Sancţiuni de peste 26.000 de lei şi lemne confiscate

La finalul săptămânii trecute, în ziua de 4 aprilie a.c., poliţiştii de ordine publică din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău, împreună cu jandarmi şi reprezentanţi silvici, au acţionat pe linia prevenirii şi combaterii delictelor silvice şi a faptelor ilegale asociate din tăierea arborilor, transportul şi comercializarea materialelor lemnoase fiind efectuate controale și la firmele ce depozitează și comercializează materiale lemnoase.
În cadrul verificărilor efectuate la societăţi comerciale s-a urmărit evidența intrărilor-ieșirilor de materiale lemnoase, raportările în aplicația SUMAL, modul de completare și eliberare a avizelor de însoțire a materialelor lemnoase, precum și diferențele dintre stocurile scriptice și faptice a materialelor lemnoase.
La trei dintre societăţile verificate au fost constatate nereguli privind modul de completare a avizelor de însoţire, implementarea fotografiilor în aplicaţie, dar şi cu privire la utilizarea receptorul sistemului global de poziţionare al dispozitivului mobil pe durata efectuării transportului, motiv pentru care s-a luat măsura sancţionării contravenţionale a administratorilor, conform Legii nr. 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice.
În cadrul controalelor efectuate în trafic au fost verificate peste 180 de autovehicule, 82 dintre acestea fiind încărcate cu material lemnos.
Pentru neregulile constatate au fost aplicate 8 sancţiuni la Legea nr. 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice în valoare de aproximativ 16.000 de lei şi 60 de sancţiuni pentru abateri prevăzute de alte acte normative, în valoare de peste 10.000 de lei.
De asemenea, au fost confiscaţi aproximativ 13 metri cubi de material lemnos, estimat de reprezentanţii silvici la 5233 de lei.
Activităţile poliţiştilor vor continua pentru asigurarea unui climat de legalitate în acest domeniu.

E.S.