frumos

17. ALBERT [germana] Adalbrecht = nobilime stralucita

18. ALEXANDRU [greaca] Alexandros = aparatorul; alexein = a apara, a veni in

ajutor.

19. ALFONS [germana] gata de lupta

20. ALFRED [engleza veche] elf = spiridus + red = sfat

21. ALI [araba] sublim, elevat.

22. ALICE [franceza] Forma scurta a numelui Adelais, ce provine din

Adelaida. 23. ALIN [romana] Varianta romaneasca a lui Alan.

24. ALIN/ALINA [araba]= nobil

25. AMALIA [germana] amal = munca

26. AMANDA [latina ] amando = indragit

27. AMBRA [araba] chihlimbar, auriu

28. AMELIA Forma a numelor Amalia sau Emilia

29. AMZA [araba] hamuza = puternic, sigur

30. ANA [ebraica] channah = favoare, mila

31. ANABELLA Combinatie a numelor Ana si Bella.

32. ANAMARIA Combinatie a numelor Ana si Maria.

33. ANASTASIE / ANASTASIA [greaca] anastasios = inviere

34. ANATOL [greaca] anatole = rasarit

35. ANCA [romana] Forma a numelui Ana

36. ANDRA Forma a numelui Andreea.

37. ANDREI [greaca] provine din Andreas, aner = al omului

38. ANDROMEDA [greaca] a te gandi la un om

39. ANEMONA [greaca] anemos = vant

40. ANETA Forma a numelui Ana

41. ANGELA [greaca] angelos = mesager

42. ANITA Forma a numelui Ana.

43. ANTON/ANTONELA [greaca] anthos = floare

44. ANTIGONA [greaca] anti = impotriva + gone = nastere

45. AFRODITA [greaca] aparut din spuma

46. APOLLO/APOLONIA [greaca] apelo = putere sau apollumi = a distruge

47. ARETA [greaca] arete = virtute

48. ARIADNA [greaca] cel mai sfant: ari = cel mai, adnos = sfant

49. ARINA Varianta ruseasca a numeui Irina.

50. ARISTIDE [greaca] cel mai bun fel: aristos = cel mai bun + eidos = fel

51. ARCADIE [greaca] arktos = urs

52. ARMAND [germana] on inarmat. Varianta franceza a numelui german Herman:

heri = arma + man = om

53. ARNOLD [germana] putere de vultur. Compus din elementele arn = vultur +

wald = putere

54. ARPAD [maghiara] samanta

55. ARTHUR [celtica] art = urs + viros = om

56. ASTRID [norvegiana] Varianta moderna a numelui Astrith: ass = zeu = frumos

57. ATANASIE [greaca] athanasios = nemuritor: a = negatie + thanatos =moarte

58. ATENA [greaca] ather = ascutit + aine = rugaciune

59. ATTILA [gotic] atta = tata

60. AUGUST/AUGUSTIN [ latina] augere = a creste, mare, venerabil

61. AURA = aura (lumina distincta)

62. AUREL / AURELIAN [ latina ] aureus = aurit

63. AURORA [latina ] zori de zi

64. AVRAM [ebraica] hamon = tatal celor multi

Litera B

1. BALINT [maghiara] Varianta a numelui Valentin

2. BALTAZAR [feniciana] protejati-l pe rege

3. BAPTIST [greaca] baphein = a scufunda, botez

4. BARBARA [greaca] barbaros = strain

5. BARTHOLOMEU [ebraica] brazdat

6. BEATRICE Varianta numelui Beatrix

7. BEATRIX [latina ] calator

8. BENEDICT [latina ] binecuvantat

9. BERNARD [germana] bern = urs + hard = curajos, puternic

10. BERTA [germana] beraht = faimos, stralucit

11. BERTOLD [germana] inteleptul conducator; beraht = stralucit + wald = putere

12. BIANCA [italiana] alb

13. BOGDAN [slava] dar de la Dumnezeu; bog = Dumnezeu + dan = dar

14. BORIS Forma scurta a numelui Borislav; [turca] scurt sau lup.

15. BRAD [engleza] board = larg, mare

16. BRIAN [celta] bruaich = deal sau bri = puternic

17. BRIGIT [irlandeza] inalta zeita

Litera C

1. CALISTRAT [greaca] armata frumoasa; kallos = frumos + stratos = armata

2. CARL/CARLA Varianta a numelui Carol

3. CATRINA Varianta a numelui Ecaterina

4. CAMELIA [latina ] enorias

5. CARINA [greaca] mic si drag

6. CARMEN [spaniola] carmen = cantec

7. CAROL/CAROLINA [germana] om; [engleza] colind

8. CAZIMIR [slava] a distruge pacea; kazic = a distruge + mir = pace

9. CASANDRA [greaca] kekasmai = a straluci + aner = om

10. CASIAN/CASIANA [latina ] cassus = gol

11. CATALIN/CATALINA Varianta a numelui Ecaterina

12. CECILIA [ latina] caecus = orb

13. CELESTINA [ latina ] calelestis = ceresc

14. CELINA Varianta a numelui Selena sau prescurtare de la Marcelina

15. CELINE Prescurtare a numelui Marcelina

16. CEZAR / CEZARA / CEZARINA [latina ] caesaries = pletos

17. CHRIS Prescurtare a numelui Cristopher sau Cristian

18. CRISTIAN/CRISTINA [ latina] crestin

19. CRISTOFER [greaca] Purtandu-l pe Hristos; Christos = Heistos + pherein =

a purta.

20. CIPRIAN [latina ] din Cipru

21. CLARA [latina ] clarus = clar, luminos

22. CLAUDIU [latina ] claudus = schiop

23. CLEMENT [latina ] Clemens = mila, compasiune

24. CLEOPATRA [greaca] Gloria tatalui; kleos = glorie + patros = al tatalui

25. CONSTANTIN / CONSTANTINA / CONSTANTA [ latina] Constans = constant,

stabil

26. CONSUELA [spaniola] consolare

27. CORA [greaca] Varianta a numelui Corina

28. CORINA [greaca] kore = fecioara

29. CORNEL / CORNELIA [latina ] cornu = corn

30. COSMA / COSMIN / COSMINA [greaca] kosmos = ordine, decenta

Litera D

1. DACIA / DACIANA [latina ] din Dacia

2. DAMIAN [greaca] daman = a domestici

3. DAN / DANA Prescurtare a numelui Daniel

4. DANIEL / DANIELA [ebraica] El a judecat, Dumnezeu este judecatorul meu

5. DAFNE [greaca] dafin, laur

6. DARIA Varianta din persana, Dārayavahush: dāraya = a poseda + vahu =

bine

7. DAVID [ebraica] iubit, indragit

8. DELIA [greaca] din Delos , o insula greceasca

9. DELICIA [ latina] deliciae = deliciu, placere

10. DALILA [ebraic] delicat

11. DEMOSTENE [greaca] vigoarea poprului; demou = al poporului + sthenos =

vigoare, putere

12. DENIS Varianta a numelui Dionisie

13. DESDEMONA [greaca] dysdaimon = fara noroc

14. DESIDERIU [ latina] desiderium = a dori

15. DESPINA [greaca] amanta, iubita

16. DIANA dues = divin, ceresc

17. DINA [greaca] puternic

18. DITA [ceha] dar scump

19. DIONISIE [greaca] Dios = al lui Dumnezeu + Nysa = numele unui munte

20. DOINA [romana] cantec romanesc

21. DOMINIC / DOMNICA [ latina ] Dominicus = al domnului

22. DORA Prescurtare de la Teodora

23. DORIN / DORINA [greaca] doros = dar; [franceza] auriu

24. DOROTHEA [ latina] Dorotheos = darul lui Dumnezeul doron = dar + theos =

Dumnezeu

25. DORU/DOREL [romana] dor

26. DRAGAN Varianta a numelui Dragomir

27. DRAGOMIR [slava] valoros si pasnic; dorogo = valoros, de pret + mir =

pace

28. DRAGOS Varianta a numelui Dragomir

29. DUMITRU [greaca] pamantul mama; de = pamant + meter = mama

Litera E

1. ECATERINA [greaca] katharos = pur; hekateros = amandoi sau de la numele

zeitei Hecate

2. EDGAR [engleza] ead = bogat, bine cuvantat + gar = sulita

3. EDITH [nordic] dar scump

4. EDMOND [engleza] ead = bogat, binecuvantat + mund = protector

5. EDUARD [engleza] ead = bogat, binecuvantat + weard = garda, aparator

6. ELEONORA [germana] Varianta a numelui Elena; [greaca] lumina

7. ELENA [greaca] helene = torta, foc sau selene = luna

8. ELIANA [greaca] helios = soare

9. ELISABETA [ebraica] Elisheba = Dumnezeu in juramantul meu

10. ELIZA - Varianta a numelui Elisabeta

11. ELLA [germana] ali = altul

12. ELVIRA [germana] Totul e adevarat; al = tot + wer = adevarat

13. EMANUEL [ebraica] Dumnezeu este cu noi

14. EMERIC [germana] reguli de munca

15. EMIL / EMILIA / EMILIAN [ latina] aemulus = rival

16. EMMA [germana] ermen = intreg, universal

17. EMANOIL Varianta a numelui Emanuel

18. ERIC / ERICA [norvegiana] ei = vesnic + rikr = conducator

19. ERNEST [germana] eornost = seriozitate, onestitate

20. ESMERALDA [spaniola] smarald

21. ESTELA [franceza] stella = star

22. EUGEN / EUGENIA [greaca] eugenes = bine nascut; eu - bun + genes =

nascut

23. EUFROSINA [greaca] bucurie

24. EUSEBIU [greaca] eusebes = pios

25. EVE [ebraica] chavah = a respira sau chayah = a trai

26. EVELINA [ latina] avis - pasare

Litera F

1. FABIAN - [ latina] faba = fasole

2. FELIX / FELICIA [ latina] de succes, norocos

3. FERDINAND [germana] fardi = calatorie + nand = gata, pregatit

4. FILIP [greaca] philos = prieten + hippos = cal

5. FIONA [galeza] alb

6. FLAVIA / FLAVIUS / FLAVIAN [latina ] auriu sau blond; flavus = galben

7. FLORA / FLOAREA / FLORICA [ latina] flos = floare

8. FLORENTA / FLORENTIN / FLORENTINA [ latina] florens = prosper, infloritor

9. FLORIAN / FLORIN [latina ] flos = floare

10. FRANCISC [latina ] Franciscus = francez

11. FREDERIC / FREDERICA [germana] frid = pace + ric = conducator

Litera G

1. GABRIEL / GABRIELA [ebraica] Gabriyel = omul puternic al lui Dumnezeu

2. GÄSPÄR [maghiara] Provine de la numele rocii Jasp [persana] trezorier

3. GAVRIL - Varianta a numelui Gabriel

4. GENOVEVA [galeza] femeie din trib

5. GHENADIE - [greaca] gennadas = nobil, generos

6. GEORGE [greaca] georgos = fermier, lucrator al pamantului; ge = pamant +

ergon = munca

7. GERALD [germana] stapanul sulitelor; ger = sulita + wald = putere

8. GERARD [germana] ger = sulita + hard = puternic, curajos

9. GERTRUDE [germana] sulita puterii; ger = sulita + ?ru? = putere

10. GILBERT [germana] garantie straluciuta; gisel = garantie, angajament +

beraht = luminos

11. GILDA [germana] gild = sacrificiu

12. GIL [latina ] caprita

13. GINA Varianta a numelui Georgiana; [japoneza] argintiu

14. GIOCONDA [ latina] Jucunda = fericit

15. GISELLE [germana] garantie

16. GIULIA Varianta a numelui Iulia

17. GIUSEPPE - Varianta italiana a numelui Iacob

18. GLORIA [latina ] glorie

19. GORAN [slava] muntean

20. GRATIAN [ latina] gratus = gratie

21. GRIGORE [greaca] gregoros = atent

22. GRETA Varianta a numelui Margareta

23. GYULA [maghiara] Varianta a numelui Iuliu

24. GYURI [maghiara] Varianta a numelui Gheorghe

Litera H

1. HARALD [scandinava] Varianta a numelui Harold

2. HAROLD [engleza] conducatorul ostii; here = armata + weald "= conducator

3. HARIETA - Provine de la numele Henry

4. HASAN [araba] bun, frumos; hasuna = a fi bun

5. HECTOR [greaca] echein = a poseda, a avea

6. HEIDI Varianta elvetiana a numelui Adelaida

7. HELGA [norvegiana] heilagr = prosper, de succes

8. HELIODOR [greaca] Heliodoros = darul Soarelui

9. HELMUT [germana] helm = casca + muot = minte

10. HENRY [germana] Heimerich = stapanul casei; heim = casa + ric = putere

11. HERBERT [germana] heri = armata + beraht = stralucit

12. HERMES [greaca] stalpi de piatra

13. HILDEGARD [germana] hild = lupta + gard = incercuire

14. HORATIU [latina ] hora = ora

15. HORTENSIA [latina ] hortus = gradina

16. HUSSEIN - Varianta a numelui Hassan

Litera I

1. IACOB [ebraica] Ya'aqob - inlocuitor

2. IANCU [romana] Varianta a numelui Ion

3. IBOLYA [maghiara] violeta

4. IDA [germana] id = munca, lucru

5. IGNATIU [ latina] ignis - foc

6. ILDIKA“ [maghiara] Varianta ungureasca a numelui Hilda. [germana] hild =lupta

7. ILEANA [romana] Varianta a numelui Elena

8. ILIE / ILINCA [ebraica] Eliyahu = Dumnezeul meu este Yahweh

9. ILONA [maghiara] Varianta ungureasca a numelui Elena

10. IMRE [maghiara] Varianta magjiara a numelui Emeric

11. INGRID [norvegiana] Ing este frumoasa (Ing era numele unei zeitati

nordice)

12. INOCENTIU - [ latina] innocens = nevinovat

13. IOACHIM [ebraica] stabilit de Dumnezeu

14. IOLANDA [franceza] Violante = violet

15. ION /IOAN / IOANA [ebraica] Yochanan = Dumnezeu este milos

16. IOSIF [ebraica] Cel care va adauga

17. IRIMIA - [ebraica] Yirmeyahu = Dumnezeu s-a ridicat

18. IRINA [greaca] eirene = pace

19. IRIS [greaca] curcubeu

20. ISAC [ebraica] Yitschaq = cel care rade

21. ISABELA [ebraica] fiica lui Baal. varianta a numelui Elisabeta

22. ISOLDA [galeza] frumos

23. IUDITH [ebraica] Yehudit = femeie din Iudeea

24. IULIA / IULIU / IULIAN / IULIANA / JULIETA [greaca] oulos = barbos

25. IUSTIN / IUSTINA [latina ] just, drept

26. IVAN - Varianta slava a numelui Ion

Litera L

1. LADISLAU - Varianta a numelui Vladislav

2. LALA [slava] lalea

3. LARISA [greaca] lerisai = cetate, citadela

4. LÄSZLA“ [maghiara] Varianta ungureasca a numelui Vladislav

5. LAURA /LAURENTIU [ latina] Laurus = lauri

6. LENA - Varianta a numelui Elena

7. LEO [ latina] leu

8. LEON [greaca] leu

9. LEONARD [germana] leu curajos; leon = leu + hard = curajos

10. LEONIDA [greaca] leon = leu

11. LEONTIN / LEONTINA [latina ] Varianta a numelui Leo

12. LEOPOLD [germana] liut "= popor + bald = oindraznet

13. LETITIA [ latina] bucurie, fericire

14. LIDIA [greaca] din Lidia, o regiune din Asia Mica

15. LILIANA [ latina ] lilium = crin

16. LINDA [spaniola] frumoasa

17. LISA - Varianta a numelui Elisabeta

18. LIVIA [ latina] liveo = a invidia sau lividus = invidios

19. LOLITA [spaniola] varianta a numelui Lola

20. LORENA -Varianta a numelui Laura

21. LUBOMIR [slava] lub = dragoste + mir = pace

22. LUCA [greaca] Loukas = din Lucania, o regiune din Italia

23. LUCIA / LUCIAN [latina ] lux = lumina

24. LUDMILA [slava] in favoarea poporului; lud = popor + mil = mila, favoare

25. LUDOVIC [germana] Hludwig = luptator de seama; hlud = faima + wig =luptator

26. LUMINITA [romana] lumina

Litera M

1. MACARIE [greaca] makaros = binecuvantat

2. MADALINA Varianta a numelui Magdalena

3. MAGDA Varianta a numelui Magdalena

4. MAGDALENA Din Magdala (un sat din Galileea)

5. MAHOMED [araba] hamida = a lauda

6. MAIA [latina ] mare

7. MANOLE Varianta a numelui Emanuel

8. MANUEL / MANUELA Varianta a numelui Emanuel

9. MARA [ebraica] amar; [maghiara] Varianta numelui Maria

10. MARC [latina ] Mars = zeul Marte

11. MARCEL Varianta a numelui Marc

12. MARGARETA [greaca] margaritar, perla

13. MARGO / MARGOT Varianta a numelui Margareta

14. MARIA / MARICA / MARITZA [ebraica] mare de amaraciune, [egipteana] iubit

15. MARIANA / MARIAN Combinatie intre Maria si Ana

16. MARILENA Combinatie intre Maria si Elena

17. MARIN [ latina] marinus = al marii

18. MARIUS [ latina] Mars = zeul Marte

19. MARLENE Combinatie intre Maria si Magdalena

20. MARTA [ebraica] stapana casei, doamna

21. MARTIN [latina ] Mars = zeul Marte

22. MATEI [ebraica] Mattithyahu = dar de la Dumnezeu

23. MATILDA [germana] maht = putere + hild = lupta

24. MAURA [galeza] mAlr = mare; [ latina] brunet

25. MAX Prescurtare de la Maximilian

26. MAXIMILIAN [ latina] maximus = cel mai mare

27. MEDEEA [greaca] a pondera sau istet

28. MELANIA [greaca] melaina = negru, intunecat

29. MELISA [greaca] albina

30. MERCEDES [spaniola] compasiune, mila

31. MICA Prescurtare de la Mihaela

32. MIHAI / MIHAIL / MIHAELA [ebraica] Miyka'el = Cine este ca Dumnezeu?

33. MILENA [slava] mil = mila

34. MIMI Prescurtare de la Maria

35. MINERVA [latina ] inteligenta

36. MIRA [sanscrita] prosper; [ latina] myrra = mir

37. MIRABELA [ latina] mirabilis = minunat

38. MIRANDA [ latina] mirandus = minunat, admirabil

39. MIRCEA [slav] mir = pace

40. MIRELA [provensala] mirar = a admira

41. MIRIAM [ebraica] varianta a numelui Maria

42. MIROSLAV [slav] mir = pace + slav = slava, glorie

43. MONA / MONICA [ latina] moneo = sfatuitor

44. MOISE [egipteana] mes = fiu

45. MUSTAFA [araba] alesul

Litera N

1. NADIA - Varianta a numelui rusesc Nadejda = speranta; [araba] primul

2. NADINE - Varianta a numelui Nadia

3. NANA [japoneza] mar

4. NAOMI [ebraica] No'omi = neplacut

5. NAPOLEON [germana] Nibelungen = copiii cetii

6. NARCIS / NARCISA [greaca] narke = somn, amortit

7. NASTASIA - Varianta a numelui Anastasia

8. NATALIA [latina ] Natalia = Ziua de Craciun

9. NAZARIE [latin] Nazarius, = din Nazareth

10. NICOLAE [greaca] victoria poporului: nike = victorie + laos = popor

11. NICODIM [greaca] victoria poporului nike = victorie + demos = popor

12. NIKITA [ latina ] Aniketos = invincibil

13. NONA [latina ] Al noualea

14. NORA - Varianta a numelui Eleonora

Litera O

1. OANA - Varianta a numelui Ioana

2. OCTAVIAN [latina ] al optulea

3. ODETTE [germana] od = noroc, avere

4. OFELIA [greaca] ophelos = ajutor

5. OLEG / OLGA [norvegiana] heilagr - prosper. Varianta ruseasca a numelui Helga

6. OLIMPIA [greaca] Olympus = muntele zeilor

7. OLIVER / OLIVIA [germana] Alfihar = armata de spiridusi; [latina ] oliva= maslin

8. ORESTE [greaca] orestais = muntean

9. ORLANDO - Varianta a numelui Roland

10. OSCAR [galeza] os = cerb + cara = iubit lover; [engleza veche] os = bun + gar = sulita

11. OTTO [germana] od = noroc, avere

12. OVIDIU [latina ] ovis = oaie

Litera P

1. PAMELA [greaca] o dulceata; pan = tot + meli = miere

2. PARTENIE [greaca] parthenos = fecioara

3. PASCAL [latina ] Pascha = Paste

4. PATRICIA / PATRICIU / PATRICK [ latina] Patricius = nobil, aristocrat

5. PAUL [ latina] paulus = mic, umil

6. PAVEL - Varianta slava a numelui Paul

7. PEPE - Prescurtare spaniola a numelui Iosif

8. PETRU / PETRONELA [greaca] petros = piatra

9. POLIXENIA [greaca] polloi = multi + xenoi = straini

Litera R

1. RADA, RADU, RADOVAN [slav] rad = fericit

2. RADOMIL [slav] rad = fericit + mil = mila

3. RADOSLAV [slav] rad = fericit + slav = slava, glorie

4. RAISA [greaca] rhaion = mai relaxat; [idis] = trandafir

5. RAMON / RAMONA - Varianta catalana a nunelui Raymond

6. RANDOLF [germana] rand = muchie + wulf = lup

7. RAFAEL [ebraica] Repha'el = Dumnezeu a vindecat

8. RAUL - Varianta spaniola a numelui Randolf

9. RAYMOND [germana] Reginmund: ragin = sfat + mund = protector

10. RAZVAN - Varianta a numelui Radovan. Nume adus din India de catre tigani, insemnand "aducator de vesti bune". [rus] razvati = a cauta un sens, un inteles

11. RENATA [latina ] renascut

12. RENA - Varianta franceza a numelui Renata

13. REYNOLD [germana] Reginold; ragin = sfat + wald "= putere

14. RICHARD [germana] ric = putere + hard = curajos

15. ROBERT [germana] hrod = faima + beraht = stralucitor

16. ROBIN - Varianta a numelui Robert

17. RODICA [slav] rod = fertil, rodnic

18. ROGER [germana] hrod = faima + ger = sulita

19. ROLAND [germana] hrod = faima + land = pamant

20. ROMEO [ latina ] trecator prin Roma

21. ROSA [latina ] trandafir

22. ROSALIA [latina ] trandafir

23. ROSALINDA [germana] hros = cal + linde = bland; [latina ] trandafir frumos

24. ROXANA [persana] zori de zi

25. RUDOLF [germania] hrod = faima + wulf = lup

26. RUPERT - Varianta a numelui Robert

27. RUXANDRA - Varianta a numelui Roxana

Litera S

1. SABINA [ latina] locuitoare a unei regiuni centrale din Italia

2. SABRINA [galeza] Severn - rau din tara Galilor

3. SALOMEA [ebraica] shalom = pace

4. SAMANTA - Varianta a nunelui Samuel; [ebraica] ascultator

5. SAMSON [ebraica] Shimshon = soare

6. SAMUEL [ebraica] Shemu'el = numele lui Dumnzeu sau "Dumnezeu a auzit" 7.

SANDA / SANDRA / SANDU / SASHA - Prescurtare de la Alexandra/Alexandru

8. SAUL [ebraica] Sha'ul = cerut, solicitat

9. SEBASTIAN [latina ] din Sebastia, un oras din Asia Mica; [greaca] sebastos = venerabil

10. SELENA [greaca] Luna

11. SEPTIMIU [ latina] al saptelea

12. SERAFINA [ebraica] seraphim - de foc

13. SERENA [latina ] senin, linistit

14. SERGIU [latin ] servitor

15. SEVER / SEVERIN [latina ] dur, autoritar

16. SIDONIA [ latina] din Sidon, un oras fenician

17. SIGISMUND / SIGMUND [germana] sige = victorie mund = protector

18. SILVESTRU [latina ] padurean

19. SILVIA [ latina] silva = lemn, padure

20. SIMION / SIMON / SIMONA [ebraica] Shim'on = a asculta

21. SMARANDA [romāna] = privine de la "smarald"

22. SOFIA [greaca] intelepciune

23. SOLOMON [ebraica] shalom = pace

24. SONIA - Varianta a numelui Sofia

25. SOFRONIE [greaca] sophron = auto-control

26. SORIN / SORINA [romana] soare. Nume tipic romanesc

27. SOREL [germana] acru

28. SPIRIDON [latina ] spiritus = spirit

29. STAMATE [greaca] stamato = a opri, stop

30. STAN / STANISLAV [slav] stan = guvernare, putere + slav = slava

31. STEFAN / STEFANIA [greaca] stephanos = coroana

32. STELA [romana] stea

33. STELIAN [greaca] stylos = stalp

34. SUZANA [ebraica] shushan = crin, trandafir

35. SVETLANA [slav] svet = lumina

Litera T

1. TAMARA [ebraica] date din palma

2. TEMISTOCLE [greaca] themistokles = gloria legii: themistos = al legii + kleos = putere, glorie

3. TEODOR / TEODORA [greaca] Theodoros = dar de la Dumnezeu : theos = zeu + doron = dar

4. TEOFIL [greaca] prieten al lui Dumnezeu; theos = Dumnezeu + philos = prieten

5. TEREZA/TEREZIA [greaca] theros = vara sau therizein = a strange roadele

6. TEODOSIE [greaca] theos = zeu + dosis = daruit

7. TIBERIU / TIBOR [ latina] de la Tibru, raul ce trece prin Roma

8. TIMOTEI [greaca] timan = a onora + theos = Dumnezeu

9. TITUS [latina ] titulus = titlu de onoare

10. TITZIAN / TITZIANA - Varianta a numelui Titus

11. TOMA [ebraica] Te'oma = geaman

12. TRISTAN [celtic] Drystan: drest = rascoala, tumult; [ latina] tristus = trist

13. TUDOR [celtic] Teutorigos = conducatorul poporului

Litera V

1. VADIM Varianta a numelui Vladimir

2. VALENTIN / VALENTINA [ latina] valens = puternic, viguros

3. VALERIA / VALERIU / VALERIAN [ latina] valere = a fi puternic

4. VALTER [germana] wald = conducator + heri = armata

5. VANDA [slav] calatorie

6. VARVARA Varianta a numelui Barbara

7. VASILE [greaca] basileus = rege

8. VERA [rusa] credinta [ latina] verus = adevar

9. VERONA Numele unui oras din Italiua

10. VERONICA [greaca] Pherenike = a aduce victoria: pherein = a aduce + nike

= victorie; [ latina ] Vera icon = imagine reala

11. VESPASIAN [latina ] vesper = vest sau seara vespa = viespe

12. VICTOR [latina ] victorie

13. VINCENT [ latina ] vincere = a cuceri

14. VIOLA / VIOLETA [ latina] violet

15. VIOREL / VIORICA [romana] de la numele florii viorea

16. VIRGIL Nume roman de familie

17. VIRGINIA [latina ] virgo = virgina, fecioara

18. VITALIE [latina ] vitalis = vital, al vietii

19. VIVIANA [latina ] vivus = viu

20. VLAD [slav] volod = putere

21. VLADIMIR [slava] volod = a conduce, putere + mer = mare, faima sau mir = pace

Literele X W Y Z

1. XENIA [greaca] ospitalitate

2. WILHELM / WILLIAM [germana] wil = vointa, dorinta + helm = protectie

3. WOLFGANG [germana] wulf = lup + gang = cale

4. YURI Varianta ruseasca a numelui George

5. YVONNE [germana] arc

6. ZAHARIA [ebraica] Zekaryah = Dumnezeu isi aminteste

7. ZAMFIRA/ZAMFIR [romāna] = provine de la forma romaneasca a pietrei safir

(zamfir)

8. ZENOVIA [greaca] Viata lu Dumnezeu: Zeno = dumnezeu + bios = viata

9. ZINAIDA [greaca] Zenais = derivat din Zeus = Dumnezeu

10. ZOE [greaca] viata

11. ZOLTÄN [greaca] provine din zoe = viata; [turca] sultan

E.S.