Care sunt cele trei litere din Limba Romana pe care le folosim cel mai putin? Stiati ca au aparut in alfabet abia in anul 1982?

Limba romanaAlfabetul roman actual este bazat pe alfabetul latin. Pana in anii '60 ai secolului XIX, in spatiul romanesc se folosea alfabetul chirilic. Alfabetul roman din prezent contine 31 de litere: a, A (a); a, A (a); a, A (i din a); b, B, (be); c, C (ce); d, D (de); e, E (e); f, F (fe); g, G (ghe); h, H (he); i, I (i); i, I (i din i); j, J (je); k, K (ca); l, L (le); m, M (me); n, N (ne); o, O (o); p, P (pe); q, Q (kü sau chǐu); s, S (se); s, S (se); t, T (te); t, T (te); u, U (u); v, V (ve); w, W (dublu ve); x, X (ics); y, Y (i grec); z, Z (ze).

Din 1860 si pana in 1982 a inclus 27 de litere. Odata cu aparitia primului Dictionar ortografic, ortoepic si morfologic al limbii romane (DOOM), in 1982, grafia romana s-a imbogatit cu literele q, w, y ca urmare a aparitiei mai multor neologisme care incepeau cu aceste litere. Acestea sunt considerate de catre lingvisti litere „aparte“ deoarece sunt folosite numai in neologisme si nume proprii straine, nefiind utilizate atat de des.

  „Q“ este a douazecea litera a alfabetului limbii romane si a saptesprezecea litera din alfabetul latin. „Q“ este si simbol pentru multimea numerelor rationale, dar si pentru puterea reactiva. Litera mica „q“ este si o unitate de masura pentru greutati - quintal - folosita mai ales pentru cereale, fiind egala cu o suta de kilograme. In Dictionarul Explicativ al Limbii Romane (DEX) din 1998 sunt 19 cuvinte care incep cu litera „Q“.

 „W“ este a douazeci si opta litera a alfabetului limbii romane si a douazeci si treia litera din alfabetul latin. Litera a fost inventata de scriitori anglo-saxoni in secolul al VII-lea. „W“ este si simbol pentru watt (unitate de masura a puterii egala cu puterea care corespunde dezvoltarii unei energii de un joule intr-o secunda) si wolfram (element chimic, metal dur, cenusiu-deschis sau cenusiu-inchis, lucios, folosit la fabricarea otelurilor speciale si a filamentelor pentru becuri electrice). In DEX-ul din 1998 se regasesc 33 de cuvinte care incep cu aceasta litera, printre acestea fiind week-end sau whisky.

 „Y“ este a treizecea litera a alfabetului limbii romane si a douazeci si cincea litera din alfabetul latin. Aceasta litera a fost pentru prima data utilizata in alfabetul grec, unde se gaseste Υ, υ. „Y“ este si simbol literal pentru necunoscuta unei ecuatii sau a unui sistem de ecuatii si pentru variabila independenta a unei functii. Totodata, este simbol pentru elementul chimic ytriu (element chimic asemanator cu elementele din familia pamanturilor rare, folosit la elaborarea unor aliaje).  „Y“ este litera cu care incep cele mai putine cuvinte in limba romana, in DEX-ul din 1998 se regasesc 14, printre care yala, yoga si yoghin.

Sursa: descopera.ro

A.D.