Care sunt hormonii ce te impiedica sa slabesti?

Crestere greutateCresterea în greutate nu este doar despre mâncarea sănătoasă. Poate fi şi din cauza hormonilor care îşi pierd controlul. Află care sunt acei hormoni care te împiedică să slăbești!

1. Tiroida

Glanda tiroidă care este prezentă la nivelul gâtului, produce 3 hormoni-T3, T4 şi calcitonina. Aceşti hormoni reglează metabolismul, somnul, bătăile inimii. Uneori, glanda tiroidă produce hormoni care conduc la hipotiroidie.Hipotiroidia este de cele mai multe ori asociată cu pierderea în greutate, depresia, constipaţia, oboseala şi creşterea colesterolului. De fapt, hipotiroidia se manifestă prin reţinerea apei în corp iar acest lucru duce la apariția kilogramelor nedorite.

Cum poţi trata dezechilibrul tiroidei?

– consumul de sare iodată

– mâncarea sănătoasă, în special mâncare gătită în casă, peşte, suplimente de vitamina D şi surse de zinc

– ia medicamente daca doctorul îţi va prescrie asta.

2. Insulina

Insulina este un hormon secretat de pancreas, care ajută la transportul glucozei în celule. Aceasta ajută la menţinerea nivelului normal al glucozei din sânge. Pe măsură ce consumi alimente procesate, alcool, băuturi îndulcite artificial şi mâncare nesănătoasă poti avea o rezistenţă la insulină. În acest caz, celulele musculare nu mai sunt capabile să recunoască glucoza necesară insulinei şi glucoza rămâne în fluxul sanguin cauzând o creştere a nivelului de zahăr din corp. Toate acestea, duc într-un final la creşterea în greutate şi apariţia diabetului de tip 2.

Cum poţi trata rezistenţa la insulină?

– începe prin a face sport 4 ore pe săptămână

– consumă mâncare care este slabă în calorii (2 000-2 200 calorii) dar bogată în nutrienţi

– consumă peşte gras, nuci, ulei de măsline, tot ceea ce implică Omega 3

– consumă 3-4 litri de apă pe zi.

3. Leptina

În condiţiile normale, leptina îţi dă semne atunci când trebuie să te opreşti din mâncat. Dar din cauza consumului exagerat de alimente bogate în zahăr şi a mâncării procesate, tot surplusul de fructoză este transformat în grăsime care se depozitează pe ficat, stomac şi pe alte părţi ale corpului. Acum, celulele grase secretă leptină.Cu cât consumi mai multe alimente conţinătoare de fructoză, cu atât se acumulează grăsimea şi este eliberată din ce în ce mai multă leptină. Astfel, corpul suferă un dezechilibru, iar creierul nu mai răspunde la semnale şi nu te poţi opri din mâncat. Toate acestea conduc la creşterea în greutate.

Cum poţi menţine scăzut nivelul leptinei?

– mănâncă la fiecare 2 ore

– menţine corpul hidratat pentru că deshidratarea poate provoca senzaţia de foame.

4. Grelina

Cunoscută sub denumirea de hormonul înfometat, grelina ajută la stimularea apetitului şi creşte depozitarea grăsimilor. Este secretată în special de stomac. De fapt, nivelul grelinei creşte atunci când oamenii ţin diete stricte sau în timpul postului.

Cum ne menţinem grelina la un nivel scăzut?

– respectă cele șase mese pe zi (trei mese principale și două gustări)

– mănâncă fructe proaspete, legume, surse de proteine,fibre.

– bea o jumătate de cană de apă la 20 de minute după ce ai terminat de mâncat.

5. Estrogen

Atât creşterea cât şi scăderea nivelului de estrogen duc la creşterea în greutate. Nivelul crescut al estrogenului în corp cauzează supraproducţia acestui hormon al celulelor ovariene. În zilele noastre carnea pe care o consumăm conţine mulţi hormoni, steroizi şi antibiotice care se comportă precum estrogenul, odată ce ajung în corp. Acestea duc la o rezistenţă la insulină şi glucoza din sânge creşte. Dacă organismul nu are destul de mult estrogen, acesta începe să se orienteze spre alte celule care produc acest hormon. Când nivelul estrogenului scade, corpul începe să caute alte surse de energie care să refacă nivelul de glucoză.

Cum se menţine nivelul estrogenului?

– Evită consumul de alcool

– Mişcarea regulată. Yoga alungă nivelul de stres mai ales dacă eşti la menopauză.

– Consumă multe cereale, fructe şi legume proaspete.

6. Cortizolul

Cortizolul este un hormon produs de glandele de adrenalină. Este eliberat atunci când eşti stresată, anxioasă, nervoasă sau supărată. Cortizolul ajută la mobilizarea energiei de a transporta grăsime de la depozitele de grăsime la celulele înfometate sau către muşchii care lucrează. În mod normal, cortsolul ajută la menţinerea sănătăţii psihice.

Modalități pentru reducerea cortizolului

– rezervă o zi în care să ieși din rutină și să faci ceva ce nu ai mai făcut înainte

– încetează să te mai îngrijoreze părerea oamenilor din jur

– practică yoca sau exerciții de meditație care să reducă stresul.

7. Testosteronul

Acest hormon ajută la arderea grăsimilor, întăreşte oasele şi musulatura. La femei, testosteronul este produs în ovare. Vârsta şi stresul pot reduce cantitatea acestui hormon din corp, iar acest lucru duce la acumularea de grăsime.

Cum putem menţine nivelul testosteronului?

– include în dieta ta zilnică mancare bogată în fibre: prune, seminţe de dovleac, etc.

– ia suplimente de vitamina C şi magneziu pentru prevenirea constipaţiei

– ia suplimente de zinc şi proteine pentru a menţine nivelul testosteronului

8. Progesteronul

Progesteronul trebuie să se afle în balanţă cu estrogenul pentru a ajuta la o bună funcţionare a corpului. Nivelul progesteronului poate duce la menopauză, stres, utilizarea pilulelor contraceptive care în final rezultă o creştere în greutate a corpului.

Cum putem menţine nivelul progesteronului?

-evită consumul de alimente procesate

-exerciții regulate

-evită stresul

9. Melatonina

Melatonima este secretată de glanda pineală care ajută la menținerea ritmului circadian în timpul somnului. Așadar, dacă dormi într-o cameră întunecată, nivelul melatoninei din corp va crește, iar temeperatura corpului tău va scădea. Acest lucru duce la distrugerea ritmului circadian, iar lipsa unui somn odihnitor provoacă stres care în cele din urmă duce la creșterea în greutate.

– dormi într-o cameră întunecată 7-8 ore pe noapte

– nu mânca seara târziu

– închide toate gadget-urile înainte să mergi la culcare

– consumă gojii, nucșoară, coriandru și semințe de floarea soarelui

10. Glucocorticoizi

Acest hormon ajută la reducerea inflamațiilor. De asemenea, regulează cantitatea de zahăr grăsimi și proteine din corp, dar reduce glucoza sau cantitatea de zahăr utilizată ca sursă de energie. Nivelul de zahăr din sânge generează rezistența insulinei în corp. Insulina, la rândul ei duce la apariția obezității și a diabetului.

Cum poți reduce nivelul glucocorticoizilor din corp?

– bea 3-4 litri de apă pe zi

– vorbește cu un medic dacă suferi de depresie sau anxietate

– nu urma diete inutile care ar putea crește inflamațiile la nivelul corpului.

Sursa - elle.ro

Ecaterina STROESCU