“Libere” în România, acordate de Guvern

Anul acesta, românii vor beneficia de 17 zile libere de la stat. Vacanța din luna mai este și cea mai lungă din acest an!

Datorită faptului că 7 dintre cele 17 zile nelucrătoare de sărbătoare legală pică în weekend, salariații care au un program de lucru de luni până vineri se vor bucura de doar 10 zile libere. Ziua de 1 mai, este prima zi liberă care urmează, când se sărbătorește Ziua Muncii și care va pica în timpul săptămânii, într-o zi de miercuri.

În anul 2024, cei care lucrează la stat vor avea în plus zilele de 2 mai, 16 august și 27 decembrie 2024 libere, cu scopul de a crea punți între zilele deja libere și weekenduri. Așadar, până la sfârșitul anului 2024, românii mai au unsprezece zile libere legale. Potrivit legislației, angajații au dreptul la o compensare cu timp liber în următoarele 30 de zile. În caz că această compensare nu poate fi acordată, angajații au dreptul la un spor salarial de cel puțin 100% din salariul de bază. Angajatorii care nu acordă salariaților timp liber în zilele nelucrătoare sau care nu-i recompensează pentru munca în respectivele zile riscă amenzi între 5.000 și 10.000 de lei.

Zilele libere rămase în anul 2024

1 mai (miercuri – Ziua Muncii);

3 mai (vineri – Vinerea Mare);

5 mai – (duminică – Paştele)

6 mai (luni – a doua zi de Paşte)

1 iunie ( sâmbătă – Ziua Copilului);

23 iunie (duminică – Rusalii);

24 iunie (luni – a doua zi de Rusalii);

15 august (joi – Sfânta Maria);

30 noiembrie (sâmbătă – Sfântul Andrei);

1 decembrie (duminică – Ziua Națională a României);

25 şi 26 decembrie (miercuri şi joi – prima şi a doua zi de Crăciun).

SURSE: Ministerul Muncii, Gov.ro, Bugetul.ro