„Cometa diavolului” va fi vizibilă în timpul eclipsei solare (8 aprilie)

În timpul eclipsei de Soare din 8 aprilie, observatorii de stele din America de Nord și de Sud ar putea să vadă un eveniment ceresc unic cunoscut sub numele de „Cometa Diavolului”. Denumită oficial 12P/Pons-Brooks, această cometă și-a dobândit porecla intrigantă după o explozie semnificativă de praf și gaz în iulie 2023.

Pe măsură ce eclipsa de Soare se desfășoară, există o șansă ca această cometă să fie vizibilă cu ochiul liber, în special pentru observatorii din emisfera nordică. 12P/Pons-Brooks a fost numită după numele celor doi astronomi care au observat-o pentru prima dată – Jean-Louis Pons la începutul secolului al XIX-lea și William Robert Brooks în 1883.

În mod remarcabil, astronomii chinezi au remarcat prezența cometei încă din anii 1300. Această cometă, cunoscută pentru erupțiile periodice de praf și gaz, va fi o priveliște notabilă în timpul eclipsei de Soare din 8 aprilie 2024. Pe măsură ce cometa s-a apropiat de Soare, a cunoscut mai multe erupții.

Comete precum 12P/Pons-Brooks sunt compuse din gheață și praf și sunt recunoscute după cozile lor lungi care se manifestă pe măsură ce se apropie de Soare. Căldura intensă a Soarelui face ca gazele și praful din interiorul cometei să erupă într-o coadă care se poate întinde pe milioane de kilometri.

„Cometa Diavolului” se distinge prin aspectul său distinctiv, care prezintă două coarne de praf și gaz care învelesc nucleul cometei, de unde și porecla sa unică. Pe măsură ce eclipsa de Soare se produce și Luna întunecă Soarele, pe cer vor fi vizibile diverse planete și stele.

„Cometa Diavolului” va fi o completare orbitoare a acestui spectacol cosmic, observabilă cu ochiul liber în regiunile în care poate fi văzută eclipsa de Soare. Aceste observații ale cometei 12P/Pons-Brooks sunt considerate oportunități unice în viață, deoarece cometele ca aceasta au de obicei perioade orbitale cuprinse între 20 și 200 de ani.

Dacă aveți un binoclu sau un telescop, este posibil să puteți zări cometa pe cerul din nord-vest, în primele ore ale serii, în timp ce se apropie de Soare. După 21 aprilie, vizibilitatea cometei va scădea probabil, așa că asigurați-vă că profitați de șansa de a fi martorii acestui eveniment ceresc extraordinar cât mai puteți.

SURSE: NASA, Spaceweather, Incredibilia